Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na 59. Minhenskom bezbednosnom forumu imao veoma važne sastanke

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Shutterstock

Vučić je rekao i da se dugo spremao za sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kako je rekao, važni su bili i razgovori sa Blinkenom, Boreljom i drugima.

“Moje je bilo da zastupam zemlju na najbolji način. Nisam nezadovoljan, ali bih možda sada ubacio neke sitnice. Ali sledeći put. Ovo su bili strašno važni sastanci, to su mnogo važne stvari za nas, bilo je i mnogo panela. Ovo je dobra prilika da razgovarate, jer i ta vrsta poznanstva obavezuje, uvek možete da ih iskoristite za nešto”, rekao je Vučić.

On je kazao i da je dobro što je delegacija Srbije bila na skupu i zbog prisustva predstavnika privremenih institucija u Prištini.

” Kada su Kurti i Osmani ovde dobro je da i predstavnici Srbije budu tu”, rekao je on.

Vučić: Srbiji oštro zamereno znog neuvođenja sankcija Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je danas u Minhenu, da njegov razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom nije bio lak i da je Srbiji oštro zamereno zbog nepriključivanja sankcija Rusiji, dodajući da ne želi ništa da sakriva od naroda.

Vučić je za TV Pink rekao da je tema razgovora bila i priprema za potencijalne razgovore sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu. Istakao je da je Srbija spremna za razgovore, ali da se zna da se mora razgovarati o ZSO, da Srbija neće da se sklanja od dijaloga, ali da se zna redosled poteza.

Vučić je dodao da nije optimista, da to nije po svojoj prirodi, znajući premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i Prištinu.

Minhenska konferencija je postao Davos u kome se priča ompolitici i bezbednosti. Tu je jedan poseban ugao za nas koji objašnjava zašto mir neće skoro i što nam donosi nove reperkusije Kako je rekao sledeće godine biće nekoliko važnih izbora u svetu – na Tajvanu jer je važno pitanje koji će tajvan da pobedi, britanski, evropski, američki, ruski i ukrajinski. to van pokazuje da mira neće biti skoro a to su za nas nove teškoće

“Naše je da čuvamo mir i stabilnost i borimo se za investicije”, istakao je Vučić.

Naglasio je da je važno što je Srbija učestvovala na konferenciji u Minhenu jer je mogla da iznese svoj stav i da je zastupao zemlju na najbolji mogući način.

Vučić:Tvrde i da sam organizovao sam pušku na Sretenje, a imamo priznanje za to

Vučić je izjavio da su besmislene tvrdnje pojedinih njegovih političkih protivnika, poput Bojana Pajtića, da je sam organizovao protest ispred Predsedništva na Dan državnosti, kao i da postoji priznanje čoveka kod kojeg je tog dana pronađena puška.

Predsednik je, odgovarajući na pitanje novinara u Minhenu da prokomentariše to što je Bojan Pajtić izjavio – da je sam organizovao skup ispred Predsedništva na Dan državnosti kao i da je organizovao napad na sebe u Srebrenici, rekao da na to ne može da odgovori ni kroz osmeh niti podsmeh.

“Video sam da je rekao da sam i onu pušku sam organizovao, a imamo priznanje tog čoveka”, rekao je Vučić za TV Pink. Kaže za Pajtića da je racionalan, ali da ne voli da govori istinu. Vučić kaže da ne zna kako da reaguje na tavke besmislene teorije zavere i da njegov posao nije da se time bavi već da donosi racionalne odluke od kojih zavisi život zemlje.

“Kada ljudi kažu – svakako bi išlo isto u zemlji, pa ne bi. Evo da navedem primer, Libija ima pet puta više nafte od Emirata, pa je l idete u Dubai ili Bengazi, to vam je razlika između nekadašnjeg rukovodstva. Važno je kakvo rukovodstvo imate, mi moramo da donosimo racionalne i odgovorne odluke”, poručio je Vučić.

Ističe da je, ipak, ljudima lakše da poveruju u besmislene teorije zavere, jer je ljudima lakše da poveruju da postoji neka vrsta kontrole nad nečim, nego da nema nikakve kontrole.

“Kako ćeš da optužiš zemljotres i prirodu i Boga, kada je lakše da optužiš neke zle ljude. Pa ako se postavi pitanje, ako su to već izazvali Amerikanci i CIA, pa što onda nisu izazvali zemljotres u Moskvi, i nema odgovora. U čovekovoj prirodi je da mnogo lakše poveruje da ima nešto sakriveno, nego da kaže da se to dogodilo od sebe. Tako je i ovde, mora da nije baš to tako kao što izgleda, vidi oni njega tamo zamalo da ubiju, mora da tu ima nešto. Kada nema ništa, kada je jasno kao dan, ljudima je lakše da to pronalaze”, naveo je Vučić.

Dodaje da uvek mora da postoji krivac, koji mora da bude neko drugi.

“Moramo da ga pronađemo, koga ćemo virtuelno ili stvarno da hvatamo za gušu, umesto da se posvetimo sopstvenom radu, učenju i napretku i donošenju racionalnih odluka. I oni koji bi da rade na racionalna i realan način će uvek biti u manjini, ali oni su ti koji guraju zemlju napred i donose odluke koje imaju smisla. Ovo sve drugo, nema previše smisla”, ocenio je Vučić.

Predsednik je dodao da se sada bavi drugim stvarima, na primer, da već razmišlja kako da sačuva gas od ove zime za sledeću i kako da nabavimo dodatne kapacitetet i slično.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: