Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija preduzela sve mere i da je napisao pisma svim članicama Saveta Evrope, ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ (STF)

“Napisao sam ukupno, mislim 14 različitih pisama evropskim liderima. Uglavnom su to bila personalizovana pisma. Svakome sam se obratio imajući u vidu i specifične okolnosti i specifične odnose koje imamo. Na jedan način priznavačima, na drugi način nepriznavačima”, rekao je Vučić novinarima.

Kaže da je vodio računa o tome sa kojima smo imali i posebne odnose, naročito onim zemljama koje se smatraju najuticajnijima.

Sva ta pisma su prosleđena, dodao je Vučić.

“U tim pismima, pošto ovo nije pitanje tehnike, tražio sam da još jednom razmotre svoju odluku i odluku parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja će uslediti za dva dana, da na komitetu ministara njihov odluka bude drugačija, upravo zbog toga što i kada govorimo o vladavini prava, jasno je da na Kosovu postoji sve osim vladavine prava, da se tamo provodi goli teror nad srpskim narodom, da Zajednica srpskih opština posle 11 godina nije formirana”, rekao je Vučić.

Istakao je i da nikakav proces ne postoji.

“Posebno sam ukazao na trik kojim misle da se posluže 10. maja šaljući u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti nacrt ZSO koje su Evropljani predložili, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope. Mi ćemo nastaviti da radimo i da se borimo, o tome sam naravno najduže razgovarao i sa francuskim predsednikom i Emanuelom Makronom i on je imao razgovore juče i prekjuče sa Olafom Šolcom. Videćemo kako će dalje da se razvija, u svakom slučaju mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno-pravnih normi, već ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu”, rekao je Vučić.

Poručio je da je to ono što je naš zadatak i što mi možemo da učinimo.

Vučić predao vojnu zastavu komandantu Kobri Darku Đošiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je danas vojnu zastavu specijalne namene komandantu odreda Vojne policije specijalne namene Kobre Darku Đošiću povodom Dana odreda Kobri. Vučić je rekao da su zastavu zaslužili disciplinom, radom, istrajnošću i ljubavlju prema otadžbini. Đošić je rekao da je biti pripadnik jedinice Kobre privilegija odabranih i da je odgovornost pripadnika Kobri ogromna u realizaciji najvažnijeg zadatka, a to je bezbednost Srbije i svih njenih građana. “Nakon 46 godina ukazana nam je najveća od svih počasti. Dodeljuje nam se najveća vojnička svetinja, Vojna zastava. Ona nas podseća na zakletvu datu Srbiji i od danas će biti svuda sa nama. Njenom dodelom dobijamo status kakav smo zaslužili i ovaj svečani čin postaje istorijski dan za naš odred”, rekao je Đošić.

Vučić: Srbija u sred geopolitičkog vrtloga, pritisnuta snažnije nego ikad

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre, u kasarni “Vasa Čarapić”, da se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za sve svoje greške krivca pronađu u Srbiji i tako se pred nekim drugim opravdaju.

Vučić je rekao da mu je velika čast što je predsedničkom odlukom mogao da dodeli Kobrama vojnu zastavu. “Vojnu zastavu koju ste zaslužili svojom profesionalnošću, disciplinom, marljivošću, posvećenošću, ali pre svega, ljubavlju prema otadžbini.

Zastavu koju ste dobili, rekao sam pukovniku Đošiću samo jednu rečenicu – ona nikada ne sme da padne u ruke neprijatelju, baš kao ni padanje naše zemlje Srbije. Najbolji i najveći garant da se to neće dogoditi, jeste vaša i druge jedinice Vojske Srbije”, rekao je Vučić. Istakao je da danas nije lako biti pripadnik vojske niti pripadnik Kobri.

“Onih koji su nečujni, a ubojiti, onih koji malo govore, a mnogo rade. Nije lako, zato što se naša zemlja nalazi u sred geopolitičkog vrtloga, ni kriva ni dužna, a pritisnuta snažnije nego ikada od mogih koji bi da joj komadaju teritoriju, do onih koji bi da za sve svoje greške, krivca pronađu u Srbiji i tako se pred nekim drugim opravdaju. I neće biti lakše, zato nam je potrebno da snažimo svoju vojsku, da ulažemo i preko mere u zaštitu svog suvereniteta, jer samo tako možemo da odvratimo sve one koji žele uništenje Srbije”, istakao je Vučić.

Uskoro idem u Njujork, borićemo se do kraja protiv rezolucije o Srebrenici

BEOGRAD, 14. aprila (Tanjug) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom najava usvajanja rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama da će se Srbija boriti snažno i do kraja i najavio da, posle učešća na sajmu u Mostaru, putuje u Njujork.

On je obraćajući se novinarima na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ rekao da je u međuvremenu napisao pismo za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da je tamo uputio svog specijalnog izaslanika. ” Ja sam zamolio sve i molim i dalje sve ljude bez obzira na političku pripadnost, koji žele da pomognu svojoj zemlji. Zahvalan sam gospodinu Vuku Jeremiću što je iskazao tu želju. Dakle, gospodin Jeremić će sutra predsedniku Generalne skupštine uručiti moje pismo i sa njim razgovarati i preneti mu sve moje usmene poruke”, rekao je on.

Naveo je da je pozvao ljude različitih opcija da pomognu jer, kako je rekao, potrebni su nam višeslojni razgovori oko rezolucije o Srebrenici gde moramo da pokušamo da objasnimo ljudima da to nije negiranje užasnog zločina koji se dogodio, već da je reč o geopolitičkoj igri velikih sila, koje su nas u međuvremenu obavestile da će snažno da lobiraju za tu rezoluciju.

Istakao je da juče dobijena zvanična potvrda Sjedinjenih Američkih Država da će izuzetno jako da lobiraju za rezoluciju u Srebrenici. “Ja sam njima potvrdio da ću izuzetno jako da se borim protiv njihovog lobiranja i protiv svih njihovih stavova po tom pitanju i nastaviću da to radim svom svojom snagom”, rekao je on.

Dodao je da koliko god on bio, mali ili iz male i politički manje i slabije zemlje, ne misli da je to pitanje nečije snage, već pitanje pravde i istine. ” Ono čime morate da se rukovodite su svetinje koje branite i čuvate i to je mnogo veće od sile koja vas napada, tako da ćemo mi da se borimo i borićemo se hrabro, snažno i do kraja”, rekao je Vučić. Istakao je da će se protivnici iznenaditi rezultatima, jer iako su male šanse da pobedimo, iznenadiće se koliki je stepen otpora slobodarskih naroda u svetu i činjenicom koliko je zastava Srbije popularna kod slobodoljubivih naroda.

Svi koji gaze ustavni poredak srbije će za to odgovarati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom hapšenja Srbina sa Kosova i Metohije Srećka Sofronijevića, koji je uhapšen zbog navodnog kršenja ustavnog poretka tzv. “Kosova”, da je Sofronijević srpski junak ranjen od strane “bandita” u Prištini, čije hapšenje su, kako je istakao, sproveli isti ti “banditi”, uz direktnu podršku EU i SAD.

“Svi ti dole što sede (na Kosovu i Metohiji) od EULEX-a do američkog ambasadora (u Prištini Džefrija) Hovenijera, služe samo da pokriju svaku Kurtijevu kriminalnu odluku. Ničemu drugom oni ne služe”, izjavio je Vučić u kasarni “Vasa Čarapić”, nakon svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene “Kobre”.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li se hapšenjem Srećka Sofronijevića pojačavaju pritisci na Srbiju, poručujući da će svi koji gaze ustavni poredak Srbije, za to odgovarati.

“Svi vi, koji na bilo koji način u tome učestvujete, kroz proteste, demonstracije, na bilo koji način, odgovaraćete za to. Svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće za to. Pa ne mogu Srbi (Sofronijević) da budu hapšeni zbog toga što su se suprotstavili nekome. Još ih upucate, pa ih još terate u zatvor. A da odgovora nema – nećete taj film više da gledate. Lepo, sad više nećemo ni da ih pitamo ni za šta, pošto sam sit laži, naslušao sam se njihovih laža i garantija”, rekao je Vučić.

Govoreći o lažima tog dela međunarodne zajednice, Vučić je istakao da su “brutalno” lagali Srbiju, kao što je, kako kaže i danas lažu.

“I nastaviće da nas lažu, objašnjavajući nam kako je to sve za naše dobro. Od sada ćemo mi da radimo ono što je za naše dobro, u skladu sa našim interesima, u skladu sa našim vizijama, a ne u skladu sa njihovim pogledom u budućnost”, poručio je Vućić.

Ako se izglasa rezolucija o Srebrenici, tražićemo nestalno mesto u SB UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se, ako se u Ujedinjenim nacijama (UN) izglasa rezolucija o Srebrenici, a Srbija će se do poslednjeg trenutka truditi da se to ne dogodi, naša zemlja kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

“Dve NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. Ako se rezolucija usvoji mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine”, rekao je on novinarima na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Dodao je da će Srbija ubedljivo pobediti obe NATO zemlje koje su se do sada kandidovale.

“I sada ćemo da ih pobeđujemo u svemu, pošto nam je jasno da razgovora, kompromisa i dogovora po tom pitanju nema. U svim telima i organizacijama Ujedinjenih nacija ćemo na svakom mestu da ih pobeđujemo”, naglasio je on.

Naveo je da će biti interesantno u Ujedinjenim nacijama govoriti o rezoluciji o Srebrenici, jer nam je sprečena sednica oko NATO agresije, uz argument da se time vraćamo u prošlost, a sada naturaju temu koja je četiri godine starija od te teme.

“O njoj ne samo da će da imaju vremena da raspravljaju u nekom malom telu, već i u najvećem telu Ujedinjenih nacija, kao što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, tako da je o njihovom licemerju, bezobrazluku i bezobzirnosti besmisleno i govoriti”, rekao je Vučić.

Pitanje ostavki odbornika uoči lokalnih izbora regulisano zakonom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da pred Srbijom postoje daleko veći problemi od toga hoće li odbornici podneti ostavke uoči lokalnih izbora i istakao da je čitava procedura definisana i regulisana zakonom i da sve strane treba da sednu i razgovaraju.

Vučić je, tokom svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre u kasarni “Vasa Čarapić”, rekao da ga zanima samo da izbori budu sprovedeni u skladu sa zakonom i da građani imaju pravo da na njima biraju.

Rekao je da odbornici verovatno na mnogim mestima neće podneti ostavke, ali da postoje zakonski i ustavni okviri oko kojih treba da razgovaraju.

Vučić je podsetio da je i pre mesec dana bio za to da se svi izbori održe 2. juna, ali i da je bilo dovoljno prostora za razgovor.

“Trebalo je da dođu kod mene na konsultacije, pa nisu hteli. Trebalo je da dođu na konsultacije kod predsednika Narodne skupštine, pa nisu hteli. Pa su onda hteli kad su ih pritisli iz ambasada i kad su im rekli da neće da ih podržavaju”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija u ovom trenutku ima mnogo većih problema od međusobnih svađa i da tema lokalnih izbora nije značajna za građane Srbije i da, prema jednom velikom istraživanju, ta tema interesuje svega dva odsto građana.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu poslanika u Bundestagu Josipa Juratovića o tome da bi Srbija trebalo da prihvati pomoć stručnjaka iz Evropske unije kada je reč o izborima, Vučić je odgovorio da se Juratović u to ne razume i da je “završio karijeru u nižerazrednom Vratniku”.

Na pitanje novinara da prokomentariše odnos lidera SSP Dragana Đilasa i lidera pokreta “Kreni-promeni” Sava Manojlovića, Vučić je odgovorio da oni gledaju “ko će kome da vidi leđa” i da se Manojlović sprema za neka buduća vremena, kad Vučić bude napustio politiku, pa će tad Manojlović pomislti da ima neku šansu pored Đilasa.

“Svađaće se, nek rade šta hoće”, rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio veteranima “Kobri”, navevši kako su rekli da su prvi put pozvani na ovakav događaj, posle puno godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: