Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Aljbin Kurti ima samo jednu želju – da izazove sukobe na KiM i dođe do velikog sukoba između Srba i NATO, da dovede do krvoprolića ceo region i naglasio da je Kurti jedini krivac za ovo što se događa na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUČIĆ
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Vučić je u vanrednom obraćanju javnosti u Predsedništvu rekao da je malo ko želeo da to razume šta je suština svega što se na KiM događa, iako smo mesecima govorili da Kurti to želi da dođe do sukoba.

“U poslednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao je da razume šta je to pripremano za danas i sve u organizaciji Kurtija, sa željom da dođe do velikog sukoba između Srba i NATO, a on. koji je jedini krivac za sve što se događa, da pere pilatovski ruke i kaže da sa njim to nema nikakve veze”, kazao je Vučić.

Dodao je da kasni sa tobraćanjem, jer je imao razgovore sa Amerikancima, Nemcima i Evropljanima, ali i zato što je hteo da prikupi potpuno tačne informacije i da će saopštiti šta je to što ćemo da činimo.

Povređeno 52-oje Srba, Galjak teško sa dva metka Rosu

Predsednik je rekao da je na severu KiM danas povređeno 52-oje Srba, da ih je i više, ali da su ovi zatražili pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, od kojih je troje teže povređeno, među kojima i Dragiša Galjak (50) koji je ranjen sa dva metka od strane albanskih specijalaca.

Vučić je u obraćanju građanima, navodeći šta se od jutros dešavalo, rekao da Srbima nije smetao Kfor, već specijalci Rosu, i lažni gradonačelnici i da je komandant Kfora za region istok rekao da razume srpske zahteve i da će ih preneti nadležnim organima.

“Kfor zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi propuste dva borbena vozila Rosu iza kordona Kfora bliže opštini, jer se njihovi albanski policajci užasno plaše prisutnih Srba, iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču Rosu i Kfora”, naveo je Vucić.

Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, Srbi da ostanu mirni

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope bez formiranja ZSO.

“Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato i beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više”, rekao je Vučić.

On je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

Trojica najteže povređena, četvorica uhapšena

Vučić ije izjavio da su u sukobima na severu KIM najteže povređeni Dragiša Galjak, kao i Dragiša Milović i Časlav Sofronijević, a da je povređen 41 pripadnik KFOR-a.

On je u obraćanju medijima rekao da su uhapšeni Nebojša Lezović, Radoš Petrović, Srećko Vitković i Dušan Obrenović i da su u toku su pregovori sa KFOR-om o njihovom oslobađanju.

Vučić je rekao da je najteže povređen Dragiša Galjak, portir iz Kososvke Mitrovice, koji je pogođen s leđa sa dva metka i koji je operisan.

Rasporedili smo snage tamo gde mislimo da je potrebno

Vučić je izjavio da su snage raspoređene tamo gde misle da je potrebno.

“Mi ćemo ih noćas obići, i nećemo dozvoliti pokolj Srba. Razgovarao sam sa međunarodnim zvaničnicima, a sutra treba da bude održan sastanak sa predstavnicima Kvinte,” izjavio je predsednik.

Molim Srbe na KiM da ne ulaze u sukob s NATO

“Molim Srbe na KiM da ne ulaze u sukob s NATO, ne zato što se plašimo nego zato što Kurti to najviše želi. Neka protestuju na miran način baš kao što su i danas, neka sede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada niko ne može da ih pokori,” apelovao je predsednik.

Načelnik Generalštaba je zatražio razgovor sa komandantom Kfora

“Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović je zatražio razgovor sa komandantom Kfora Ristučom. Molimo Kvintu da urazumi Kurtija, ako to ne učine, mislim da će za sve nas biti kasno,” rekao je Vučić.

KFOR uprkos garancijama nije zaštitio Srbe

Predsednik Srbije kaže da KFOR, uprkos garancijama, nije zaštitio Srbe i nelegalno preuzimanje opština na severu KiM.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare objasnio hronologiju događaja od jutros.

“Srbi na severu KiM u sedam sati jutros okupili su se ispred opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo upadom nelegalnih Kurtijevih okupatora u srpske zgrade, jer vojnici KFOR-a uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi, iako su za to davali više puta garancije”, rekao je Vučić.

Vučić o situaciji na KiM sa Boreljom i Tajanijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem o situaciji na severu KiM .

Predsednik Vučić je sagovornike obavestio o svemu što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i rekao da je ovo organizovao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ”kao i da smo svi to znali danima zbog čega je od Borelja i Tajanija tražio da urazume Kurtija”, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučić je, takođe, istakao da će Srbija i Srbi učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: