Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa državnim ministrom za odbranu Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Mubarakom Bin Fadalom Al Mazruijem i tom prilikom ga je upoznao sa situacijom na KiM, kao i kretanjima u regionu Zapadnog Balkana, a razgovarali su i o jačanju vojne saradnje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Vučić je istovremeno iskazao posvećenost Srbije da “zajedno sa prijateljima i partnerima nastavi da radi na rešavanju izazova i pretnji regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti”.

On je u objavi na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav” istakao da je sa Al Mazruijem razgovarao o složenim geopolitičkim prilikama, globalnim bezbednosnim izazovima, ali i o jačanju vojnotehničke saradnje između Srbije i UAE.

“Naglasio sam potrebu za kontinuiranom saradnjom i koordinacijom i u oblastima kao što su borba protiv terorizma, sajber bezbednost i regionalna stabilnost, pogotovo imajući u vidu opšte usložavanje situacije u svetu. Jedna od tema razgovora bila je i konkretizacija planova o kojima je bilo reči prošle godine tokom međunarodnog sajma IDEX 2023, kao i brojni tipovi naoružanja koje proizvodi srpska vojna industrija, a za koju su Emirati iskazali interes”, naveo je Vučić.

Napomenuo je da Srbija pridaje poseban značaj partnerstvu i prijateljskim vezama sa UAE i zahvalio se šeiku Muhamedu bin Zajedu koji je lično doprineo neraskidivim bilateralnim i ekonomskim vezama.

“Zamilio sam ministra Al Mazruija da šeiku prenese moje srdačne pozdrave uz uvek otvoren poziv da ponovo poseti Srbiju”, navodi se na Instagam nalogu.

Gašić sa ministrom odbrane UAE o geopolitičkoj situaciji

Ministar odbrane Bratislav Gašić se takođe danas sastao sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Bin Mubarakom Fadelom Al Mazruijem sa kojim je razgovarao o trenutnoj geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, saradnji u oblasti odbrambene industrije, kao i o aktuelnim projektima vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje i mogućnostima njihovog daljeg unapređenja.

Gašić je istakao je da su Ujedinjeni Arapski Emirati za Srbiju jedna od značajnijih zemalja na Bliskom istoku i potvrdio našu opredeljenost u očuvanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, zasnovanih na međusobnom prijateljstvu, navodi se u saopštenju Ministarstva. On je naveo da su lični i izrazito prijateljski odnosi predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda Bin Zajeda Al Nahjana dali najznačajniji doprinos jačanju i razvoju ukupnih odnosa dve zemlje, uključujući i saradnju u oblasti odbrane. Kako je istakao, današnji razgovori sa ministrom Al Mazruijem, kao predstavnikom prijateljske i nama bliske zemlje, veoma su važni za Srbiju koja se suočava sa pritiscima i izazovima, koji umesto podrške pomirenju podižu tenzije i destabilizuju region.

FOTO: MO/TANJUG

Prema njegovim rečima, srdačan i otvoren današnji razgovor sa ministrom Al Mazruijem predstavlja podršku našim naporima da istrajemo na politici izgradnje trajnog mira, stabilnosti i napretka na Balkanu zasnovanog na iskrenom dijalogu i saradnji. Gašić poručio je da ćemo nastojati da partnerstvo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima na mnogim poljima dodatno osnažimo i učinimo što je moguće bližim i sadržajnijim tražeći nove mogućnosti za razvoj zajedničkih projekata i aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, kao i u oblasti vojnog obrazovanja i medicine. Državni ministar odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Mazrui čestitao je ministru Gašiću stupanje na dužnost ministra odbrane i poželeo mu mnogo uspeha u daljem radu. On je, tokom današnjeg sastanka, ukazao na značaj saradnje u oblasti odbrane i sveukupne saradnje naše dve države.

Vučević sa ministrom odbrane UAE o unapređenju saradnje u oblasti odbrane

Premijer Srbije Miloš Vučević je sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Bin Mubarakom Fadilom Al Mazrueijemrazgovarao o nastavku i unapređenju saradnje u toj oblasti.

Vučević istakao je da je Srbiji i njenoj vladi prvi prioritet očuvanje mira i stabilnosti i da je tom cilju u potpunosti posvećena, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je rekao, imajući to u vidu, ulaganje u odbrambeni sistem zemlje je upravo ulaganje u mir, a ne takmičenje u naoružanju sa susednim zemljama. Ministar Muhamed Bin Mubarak Fadil Al Mazrui rekao je da se raduje unapređenju vojno-tehničke saradnje i u otvorenom razgovoru sa srpskim premijerom razmenio stavove i informacije o političkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu s obzirom na trenutne okolnosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: