Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je Srbija u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

“Ovo nisam rekao ja, već najnoviji barometar Svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine”, rekao je Vučić.

Vučić: Izdvojićemo dodatnih 1,3 miliona evra podsticaja za etno sela i salaše

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je tokom obilaska štandova na 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu da će sutra biti uvećana davanja sa dodatnih 1,3 miliona evra za podršku etno selima, etno kućama, salašima i slično.

“Već smo uvećali nivo vaučera i već sam rekao da ćemo sutra da podignemo za 150 miliona dinara davanja, dakle za 1,3 miliona evra dodatnih para za etno sela, etno kuće i salaše…”, rekao je Vučić.

Istakao je da su to velika ulaganja kojima država podstiče domaći privatni sektor.

“Ne ide to u državne objekte, to ide u naš privatni sektor, jer želimo da im pomognemo da investiraju kako bi mogli da privuku više turista. Za vaučere uvek izdvajamo više, jer i time pomažemo upravo privatnom sektoru, u nekim od manje razvijenih opština koji imaju veličanstvene banje, kao što je Kuršumlija sa Prolom banjom, Lukovskom banjom i Kuršumlijskom banjom, ali i Sokobanju koja je najveći korisnik vaučera u Srbiji”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija mora da nastavi da radi na tome da ponudi najbolji turistički sadržaji, da se podstiču ljudi da ulažu u turizam, kao i da se radi na unapređenju infrastrukture.

“Moramo sadržaj da nudimo na Dunavu, i dalje da ulažemo u banje, da idemo u privatizaciju pojedinih banja, da podstičemo ljude koji žele da ulože novac i da se radujemo njihovom uspehu, ali i da ne zadržavano nešto u svojim rukama, jer država nikada nije dovojno uspešan vlasnik. Još mnogo moramo da radimo na infrastrukturi”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da avio kompanija Er Srbija ima letove na 87 destinacija u 34 zemlje i da će se raditi na otvaranju novih linija.

Dodao je i da broj putnika na aerodromu u Nišu beleži skok u odnosu na 2012. godinu – od 27.000 putnika na 448.000 putnika i da će se raditi na tome da se njihov broj još poveća.

“Beograd će ići na više od deset miliona putnika, ubedljivo prvi aerodrom u regionu, ali nije dovojno, mora da bude još mnogo više”, naveo je on.

Istakao je i da će pruga Beograd-Subotica, koja će biti otvorena možda već u novembru ove godine, mnogo da znači za sever Srbije i Palić.

On je rekao da će kada bude izgrađena pruga Beograd-Niš i od Niša ka jugu Srbije moći da se računa na još veći devizni priliv.

“To je jedna od velikih prilika Srbije. Nismo još ponudili najbolji mogući sadržaj za to su potrebni novci, mnogo rada i truda i to ćemo tek morati da radimo”, rekao je on.

Vučić na Sajmu turizma prvo posetio štand Kancelarije za KiM

Kopiraj

BEOGRAD, 21. februara (Tanjug) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu u obilasku štandova prvo posetio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde su predstavljeni turistički potencijali 11 opština. Na štandu su predstavljeni turistički potencijali četiri opštine sa severa Kosova, kao i sedam južno od Ibra i iz Metohije među kojima su Gračanica, Orahovac, Štrpce i druge. Predsedniku je uručen poklon naroda iz Sirinićke Župe, kao i poklon vino iz manastira sa KiM. “Hvala na divnim poklonima. Prenesite pozdrave našem narodu na KiM”, rekao je Vučić. Konstatovao je da je Kancelarija za KiM divno uredila štand.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ