Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bilateralni sastanak sa predstavnicima EU visokim komesarom za spoljnu politiku i izaslanikom za dijalog Žozepom Breljom i Miroslavom Lajčakom bio uspešan, ali da do trilaterale sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nije došlo jer on nije smeo ili nije hteo da se sastane sa Vučićem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Virginia Mayo (STF)/Tanjug

On je novinarima nakon bilateralnih sastanaka rekao da veruje da je dobar posao odradio u toku prepodneva, na sastancima sa evropskim zvaničnicima, a da su razgovori sa Boreljom i Lajčakom bili korektni.

“Kurti nije hteo ili nije smeo ali verujem da će i evropljani to da saopšte. Tri puta sam se vraćao pa su mi pokazivali njegove poruke. On neće da me vidi, rekao je da nije spreman, rekao je nastaviće glavni pregovarači. Da li nije smeo ili hteo, ne znam”, rekao je Vučić i dodao da je sa boireljem i ranije mogao da se sretne a da ne prelazi toliki put.

Kako je rekao, o svemu je razgovarao sa Boreljom i Lajčakom, o situaciji na KiM.

“O sprovođenjuju sporazuma svemu u dijalogu, situaciji. Nastaviće glavni pregovarači u utorak ili sredu”, rekao je Vučić i dodao da se oni nadaju da će priznati KiM.

Dodao je i da ima još posla, da direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića čeka težak posao.

“Težak je položaj za nas. Nastavićemo da se borimo i štitimo interese Srba i pomognemo našem narodu”, rekao je on.

Siguran sam da će EU saopštiti ko nije želeo danas da razgovara u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, nakon bilateralnih sastanaka sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, da je siguran da će EU u svom saopštenju reći ko nije želeo danas da razgovara u Briselu.

On je istakao da Priština insistira na de jure priznanju tzv. Kosova i da se sve svodi na to.

Vučić je novinarima rekao da je pitanje formiranja Zajednice Srpskih opština najvažnije, ali da napretka nije bilo, i da odgovora sa druge strane nema, jer se nije ni sreo sa Aljbinom Kurtijem.

Na pitanje šta predstavnici EU kažu kad se vrate sa sastanka sa Kurtijem, Vučić je naveo da kažu – Kurti traži da priznate Kosovo.

“Kao što je poslao danas novinara koji me onako oraspoložio. Oni kažu da sam vikao na njega, baš je onako simpatičan bio. Ali to je suština, oni traže da mi priznamo to, a sad su smislili još neke zahteve, ali suštinski je to priznanje, sve se svodi na to. Vrti se u krug”, naglasio je Vučić.

S druge strane, istakao je da je ceo dan imao vrlo dobre razgovore sa predstavnicima Evropske unije.

Kako je rekao, oni vrlo dobro razumeju šta se dogodilo danas.

“Niko od njih nije ni naivan ni glup, ali druga je stvar koji je stav pojedinih zemalja članica i kakve oni izjave moraju da daju. Ali, verujem da će, bez obzira na sve, morati da kažu da nije postojala volja jedne strane za razgovor sa drugom stranom”, konstatovao je Vučić.

Na pitanje novinara ko može sad da garantuje našem narodu na Kosovu i Metohiji da ponovo neće biti jednostranih poteza, Vučić je rekao da to niko ne može da garantuje.

“Mi samo možemo da se borimo, ali niko ne može da garantuje da neće biti jednostranih poteza. Uvek ih je bilo i oni to znaju, vide sve i od dinara i od svih priča”, rekao je Vučić.

Naveo je da brojni strani predstavnici razgovaraju sa nama oko CEFTA sporazuma i oko robnog prometa i svega drugog.

“I po stoti put sve prihvatimo i kažemo, mi smo za to – za punu slobodu kretanja, prometa robe, usluga i kapitala, i na kraju uvek Kurti pronađe razlog zašto nije za nešto, iako nas oni uveravaju da će to sigurno da prihvati jer su već razgovarali sa njim. Onog sekunda kada mi kažemo – ok i da prihvatamo, samo dajte, podignete te barijere da možemo da normalno trgujemo između Mitrovice ili Štrpce ili Gračanice i Vranja i Kraljeva, Raške, bilo čega, od tog trenutka više ne dobijete nikakav odgovor. I čak neće da kritikuju albansku stranu zato što im to na takav način ne ide u prilog i ne odgovaraju”, rekao je Vučić.

Fudbal nam nije vratio koliko se uložilo, očekujem promene

“I to sam rekao zato što mi ulažemo mnogo novca. I kao što ću vam reći da sam očekivao bolji rezultat u Evroligi od oba naša košarkaška kluba imajući u vidu nivo investicija Republike Srbije. To je sve što imam da vam kažem”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kako je rekao, njegov posao je da brine o novcu koji je uložen u sport i da vidi da li se on adekvatno vraća.

Istakao je da u sportu ne možete uvek tako da posmatrate stvari, te da je zato ćutao posle Svetskog prvenstva u Kataru.

“Dogodi vam se, pa smo ćutali. Rekli smo: Izgubili smo. ‘Užasno smo igrali, ali dogodi se. Izvući ćemo pouke za neki sledeći put’. Pa nam se dogodi da jedva prođemo kroz kvalifikacije. A onda opet odemo u jednu od najlakših grupa. I u toj grupi ne možemo pobediti one koji su dva ili tri puta jeftinije ekipe od nas. Onda tu postoji neki dublji problem i polako ćemo sada to da rešavamo”, rekao je Vučić.

Dodao je da se to neće desiti za dan ili dva, jer ne želi da probleme rešavamo emocijama.

“Hoću da sagledamo sve. Nemamo mi ljudi ni previše stručnjaka osim što smo svi stručnjaci. Ja zato ne pričam o tome. Ja samo pričam o tome koliko mi uložimo i šta je to što očekujemo. Na kraju nemam pojma ko je kako igrao, niti me interesuje. Ja vidim rezultat za Srbiju i koliko smo uložili. Jesmo li zadovoljni ili nismo”, istakao je Vučić.

Podsetio je da smo u rukometu probali sa Špancem selektorom Tonijem Đeronom, a da smo sada doveli selektora iz Vojvodine Borisa Rojevića.

“Ponovo ćemo da analiziramo pa da menjamo. I ulagaćemo dok ne budemo postigli rezultate. I dok ne nađemo rešenje. Da li su sad rezultati bili bolji nego ranije, pa da, bili su. Stojković je plasirao i na svetsko i na evropsko prvenstvo našu reprezentaciju. Ali da li smo zadovoljni time, nismo. Mislimo da smo uložili više od onoga što nam je isporučeno”, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, kao što je urađena multifunkcionalna hala na Košutnjaku, kao što se radi Nacionalni stadion, tako želi i da se vide rezultati.

On je istakao da je cilj da Srbija na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu osvoji najmanje 10 medalja.

”Od Olimpijada u Pekingu i Londonu, gde smo imali četiri medalje, došli smo do toga da smo imali osam i devet u Riju i Japanu. Moramo da rastemo kao sportska nacija”, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je potrebno još ulagati u sport.

”Kao što Mađari i drugi ulažu puno para u sport, i mi ćemo. To je politika države, nema mesta za lični odnos, nema – neko mi se sviđa ili ne sviđa. Ili imaš rezultat ili nemaš. Neću da diskutujem o tome da li je to adekvatno ili ne, prosto nismo zadovoljni rezultatima”, istakao je Vučić i dodao da takvo stanje govori o problemima u srpskim fudbalskim klubovima.

On je ocenio da ni Crvena zvezda ni Partizan ”ne daju mlade igrače i reprezentativce”, što predstavlja problem.

”Da ne pričamo o finansijskom stanju klubova, i fudbalskih i košarkaških, ali dobro, sve su to problemi države. Ali s ponosom kažem da recimo niko ne ulaže, ni jedna država ne ulaže u košarkaške, spreman sam takođe da kažem, i u fudbalske klubove kao naša država, makar ove najveće. I to je na žalost ovih manjih, sve što damo je sitno i za Vojvodinu i za Niš, i za Kragujevac, i za mnoga druga mesta, nažalost”, rekao je Vučić.

Dobri razgovori sa predstavnicima EU, važan signal koji se šalje investitorima

“Verujem da postoji taj prostor kroz Agendu rasta i reforme koje provodimo na ekonomskom nivou, a naravno posle moraju da dođu ove, kako ih one nazivaju osnovne koje se tiču vladavine prava”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je naveo i da ne želimo samo da dobijemo 120 miliona evra, jer nije to novac koji značajno menja stvari u Srbiji.

“Mnogo je važnije to što je to poziv investitorima da dolaze u zemlju, što je to pokazatelj da je Srbija sigurna zemlja. Što možemo da računamo da smo blizu takozvanog investicionog rejtinga, dakle po prvi put bismo ga dobili u Srbiji, to bi bila fantastična veza građane Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao je da bi tada novac za nas bio mnogo jeftiniji i najbolji mogući signal svima koji razmišljaju da ulažu novac u Srbiji.

“Mnogo posla mi imamo sad u različitim oblastima, ja bih samo zamolio ministre – mogu ovo da shvate i kao kritiku, potpuno mi je svejedno, ovo radim kao predsednik Republike i to sa ministrima iz svake od strana koje su u vladi i onima koji ne pripadaju nijednoj stranci – samo vas molim da zaboravite na to da ste najuspešniji ministri utoliko što mislite da možete da izvršite politički pritisak na nekoga da dobijete više para da potrošite”, naglasio je Vučić.

Potrebno je, kako kaže, da sada čvrsto zadržimo javne finansije i zadržimo bafere za budućnost.

“Jer ja predviđam, a do sada nisam grešio po tom pitanju, veliku veliku krizu u mesecima koje dolaze. Samo ih molim, nemojte da se ponašate kao u socijalističkoj i samoupravnoj dobi, u kojoj sam mnogo važan i uspešan jer sam dobio više para da potrošim, pa da država zbog toga ispašta ili plaća dodatnu cenu. Dakle, ako me nisu dobro razumeli, nije mi nikakav problem na njihov poziv, sam spreman da dođem na svako mesto da im to objasnim, da im to kažem, jer vidim pod kakvim su pritiskom i predsednik vlade i ministar finansija, ali, eto, to je moja molba za njih, jer želim da sačuvamo u potpunosti finansijsku disciplinu do oktobra i novembra”, naveo je on.

Da kontrolišemo u potpunosti i deficit i javni dug.

“I onda sam sasvim siguran da ćemo moći da ispunimo sve oko Ekspa. I sve mere da donesemo i onda da razgovaramo već u narednim mesecima kako ćemo sa povećanjem plata i penzija. Morate imati na umu da je inflacija sada 4,1 odsto, to jest da je značajno pala i da povećanja neće moći da budu onolika, ali da opet moraju primanja da budu značajno veća nego što je stopa inflacije i za penzionere i za ljude u javnom sektoru”, rekao je Vučić.

Predsednik kaže da srećom privatni sektor ne zaostaje za javnim sektorom i da nam je vrlo dobar i vitalan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!