Podeli vest

Vučić je rekao da je Srbija, na početku digitalizacije, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ

 Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra.

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

“To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo puno pametnih mladih ljudi.

Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko120.

Vučić i Mišel su posetili Naučno-tehnološki park Beograd, gde će prisustvovati potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Razgovarao je sa vlasnikom “Charge&Go” Milošem Kostićem koji mu je predstavio inovativnu platformu koja umrežava vozace električnih automobila i vlasnike punjača.

Pomoću platforme se može upravljati energijom i potrošnjom na samim sistemima stanica, kao i obaviti daljinska povera svakog punjača.

“Prazna vam je baterija i pitate se gde da pronađte punjač, kako to da obavite i koliko to košta”, rekao je Kostić i istakao da preko vozači mogu putem jednog klika na mobilnom telefonu da pronađu punjač, obave usluge i završe put.

Kaže da su animirali različite kompanije, na primer Puteve Srbije i benzinske stanice i da sada imaju u svojoj mreži 44 javna punjača dostupna za vlasnike električnih automobila.

Vučić ga je pitao koliko košta punjenje,a Kostić mu je rekao:

“To se trenutno meri po minutu, najači i najbrži su na autoputevima, na pređenih 100 km ako noću pune kod kuće to iznosi 1,5 evra, a na autoputu između četiri i pet evra, što je skoro nego duplo niža cena od dizela”, naveo je on.

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima Anoris tehnology, koji su objasnili da su napravili prvu u svetu pametnu rukavicu za slepe osobe.

Zahvaljujući pametnoj rukavici Anora koju je razvio mladi tim kompanije Anoris Tećnology, slepe i slabovide osobe mogu lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji da prate njihovo kretanje.

Vođa tima je rekao da takva rukavica košta svega 380 evra u Srbiji i da je to kod nas prva moderna tehnologija za tu namenu

Pametna rukavica može da se koristi preko mobilnog telefona, ali i bez njega.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: