Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela pred neformalnu večeru koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žosep Borelj

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, pred neformalnu večeru koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žosep Borelj, da očekuje ne jednostavne razgovore zbog pitanja koja su iskrsla. Međutim, ističe da je Srbija donela odluku za ubrzanje puta u EU i da veruje da će ona biti uzajamna.

„Očekujemo do kraja meseca važnu posetu Srbiji i da ćemo imati konkretnije i bolje rezultate u toj saradnji“, podvukao je Vučić.

Na pitanje da li je tačno da će Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i kako će Srbija reagovati, kazao je da je to pitanje teško za nas.

„Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji regiona, a naravno i Srbije“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da će sutra ili prekosutra održati sastanak nacionalnog saveta bezbednosti, ali da će prvo sačekati da li će Priština uraditi to što je najavila u vezi sa podnošenjem zahteva za SE sutra.

„Ako to urade onda je jasno ne postoje Briselski, Vašingtonski sporazum, ni reozolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Ukidaju u potpunosti međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog prava to podržati. Mi ćemo imati odgovor i snažno ćemo znati štititi svoju zemlju“, podvukao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjave da zemlje koje nisu podržale sankcije neće moći prisustvovati sastancima EU, rekao da su oni moćni i jaki, a mi slabi i oni mogu da rade šta žele.

„Mi ćemo u skladu sa svojim interesima donositi odluke“, zaključio je Vučić.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: