Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Davos, gde će do 19. januara prisustvovati godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ARHIVA

Predsednik Vučić će tom prilikom imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, a predviđeni su i sastanci sa predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu.

Srbiju na Davosu predstavlja i ministarka kulture Maja Gojković. Tokom trodnevnog boravka u Davosu, Vučić će prisustvovati nizu skupova svetskih lidera, među kojima i sesiji na temu Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu.

Na 53. godišnjem zasedanju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i ove godine se okupila svetska ekonomska i politička elita, ponovo u svom tradicionalno terminu, u januaru. U poznatom švajcarskom zimovalištu, “oltaru globalizacije”, okupili su se najbogatiji i najmoćniji ljudi sveta.

Ove godine je rekordnih oko 2.700 učesnika, iz oko 130 zemalja, a najavljeno je više od 400 sastanaka i sesija u okviru Foruma. Učestvuje i više od 50 šefova država i veliki broj predstavnika kompanija iz celog sveta. Među učesnicima su i lideri iz regiona, poput Edija Rame, zatim specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, najviši zvaničnici EU i evropski lideri, poput predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajen, nemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih.

Glavne teme su, prema najavama organizatora, kako rešiti globalne ekonomske i ekološke izazove, rat u Ukrajini i brojna druga aktuelna pitanja.

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Klaus Švab, izjavio je da se svet nalazi u periodu reglobalizacije, da postaje međuzavisniji, ali da će, sa druge strane, biti mnogo više odnosa na osnovu poverenja.

“Današnji svet je na kritičnoj prekretnici. Pandemija kovida-19 i rat u Ukrajini uzdrmali su već krhki globalni sistem. Ekonomski rast u najvećim svetskim ekonomijama je u zastoju i dalje rastu cene hrane i energije, objavili su organizatori ovogodišnjeg WEF-a u Davosu.

Ističu da se svet po prvi put od 1970-ih suočava sa nesigurnom neravnotežom rasta i inflacije koji se kreću u suprotnim smerovima. Sve se to dešava uporedo sa povećanom geo-ekonomskom fragmentacijom, ranjivošću finansijskog sektora, uključujući povećane cene imovine i visoke nivoe duga, a klimatska kriza izmiče kontroli, navodi WEF.

Upozorava da bi, ako se svet ne pozabavi tim međusobno povezanim rizicima, ova, kako je ranije najavljeno, “decenija akcije” mogla da postane “decenija neizvesnosti i krhkosti”.

WEF ističe da želi da u kontekstu ovih do sada neviđenih okolnosti reafirmiše vrednost i imperativ dijaloga i javno-privatne saradnje i to, ne samo da bi se kretao kroz trenutne kaskadne krize, već da bi pokrenuo opipljivu i sistemski pozitivnu promenu na duži rok. Organizatori foruma ističu da već više od 50 godina WEF pruža prostor liderima da se uključe u međusobna razmatranja u duhu poboljšanja stanja u svetu i da nikada ta misija nije bila važnija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: