Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da imamo velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe naših građana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

aleksandra vučić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Vučić je tokom posete selu Radaljevo kod Ivanjice odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa protestima u Holandiji i Nemačkoj zbog energetske krize, rekao da to samo pokazuje koilko nas teška kriza čeka, kao i da se te zemlje pripremaju za krizu.

Na pitanje o ceni goriva i drugih energenata, Vučić je rekao da mi pratimo dva nivoa cene, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena nešto pala sa 113 na 104 dolara po barelu, ali da još više pratimo kotacijsku cenu, po kojima kompanije prodaju naftu Mediteranu.

Viša je cena posebno zbog nedostatka dizela, dodao je Vučić.

“Imamo tu puno problema, jer ako ne ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj, ali mi razumemo to, pošto imamo iste probleme”, naveo je Vučić.

Kaže da ukoliko se ne bude povećavala cena sirova nafte, neće moći da raste ni kotacijska cena i onda neće biti daljeg poskupljenja, ali da to ne zavisi od nas.

Vučić je ukazao da Srbija gotovo da nema ni malo domaće nafte i podsetio da je NIS nije u većinskom vlasništvu države.

“Dodatni problem sa naftom je što gotovo 100 odsto od onoga što preradujemo u rafineriji u Pančevu, u dizel i benzin, šaljemo drugima, u BiH oko 30.000 tona, za Republiku Srpsku 22.000 i u Bugarsku i Rumuniju. Tako da nećemo imati za izvoz, imamo ozbiljne probleme sa kolicicnama, pre svega, dizela ali i benzina. Zato smo i zaustavili na sedam dana izvoz dizela da bismo imali dovoljno za ljude u Srbiji. Gedamo da se ne povećava cena da bi štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali to ne zavisi od nas”, rekao je Vučić.

Kaže da je cena gasa danas, iako je jul, 1.730 dolara za 1.000 kubika gasa na TTF berzi, što je više od 2.100 dolara kada se plate posrednici i transport.

“Cena struje je sada na berzi 360 evra po megavatu, a mi je u Srbiji (domaćinstva) plaćamo oko 41 megavat, a industrija 75 megavata – oni koji nemaju posebne ugovore. Nismo povećavali ni cenu gasa. To je neralno niska cena gasa i za domaćinstva i preduzeća, tako da svaki dan koji prođe a da nemamo velike havarije i isključenja puno znači. Svaki dan koji prođemo dobro do 31. marta štikliram, jer znači da smo spaseni”, naveo je Vučić.

Kaže da se preduzimaju napori da možemo da izdržimo zimu bez velikih problema.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: