Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će na današnjoj sednici evropskog parlamenta biti raspravljano i o drugim državama, kao što su Mađarska i Grčka, te da ona nije sazvana samo da bi se na njoj raspravljalo o izborima u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vućič
Foto: Shutterstock

“Šta, da kukam na evropski parlament? Oni danas raspravljaju o Mađarskoj, o Grčkoj, o vladavini prava u Grčkoj, o vladavini prava u Slovačkoj. Pa su stavili i Srbiju na dnevni red. Hvala im na društvu koje su izabrali za Srbiju. Tako da nemam nikakav problem sa tim. Ja znam koliko je nešto čisto dobijeno i nikada čistije”, naveo je Vučić u u Davosu, gde se nalazi na Svetskom ekonomskom forumu.

Prema njegovim rečima, na toj sednici evropskog parlamenta će se “javiti (Andreas) Šider i Klemen Grošelj da kažu sve najgore”, ali je istakao i da će se, osim ove dvojice evroparlamentaraca, za reč javiti i neki drugi, da kažu malo lepše.

Na komentare opozicije okupljene oko liste “Srbija protiv nasilja” da je juče kroz zavese Predsedništva virio i posmatrao proteste ispred RIK-a, on je podsetio da je u Davosu bio i juče i da je od jutra bio u Švajcarskoj, tako da nije mogao da u šest ili sedam popodne bude u Beogradu i da viri kroz zavese.

“Moj posao je da radim za zemlju, da imam stotine i stotine sastanaka ovde (u Davosu), da uradimo dobro za Srbiju”, rekao je Vučić.

On je ocenio da narod u Srbiji voli ljude koji rade i koji se bore za svoju zemlju, a ne one “koji kukaju nad sobom, a u stvari nikada ništa za zemlju nisu uradili”.

Vučić: Večeras nastavak važnih razgovora i panel o Zapadnom Balkanu

Vučić je rekao da će danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu pratiti obraćanja argentinskog predsednika, španskog premijera i francuskog predsednika, kao i da će verovatno sa njima imati i određene razgovore.

“Verovatno ću sa njima da imam i određene razgovore, dakle ne duge, ali svakako da razmenimo mišljenje po ključnim pitanjima. Posle toga imamo najvažniji sastanak ili panel po pitanju Zapadnog Balkana. Ne znam da li ću izdržati na poslednjoj, važnoj večeri da ostanem”, rekao je Vučić novinarima u Davosu. Naglasio je da puno energije troši na sastancima jer mora da bude veoma skoncentrisan, kako ne bi napravio neku grešku.

“Ako budem uspeo, stvarno biću onda posebno zadovoljen i onda večeras nazad u Klosters oko 23 sata”, rekao je Vučić.

Vučić:Sa O’Brajanom o Kosovu i drugim temama, razgovor nije bio lak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imao dug razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o Kosovu i drugim temama.

“O’Brajan je inteligentan čovek. Vodili smo izuzetno dug razgovor, oko dva i po sata, od čega sat vremena o Kosovu, a ostalo o drugim temama. Na pažljiv način je saslušao sve što sam imao da kažem. Razgovor nije bio lak, govorio sam veoma otvoreno i iskreno”, rekao je Vučić novinarima.

On je ocenio da je Forum u Davosu, iako bi trebalo da bude pre svega ekonomski samit, ispao “par ekselans” politički samit, na kome prisustvuju najvažniji svetski lideri.

“Ovde dominiraju četiri teme. Prva je odnos Kine i Amerike, koje čine 45 odsto svetske ekonomije. Druga se odnosi na arapski i islamski svet, treća na Ukrajinu, a četvrta na američke i evropske izbore.

Vučić: Razgovarao sa svima i da popravljamo poziciju naše zemlje

“Nije lako. U Srbiji su izbori završeni, vreme je mira i stabilnosti i mi guramo zemlju napred. Spremamo se za subotu kada ćemo predstaviti sve ono što ćemo da uradimo u narednom periodu, a za to nam je potrebno i sve ono o čemu pričamo i ovde. Moramo da razgovaramo sa svima, da osiguramo neku vrstu zaštitnog omotača za Srbiju”, istakao je Vučić.

On je naveo da je na forumu u Davosu dominirala i tema o veštačkoj inteligenciji i dodao da je sinoć i osnivač kompanije Majkrosoft Bil Gejts govorio o tome da oni očekuju da će u prvom trenutku nepripremljene zemlje da izube 40 do 60 odsto zaposlenih ljudi u narednih pet ili šest godina.

“Rekao je i da moraju svi da se spremaju jer će to otvoriti nove mogućnosti za posao, a mi moramo o tome da brinemo. Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji nikada više ne sme da pređe 10 odsto, moramo da držimo taj nivo ispod 10 odsto jer nam je i to jedan od uslova kako bismo mogli da isporučimo sve do 2027. godine”, rekao je Vučić novinarima nakon niza sastanaka na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Istakao je da Srbija hoće da za Ekspo ima autonomna vozila, da bude šampion u električnim vozilima i najavio je da firma Stelantis u Kragujevcu kreće sa proizvodnjom električne “fijat pande” već od juna.

“Hoćemo da imamo stanice za punjenje električnih vozila na svakom mestu u Srbiji, da razvijemo kompletnu mrežu i da budemo prvi u regionu po svim tim pitanjima”, istakao je Vučić i dodao da će videti da li će u svemu tome uspeti, a da pri tome sačuvaju srpsko stanovništvo na KiM i mir.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: