Podeli vest

Predsednik Srbije rekao je danas da se nada da će nova Vlada Srbije biti formirana do 15. marta, a da se konstitutivna sednica Skupštine Srbije može očekivati od 1. februara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Video

“Što se vlade tiče, ja se zaista nadam da će biti formirana do 15. marta. Što se Skupštine tiče, znate da je rok mesec dana od kako su proglašeni rezultati – 10. 11. ili 12. je mislim poslednji dan. Od 1. februara očekujte konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije”, rekao je Vučić na konferenciji za medije u Skoplju gde učestvuje na skupu “Zapadni Balkan i EU”.

Dodao je da je to važno, jer Srbija mora brzo da reaguje i da donese brojne zakonske odluke, brojne zakonske norme vezane za Ekspo kao i za plan rasta koji je izložen pre dva dana.

Ovo su bili najčistiji izbori od kad postoji višestranački izborni sistem

Aleksandar Vučić rekao je danas da su izbori održani 17. decembra bili najčistiji i najpošteniji sa najmanje prigovora i žalbi od kad postoje višestranački izbori u Srbiji.

“Videli smo izveštaj Saveta Evrope mnoge stvari koje vi niste ni jednom želeli da objavite, koji su govorili i hvalili sistematski pristup i ponašanje države tokom samih izbora i na sam izborni dan”, rekao je Vučić na konferenciji za medije u Skoplju gde učestvuje na skupu “Zapadni Balkan i EU” odgovarajući na pitanje novinara N1 da li će prihvatiti međunarodnu misiju koja bi ispitivala nepravilnosti na izborima.

“Nisam zainteresovan da budem bebisiterka i babica za političare koji gube izbore po deseti ili petnaesti put, pa im je potrebno da se opravdaju pred svojim biračima, zašto im se to dogodilo”, naglasio je predsednik.

Vučić: Prva sredstva iz Plana za rast Zapadnog Balkana mogli bismo da dobijemo u maju ili junu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju, gde učestvuje na skupu “Zapadni Balkan i EU”, da bi Srbija prva sredstva iz evropskog Plana za rast ZB mogla da dobije već u maju ili početkom juna.

“Ukoliko mi budemo uspeli da do aprila usvojimo i legislativu, što znači da bi bilo važno da parlament izabere vladu što se nas tiče najkasnije, iako to nije ustavni okvir, do 15. marta i da probamo do kraja marta da izglasamo važne zakone, da bi u aprilu mogli oni da donesu u Evropi određene odluke, tako da bi to prvo raspoređivanje tog novca moglo da bude već u maju ili početkom juna”, rekao je Vučić u izjavi za medije.

Dodao je da bismo tako dobili novac pre izbora u EU koji su 9. juna.

Vučić je naveo da je sinoć u Skoplju održan sastanak lidera zemalja Otvorenog Balkana.

“Imali smo susret sa Džejmsom O’Brajanom, američkim predstavnikom za mnogo šire nego što je Zapadni Balkan, ali za nas je važno da je i za nas zadužen. Potom smo imali večeru na kojoj su bili svi, bilo je predstavnika Albanaca iz Severne Makedonije, Ali Ahmeti, ukupno četvoro Albanaca, bili su Kovačevski i Pendarovski kao domaćini, O’Brajan i Kopman i mi. Bilo je veoma važno to što smo razgovarali sa Kopmanom i sa O’Brajanom”, rekao je Vučić.

Od 1. marta bi trebalo da stupi na snagu slobodno tržište rada Otvorenog Balkana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će danas u Skoplju biti potpisana dva protokla koji će omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.

“Imali smo nekoliko važnih stvari, uvek bude ponekih neprijatnih detalja, ali ne želim o tome da govorim”, rekao je Vučić.

Kazao je da će u danas u 14 sati biti potpisana dva protkola koja su od izuzetnog značaja.

“I to smo mesecima čekali, što znači da bi od 1. marta konačno trebalo da stupi na snagu ono o čemu smo govorili, a to je potpuno slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. To je velika i važna vest i mislim da će u mnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage koje više nije od šest ili sedam miliona stanovnika, već ako dodate i Albaniju i Severnu Makedoniju, približavamo se na 11 miliona stanovnika”, rekao je Vučić.

Razgovarao sam O’Brajanom o najavi ukidanja platnog prometa

Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana prodaje srpske robe na Kosovu i Metohiji, kao i najava ukidanja platnog prometa Prištine sa Srbijom, histerični napad na srpski narod na KiM i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom razgovarao o tome.

U izjavio novinarima u Skoplju, gde učestvuje na samitu lidera Zapadnog Balkana i EU, Vučić je rekao da će sa O’Brajanom nastaviti konsultacije o tome.

“Uvek ćemo biti uz svoj narod, trudićemo se, tražićemo i nalazićemo odgovore”, poručio je Vučić.

Dodao je da od 2021. godine 10 važnih dogovora i inicijativa nije moglo da bude usvojeno u CEFTA, zahvaljujući tome što jedna članica to blokira.

Moramo da se postaramo da stopa rasta bude do 3,8 odsto

Moramo da se postaramo da stopa rasta u Srbiji bude 3,6 odsto, 3,7 odsto ili 3,8 odsto ove godine i da se ostvare projekti o kojima smo govorili, izjavio je danas u Skoplju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare podsetio da su predstavnici Svetske banke i danas ponovili ono što je on čuo u Davosu, a to je da će ova godina biti najlošija za svet što se tiče stope rasta u poslednjih 30 godina.

“Jedna od dve najlošije uz kovid i prošlu godinu. Za nas nije bila tako loša. Mi imamo veću stopu rasta, značajno veću stopu rasta nego što je evropski prosek. Ali moramo da ubrzamo rast i kao što sam rekao pre dva dana, naš cilj uvek mora da bude četiri odsto… ali moramo da se postaramo i da probamo da bude 3,6 ili 3, 7 ili 3,8 odsto, da uložimo sve što možemo, da bismo taj rast ostvarili”, rekao je Vučić.

Rizik od siromaštva manji u Srbiji nego u nekim zemljama EU

Predsednik Vučić izjavio je danas da je, prema procenama Svetske banke, stopa rizika od siromaštva u Srbiji niža nego i u Italiji i u mnogim drugim zemljama EU.

U izjavi novinarima u Skoplju gde učestvuje na samitu lidera Zapadnog Balkana i EU, Vučić je rekao da će Srbija morati još mnogo toga da uradi, posebno za one koji imaju najniža primanja i penzije, da bi taj rizik siromaštva dalje smanjivala za još petinu u naredne tri godine.

“I mnogo entuzijazma, mnogo energije imamo i zato je važno da sve ove i političke i ove regionalne probleme rešavamo u miru, da strukturalno reformišemo svoju zemlju koliko god je to moguće”, poručio je Vučić.

Recite jednu sferu društvenog života koja je lošija sada nego pre 10 godina

Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju, gde prisustvuje skupu “Zapadni Balkan i EU”, da na optužbe pojedinih predstavnika opozicije da je zemlju doveo do ambisa može da odgovori pitanjem – U kojoj sferi društvenog života je danas gore nego pre deset godina?

“Što se tiče ambisa do kojeg sam doveo zemlju, moje pitanje za sve vas ovde koji radite za Šolaka, narod, nekog drugog, državu, bilo koga jeste: ‘Recite mi samo jednu sferu društvenog života u kojoj imamo lošije rezultate nego pre deset godina’. Samo jednu. Neću pitati za svaku”, izjavio je Vučić.

Kako je naveo, dovoljno je pogledati nivo plata tada i nivo plata danas, kao i to koliko je izgrađeno bolnica, puteva, pruga.

Ponovo ću doći u Severnu Makedoniju i prisustvovati Svetosavskoj akademiji

Predsednik Vučić izjavio je danas da će za nekoliko dana ponovo doći u Severnu Makedoniju gde će, kako je najavio, prisustvovati Svetosavskoj akademiji.

“Ja ću u Severnu Makedoniju ponovo da dođem za koji dan. Biće održana Svetosavska akademija na kojoj ćemo se predstavnicima srpskog naroda obratiti predsednik Stevo Pendarevski i ja. Bićemo gosti na svečanoj akademiji”, najavio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: