Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na panelu posvećenom odnosima EU i Srbije u Bratislavi, govorio je o sastavu nove vlade, odnosoima sa Rusijom, ali i rezultatima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na panelu posvećenom odnosu EU i Srbije konferenciji Globsek u Bratislavi, da je prioritet Srbije članstvo u Uniji, i da naša zemlja radi na diverzifikaciji snabdevanja gasom.

„Istina je da se ne može preživeti bez isporuke gasa. Uvek smo bili stopostotno zavisni od ruskog gasa. Ima i drugih zemalja EU koje su u istom položaju. Mi radimo na diverzifikaciji našeg snabdevanja“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o novom gasnom aranžmanu sa Rusijom.

Ne trpim ničije ucene, još bez sastava vlade

Predsednik Vučić izjavio je da su pojedini medijski napisi o sastavu buduće vlade, “notorne laži”, kao i da ne želi da trpi ničije ucene zarad eventualne buduće saradnje.

Na konstataciju da mediji spekulišu budući sastav vlade, u kojoj će Dačić biti ministar policije, a pominje se novi ministar zdravlja, te pitanje da li mu je to poznato, Vučić je za Pink rekao da valjda nemaju pametnija posla, a da se to čak ni po kuloarima ne zbiva.

Svet nije crno-beli kako neki prikazuju, mi se držimo principa

Predsednik Srbije poručio je da svet nije crno-beli, kako to neki žele da prikažu, i konstatovao da je 1999. prekršena Povelja UN kada je napadnuta suverena i nezavisna zemlja, sa ciljem oduzimanjem teritorije.

Vučić je, na panelu konferencije Globsek, posvećenom odnosu Srbije i EU, na pitanje kada će Srbija biti spremna da se suoči,kako je rečeno sa traumom Slobodana Miloševića, koji je okarakterisan krivcem za bombardovanje, uzvratio pitanjem kako pravdati agresiju na suverenu zemlju, bez mandata Saveta bezbednosti UN, što je učinjeno upravo na Srbiji.

Ne očekujem velike odluke za Zapadni Balkan u junu, već u decembru

Na predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati 23. juna, Vučić ne očekuje da će biti donete značajne odluke za ubrzanje evropskih integracija zemalja ZB već na sledećem skupu u decembru i da pre svega misli na odluke Brisela, Pariza i Berlina.

Poručio je, na panelu “Srbija i EU: Strateško partnerstvo za budućnost”, da zemlje članice EU i Brisel treba da pokažu odlučnost i kažu da li zaista računaju na zemlje sa ZB ili ne.

Šefčovič uskoro dolazi u Srbiju, Ukrajina glavna tema svuda

Predsednik Srbije najavio je danas da će uskoro u Srbiju doputovati potpredsednik Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Ševčovič sa kojim želi da napravi mapu puta u oblasti energetike I rudarstva.

Vučić je, nakon učešća na konferenciji Globsek u Bratislavi, u izjavi novinarima, rekao da je sa Šefčovičem glavna tema bila energetika I rudrastvo.

Komplikuje se situacija oko dolaska Lavrova u Beograd

Situacija oko posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji bi trebalo da poseti Srbiju 7. juna se komplikuje, ističe predsednik Srbije.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara Pinka da li ga je neko u Bratislavi pitao nešto oko dolaska Sergeja Lavrova u Beograd i da li se komplikuje situacija oko njegovog dolaska.

Nije sramota dobiti batine, nego služiti kome ne treba

“Nije sramota dobijati batine i šamare od velikih i jakih, sramota je služiti onome kome ne treba”, izjavio je predsednik Srbije.

On je tako prokomentarisao reči Slobodana Stupara, koji je naveo da će on (Vučić) po raznim ambasadama “dobijati batine i šamare”, i da će se zbog američkog ambasadora “ponašati kao mala maca”, i pitanje da li ga plaše takve najave.

Moja ostavština su ekonomski rezultati, infrastrukturni projekti, stabilnost

Aleksandar Vučić rekao je danas u Bratislavi da je zadovoljan ekonomskim napretkom Srbije koja poslednje dve godine ima najbrže rastuću ekonomiju u Evropi i da bi želeo da ga građani pamte po ekonomskim rezultatima, infrastrukturnim projektima, miru i stabilnosti.

Vučić je to rekao na panelu posvećenom odnosu EU i Srbije na konferenciji Globsek u Bratislavi, odgovarajući na pitanje šta bi želeo da bude njegova politička zaostavština i kakvu bi Srbiju želeo da vidi kada izađe iz politike.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: