Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se, prema poslednjim izmenama liste govornika na Generalnoj debati, obratiti danas u popodnevnoj sesiji kao deveti govornik, oko 18 časova po američkom vremenu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Moj govor će biti precizan, verujem da će bolje razumeti poziciju Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će njegov govor u Generalnoj skupštini UN biti drugačiji od mnogih govora koje slušamo i da će preskakati kurtoazne reči i sve floskule kako bi uštedeo na vremenu, da će govoriti precizno, jer će ceo svet moći to da čuje i da veruje da će mnogi bolje razumeti poziciju Srbije, šta je to što se tačno zbivalo i šta je to što se danas zbiva na Balkanu

Vučić je za RTS iz Njujorka rekao da njegov govor mnogi možda neće slušati, ali da će ga pročitati, a da će ga verovatno i slušati veći broj ljudi jer će pre njega govoriti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je sinoć da ima dobru vest za građane Srbije, jer je u Njujorku dobio još jednu notu o povačenju prizanja nezavisnosti Kosova.

“Još jedna fascikla vise, jos jednu notu imamo, čime snažimo našu poziciju u ovoj organizaciji”, rekao je Vucić za RTS iz Njujorka gde učestvuje na Generalnoj debati UN.

Realne prognoze šta čeka svet su još mračnije

Aleksandar Vučić ocenio je juče u Njujorku, da realne prognoze za svet moraju biti još mračnije, nego što ih je na početku Generalne skupštine UN predstavio generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

„Govorio je o više kriza od Roga Afrike do Avganistana, pominjujući i najtežu – Ukrajinu. Naša pozicija je još teža imajući u vidu činjenicu da UN igraju, a to nije krivica Gutereša, slabiju ulogu u svetu, jer su velike sile sve preuzele na sebe“, kazao je Vučić za RTS.

Sledi usložnjavanje odnosa zapada i Rusije, kao i sa Kinom

Vučić je izjavio da je, imajući u vidu globalna zbivanja, za pretpostaviti da će sve što će se viditi u narednom periodu, biti usložnjavanje odnosa Zapada i Rusije, kao i Zapada i Kine, što dodatno komplikuje poziciju “malih”.

Na konstataciju da će veliku pažnju u UN izazvati govor ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić je za RTS rekao da ne može da govori o tome, pre nego što čuje to obraćanje, ali da nije teško pretpostaviti šta će Putin da kaže.

Mi zbog Kosova možemo da imamo samo jednu, svoju stranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prostor za poboljšanje odnosa Beograda i Vašingtona vidi u pokušaju da se pronalaze kompromisna rešenja za otvorena pitanja o kojima dve zemlje misle nedvosmisleno drugačije, a tiče se pre svega Kosova i Metohije, ali i u snaženju ekonomske saradnje.

Vučić je za RTS iz Njujorka rekao da prostor za poboljsaanje odnosa vidi i u jačanju priusustva američkih kompanija u našoj zemlji, da oni budu zainteresovani za stabilnost i sigurnost Srbije i istakao da je to važno za nas.

Jačamo pozicije i nastavićemo da se borimo

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je iz sedišta UN u Njujorku da Srbija jača pozicije i da će nastaviti da se bori i poziva na međunarodno pravo.

“Imao sam veliki broj sastanaka, a imaću ih i u narednim danima, jer se trudimo da za Srbiju izborimo samo dobro, bez obzira na težinu situacije”, naveo je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: