Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da želi da podigne glas u ime Srbije, ali i u ime svih onih koji i 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i zalog samog opstanka ljudske civilizacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

On je na debati tokom zasedanja 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da se tu obraća kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, koja se nalazi na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila.

“Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN. Svi koji govorimo u ovom domu, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavajući sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari”, rekao je Vučić.

Istakao je da iako su svi čuli reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, malo ko ga je slušao, a da gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči.

Principi važe za sve, njihovo kršenje je u korenu većine problema

Vučić je izjavio da se principi ne menjaju od prilike do prilike, ne važe samo za jače, već za sve i da ako to nije tako, to više nisu principi.

Predsednik je istakao da, dok se već tri dana za redom svi zaklinju na poštovanje principa i pravila Povelje UN, upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a da je primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava ali i bazične ljudske moralnosti ratom nasiljem ostvaruju svoje interese.  

“I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti i u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući”, rekao je Vučić.

Prema njegovimrečima svi govornici do sada su govorili o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi.

Poštovanje Povelje UN nije izbor, to je obaveza

Predsednik Srbije poručio je da poštovanje Povelje UN nije izbor, već obaveza, kao i da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN.

“To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje. Upravo te apele kontinuirano upućujemo već decenijama, ali sa značajnom razlikom – Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću, svih država članica”, rekao je Vučić u svom govoru u debati svetskih lidera na Generalnoj skupštini UN.

Kaže da mu je zato teško da razumem kako neki, ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja. 

“Ipak, želim  da se od srca zahvalim globalnoj većini. Znatno više od polovine članica UN na našem primeru podržava Povelju UN i ne podržava nasilno rasparčavanje moje zemlje. Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate i naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira”, naveo je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.

NETANJAHU RASPUSTO RATNI KABINET

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu raspustio je ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanjem operacijama protiv militantnih grupa Hamas…