Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok razgovarao o svim ključnim pitanjima, među kojima pitanje KiM

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUCIC BERBOK
Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok razgovarao o svim ključnim pitanjima, među kojima pitanje KiM, te da su zaključili da probleme Beograda i Prištine dijalogom treba rešavati dijalogom, zbog čega se, poručio je Srbija uvek odaziva pozivu na dijalog u Briselu.

Vučić je novinarima rekao da Srbija i Nemačka imaju odlične ekonomske odnose, nemačke kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 75.000 ljudi, a ta zemlja je ubedljivo najveći spoljnotrgovisnki partner Srbije sa 6,5 mlrd evra razmene iz 2021. godine, što je porast u odnosu na 2020. godinu od 22 odsto.

Strogo ćemo u Srbiji kaznjavati sve koji idu na ratište u Ukrajinu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija strogo kažnjavati sve svoje građane koji idu da ratuju u Ukrajini i da će to u krivičnom zakonu biti i pojačano.

Vučić je na pitanje novininara da prokomentariše to što su i Putin i Zelenski pozvali dobrovoljce da se bore u Ukrajini i kakav je stav Srbije po ovom pitanju, rekao:

“Što se tiče dobrovoljaca pošto su obe strane pozivale dobrovoljce, u krivičnom zakonu Srbije – i to ćemo da pojačamo, kažnivo je učestvovanje u bilo kakvim sukobima koji ne znače odbranu teritorijalnog integriteta Srbije. I sve one koji misle da treba da učestvuju u nekim ratovima, mi ćemo veoma strogo da kažnjavamo u skladu sa zakonima i Ustavom”, poručio je Vučić.

Brzina pristupanja EU zavisi od postupaka, a ne nečije odluke

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da brzina pristupanja Srbije i drugih zemalja EU zavisi od njihovih postupaka, a ne od nečije odluke.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li se Nemačka slaže sa stavom predsednik Francuske Emanuela Makrona koji je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da Srbija zaslužuje članstvo u EU i da Srbija treba da bude prva u redu za članstvo u EU.

Vučić na pitanje o Putinu: Nemam od čega da se distanciram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od početka napada na Ukrajinu nije imalo nijedan lični kontakt sa ruskim zvaničnicima, tako da nema od čega da se distancira, pošto je pozicija Srbije prema Ukrajini jasna.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara nemačke nacionalne agencije DPA upućeno ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok da li je dobila danas od Vučića signale da bi bio spreman da se distancira od Vladimira Putina, a sto bi se pozitivno odrazilo na pregovore Srbije sa EU.

Berbok: Zapadni Balkan ostaje ključni prioritet Berlina

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je danas da će Nemačka biti prisutnija u budućnosti na Zapadnom Balkanu i najavila da će se zvaničan Berlin, nakon izbora u Srbiji, zalagati da se postigne sveobuhvatni sporazum u dijalogu Beograda i Prištine.

Berbok je, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kazala da je imala otvorene, iskrene i razgovore u duhu poverenja i poručila kada je reč o ratu u Ukrajini da svi koji dele zajedničke vrendosti ne mogu stajati po strani i da u ovom trenutku moraju imati jasne stavove i to ne samo unutar Evrope, već i međunarodne zajednice.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: