Podeli vest

Sve radimo da sačuvamo mir, situacija na KiM veoma komplikovana i u političkom i bezbednosnom smislu, izjavio je predsednik Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je situacija na KiM veoma komplikovana, u političkom i bezbednom smislu, i ističe da pritisci na Srbiju rastu zbog toga što svi žele kraj sage o Kosovu, a neće birati ni načine ni sredstva da do toga dođu.

„Pritisci na Srbiju će da rastu zbog toga što svi žele kraj te sage o Kosovu, da se ne bi mučili u odgovorima koje moraju da daju Rusima i svima drugima koji se pozivaju na to. Svi se sve češće pozivaju na kosovski presedan i stalo je zapadnim silama da reše to što pre. Neće birati načina i sredstva da do toga dođu“, poručio je Vučić za TV Prva.

Kvinta tražila kod mene hitan prijem

Pretpostavljam da žele da pronađu što pre rešenje za KiM, mi ćemo da razgovaramo, ali iz svih papira koje smo do sada dobili veoma je teško za Srbiju, ako moram da se odredim – nisu nam dali šansu.

Ne bežim od odgovornosti

Ne bežim od odgovornosti, o tome mogu da razmišljam ako treba da kupim vreme za Srbiju i ako vidim da bih time spasao svoju zemlju, a sve radim da se rešenje pronađe, spreman sam da razgovoram.

Dosadašnji predlozi o KiM – Nisu nam dali šansu

Stvari po pitanju Kosova i Metohije se komplikuju, i očigledno je da će se po svaku cenu tražiti neka vrsta rešenja, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i istakao da ne treba ništa unapred odbijati, ali je, po svemu što je do sada video iz raznih papira i predloga – to veoma teško za Srbiju.

“Ne želim da kažem da je nemoguće, jer kroz razgovor može da se dođe do nečeg boljeg. Ali, ako bih sada morao da se odredim… Nisu nam dali šansu. A, kad vam neko ne da šansu da razmotrite i prihvatite… “, rekao je Vučić za TV Prva.

Nova batina za Srbiju, zbog vaših grešaka?

Srbija je dobila najtežu batinu, 1999. godine, u vreme NATO agresije, u kojoj su stradali ljudi i infrastruktura, i sada sa zapada ponovo prete Srbiji batinom – zbog njihovih sopstvenih grešaka, konstatovao je Vučić.

On je tako prokomentarisao deo dokumenta o KIM, koji je objavio Albanian post, navodni scenario za sporazum Beograda i Prištine, u koje se navodi da “ako se postigne dogovor, slede finansijski paketi, a ako se ne postigne, sledi teška batina”.

Biće vrlo brzo spremni da nam ponude brz pristup EU

Predsednik je izjavio da ne može da govori o detaljima nemačkog i francuskog predloga za KiM, sve dok ne dobije potvrdu da može to da objavi, ali da je siguran da što vreme bude više odmicalo da će biti spremni da nam ponude vrlo konkretan pristup EU i to u kratkom periodu.

Tako je odgovorio na pitanje tokom gostovanja na Prvoj da li se u tom predlogu pominje neki konkretan datum i dodao da se ne spominje, već samo evropska perspektiva.

U Republici Srpskoj mora da se sačuva mir

Vučić je rekao da srpsko-srpskih sukoba ne sme da bude, da Republika Srpska mora da se čuva i sačuva i smire tenzije.

Vučić je na TV Prva rekao da su potrebni i bratski odnosi sa Bošnjacima.

Pitanje je samo koliko će ponuđeno rešenje za KiM biti ponižavajuće

Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija svakako dobiti mnogo jasniju ponudu u vezi sa KiM, ali da je samo pitanje koliko će predlog biti ponižavajuć.

“A kao batina sve vreme koristiće se priča o sankcijama, gde smo mi tobož neko ko pomaže Rusima da izbegnu izolaciju”, naveo je on.

Neću da dižem rejtin najgorim kriminalcima

Predsednik je, povodom onoga što iznose na suđenju pripadanici kriminalne grupe Veljka Belivuka, rekao da nikada nije ni video ni čuo bilo koga od njih.

„Ako jesam, ne samo da cu podneti ostavku, već ću biti do kraja zivota u zatvoru“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li ima istine u onom što se govori na suđenju Belivuka.

Ponosan sam što smo već 240 dana vodili samostalnu politiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će, dokle god ne postoji egzistencijalna ugroženost, Srbija voditi politiku samostalnosti i držati se odluka Nacionalnog saveta bezbednosti.

Vučić je, u vezi sankcija protiv Rusije, rekao da je ponosan što smo već 240 dana vodili samostalnu politiku.

Poslednjih 10 godina Srbija najbrže napredovala

Srbija je poslednjih deset godina najbrže napredovala, poručio je predsednik Srbije i istakao da su, bez obzira da li ga podržavaju ili ne, građani sigurni su da on probleme rešava.

On je tako odgovorio na pitanje da li bi izneverio poverenje dve trećine građana Srbije koji ga podržavaju ukoliko bi doneo odluku o povlačenju.

Za Srbiju niko nema razumevanja…

Zapad mora sa Rusijom na pregovore, i zato moraju da završe sa pitanjem Kosova i Metohije, a onda je najlakše vršiti pritisak na Srbiju, izjavio je Vučić, dodajući da za našu zemlju niko nema razumevanja.

Na konstataciju da je dramski pisac, akademir Dušan Kovačević pre nekoliko dana rekao da smo pred četvrtim ultimatumom, a da su se u istoriji prethodna tri završavala ratom, ali da se nada da do toga neće doći, Vučić je rekao da i on misli isto, a na pitanje da li je to taj istorijski trenutak, odgovorio: “Reći ću vam kada dođe taj trenutak. Da li se bliži, ne kažem to, ali ne bih isključio tu mogućnost…”.

Ne odustajemo od povećanja plata i penzija

Predsednik je rekao da država neće odustati od najavljenog povećanja plata i penzija i najavio da će penzije biti povećane u novembru i januaru ukupno 20,8 odsto.

“Ide devet odsto sada 1. novembra, što znači da će prvi deo primiti – samostalne delatnosti penzioneri 2. decembra, poljoprivredni penzioneri 6. decembra, biviši zaposleni penzioneri 10. decembra. A onda od 1. januara, što znači od 2. do 10. februara primiće još 12,1 odsto, ukupno 20,8 odsto povećanje”, istakao je Vučić.

I u slučaju da se sve zatvori, imamo zaliha za više meseci

Vučić je istakao da Srbija, kada bi se sve zatvorilo i stalo, ima zalihe za više meseci.

To su dobre vesti za građane, istakao je Vučić gostujući na Prvoj.

Verujem u našu reprezentaciju, moguće polufinale na Svetskom prvenstvu

Predsednik je rekao da veruje u našu fudbalsku reprezentaciju i da na Svetskom prvenstvu u Kataru nema nikog ko je jači, osim Brazila.

Vučić je na pitanje da li će ući u avion kada reprezentacija krene na Svetsko prvenstvo, rekao da to zavisi od „njegovog nosa“.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: