Podeli vest

Vučić je naveo da je Olaf Šolc na veoma jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šolc
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas posle sastanka sa nemačkim kancelarom da je Olaf Šolc tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

“Razgovarali smo o političkoj situaciji u svetu i Šolc je na veoma decidan, jasan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da podržim restritktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije”, rekao je Vučić.

Odlično sam razumeo Šolca

Predsednik Srbije izjavio je danas da je dobro razumeo nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je rekao da je došao u Beograd da bi omogućio proces pristupanja EU, a da svako ko pristupa EU prihvata sva pravila uključucjući i režim sankcija.

“Odlično sam razumeo zahteve Šolca, njegov zahtev je da to uradimo juče, što pre, razgovarali smo otvoreno, a o svim našim odlukama Šolc će biti obavešten”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajućji na pitanje nemačkog novinara upućeno kancelaru da li je izrazio očekivanje da Srbija odmah uvede sankcije Moskvi ili po tom pitanju ima “otvoren horizont”.

Sve je bliža i bolja ekonomska saradnja Srbije i Nemačke

Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Nemačka sve bliže i bolje ekonomski sarađuju, da je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, a Srbija Nemačkoj najveći trgovinski partner na Zapadnom Balkanu.

Vučić je posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom rekao da ljudi u Srbiji i Nemačkoj često lako prelaze preko činjenice da Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju po pitanju ekonomije, te da je u samo u prva četiri meseca ove godine zabeležno povećanje trgovinske razmene od 25,7 odsto, u odnosu na lane.

Čuli smo mnogo dobrih i hrabrih poruka od Šolca

Vučić je rekao danas da je čuo mnogo dobrih i hrabrih poruka nemačkog kancelara Olafa Šolca i izrazio očekivanje da tokom narednih susreta više govoriti o budućnosti.

“Radi se o suštinski ohrabrujućim rečima iako znam kako će svi u Srbiji da pričaju samo o Kosovu, ne želeći da čuju sve drugo. Kao da nikada ranije nismo čuli da je Nemačka već priznala Kosovo. Ja sam ohrabren i mislim da smo čuli mnogo dobrih i hrabrih poruka kancelara“, rekao je Vučić.

Očekujem veliki napredak Srbije i Zapadnog Balkana na putu ka EU

Predsednik Srbije izjavio je danas da očekuje veliki napredak Srbije i zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu u narednih godinu dana i istakao da veruje da će se Nemačka i kancelar Olaf Šolc založiti za brži napredak regiona na tom putu.

“Imamo apsolutno poverenje u kancelara Šolca i njegove reči da je veoma posvećen napretku Zapadnog Balkana ka EU jer znam da ono što izgovori nisu prazne reči”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Šolcem na pitanje o vremenskom okviru za članstvo Srbije i Zapadnog Balkana EU.

Prvi put čujemo da se traži međusobno priznanje sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom i istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

“Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije”, poručio je Vučić na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šocom i podsetio da je rezolucija UN 1244 koja garantuje Srbiji teritorijalni integritet i dalje u punoj snazi.

O KiM govorim ono što misli 90 odsto građana Srbije

Predsednik Vučić rekao je danas da o kosovskom pitanju govori iz srca i da govori ono što u, kako kaže, oštrijem obliku misli 90 odsto građana Srbije.

“Ponekad kažem i uradim nešto što ide i na moju ličnu štetu, gledam da se ugrizem za jezik da ne bi išlo na štetu Srbije. Kad ide na moju ličnu štetu, to nije neki problem, ali molim kancelara (Olafa) Šolca i sve druge da razumeju da govorim iz srca i da govorim ono što u oštrijem obliku misli 90 odsto građana Srbije”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: