Podeli vest

Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom, naglasio je Aleksandar Vučić. Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u intervjuu za američku TV mrežu Njuzmaks izrazio očekivanje da mir prevladati i da će doći do kompromisnog rešenja između Rusije i Ukrajine i ocenio da ruski predsednik Vladimir Putnin ne blefira kada govori o svojim daljim potezima.

Novinar Njuzmaksa je rekao da je Zapad zabrinut posle Putinovog obraćanja i izjave o mogućoj upotrebi svih vojnih kapaciteta i upitao predsedika Vučića, koji se više puta susreo sa ruskim liderom, da li smatra da predsednik Rusije blefira.

“U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rešenja. Ne mogu da govorim kao vojni analitičar, već kao predsednik, da bi odgovorio na ovo pitanje, ali da, tačno je, mnogo puta sam se video sa predsednikom Putinom i ne verujem da on blefira”, rekao je Vučić koji se nalazi u Njujorku povodom ucešća na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.

“Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom”, naglasio je Vučić. Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

Verujem da smo uspešno deeskalirali situaciju na severu KiM

Aleksandar Vučić danas je u razgovoru za američku TV Njuzmaks izrazio uverenje da je situacija na KiM od pre nekoliko nedelja uspešno deeskalirana, ali da je neopohodno da se nastavi dijalog i borba kako bi se došlo do prihvatljivog rešenja.

“Verujem da smo uspešno deeskalirali situaciju s kojom smo bili suočeni pre nekoliko nedelja. Moraćemo da uložimo još mnogo napora da nastavim pregovore kako bismo našli kompromisno rešenje… Nećemo tražiti krivca. Nadam se da ce druga strana razumeti priliku i potrebu da se nađe rešenje”, rekao je Vučić na pitanje bivšeg specijalnog izaslanika SAD za dijalog Ričarda Grenela da li je Priština za razgovor.

Najteže pitanje – uporediti Bajdena i Trampa

Predsednik Srbije je u razgovoru za američku TV Njuzmaks ocenio je danas da je sadašnji predsednik Džozef Bajden jedan od najpripremljenijih političara za bilo koju diskusiju, a njegov prethodnik Donald Tramp čovek koji uvek želi da vidi rezultate zbog čega je akcenat u rešavanju kosovskog problema stavio na ekonomiju.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da uporedi sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena i bivšeg Donalda Trampa, i naglasio da je to najteže pitanje, jer nije analitičar.

Nivo trgovinske saradnje sa SAD viši nego ikada

Vučić je u razgovoru za američku TV Njuzmaks ocenio je da se danas vidi nivo trgovinske saradnje sa SAD koji je veći nego ikad, što je značajno za tako malu zemlju kao što je Srbija, iako je najveća u regionu.

Na pitanje da li misli da su kompanije koje prozivode elektična vozila prepoznale potencijal Srbije, koja ima najveće rezerve litijuma na svetu, rekao je da veruje da je dobra klima za poslovanje razlog zašto američka kompanija Rivian, koja prozivodi električna vozila otvara centar za razvoj i istraživanja u Srbiji.

Dokaze holokausta imamo i na svojoj teritoriji

Aleksandar Vučić danas je u intervjuu za američki TV kanal Njuzmaks potvrdio da se u Beogradu gradi muzej holokausta i naglasio da holoklaust ne treba dovoditi u pitanje, te da dokazi za ubijanje Jevreja i Srba postoje i u Srbiji.

Na konstataciju novinara da se u Beogradu gradi Muzej holokausta i pitanje da li veruje da postoji holokaust, a nakon čega je emitovan prilog u kojem predsednik Irana Ebrahim Raisi izražava sumnju da se holokaust dogodio, Vučić je rekao da prvi put vidi taj snimak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: