Gradnja “Tiršove 2” na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji obilaze radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike “Tiršova 2”, koja se finansira delom iz donacije EU, a delom iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

Gradnja “Tiršove 2” na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme.

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obišli u i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.

Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku u vrednosti od 6,2 miliona evra, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine.

Radovi prve faze izgradnje te nove dečje bolnice trebalo bi ukupno da traju 210 dana, a bazirani su pre svega na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

Nova dečija klinika će obuhvatiti od 57.000 metara kvadratnih, od kojih je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 37 kreveta intenzivne nege.

Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.

Zgrada će imati 11 spratova, tri sprata podzemne garaže, dva podruma, prizemlje i pet spratova.

Predviđena je i izgradnja garaže koja će se prostirati na na 21.000 metara kvadratnih i imaće 550 parking mesta.

Dečija klinika “Tiršova 2” nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike “Tiršova 1”, a imaće direktan pristup sa auto-puta.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: