Podeli vest

Predsednik je izdvojio oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i građevinarstvo, rudarstvo i energetika

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić razgovorao je danas telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem o bilateralnim odnosima i razvoju ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede i trgovine, kao i u onim domenima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

Predsednik je izdvojio oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, kao što su poljoprivreda i prehrambena industrija, ali i građevinarstvo, rudarstvo i energetika.

On je zamolio iranskog predsednika za dogovor o dugoročnom snabdevanju Srbije azotnim đubrivom, što će obezbediti stabilnost za našu poljoprivredu u pogledu jednog od najvažnijih elemenata za dalji razvoj ove privredne grane, što je predsednik Irana prihvatio.

Dogovoreno je da će se razgovori i konačni dogovor na ovu temu dalje odvijati na ekspertskom nivou.

Sagovornici su kao neke od ključnih dodatnih tačaka moguće saradnje istakli trgovinu proizvodima poput kukuruza i drugih žitarica, te goveđeg i junećeg mesa, ali i plasman srpskog semena i semenskog materijala, dok se razgovaralo i o potencijalima u pogledu zajedničkih investicija u oblasti proizvodnje mehanizacije i stočne hrane.

Vučić je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podršku po ovom pitanju.

Raisi je još jednom potvrdio čvrsto opredeljenje Irana da nastavi da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću na ličnom angažovanju na razvoju sveukupne saradnje.

Dvojica državnika su razgovarala i o aktuelnim zbivanjima na svetskoj političkoj sceni.

Raisi je pozvao predsednika Vučića da poseti Iran, što je srpski predsednik sa zadovoljstvom prihvatio.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: