Podeli vest

Cilj Srbije je da bude na evropskom putu i to nije samo emocionalno, već pitanje razuma i vrednosti, poručio je predsednik Aleksandar Vučić

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbija u potpunosti opredeljena da bude na evropskom putu i da je cilj punopravno članstvo u EU, te naveo da je EU daleko najveći investitor, i trgovinski partner Srbije.

Vučić je, nakon razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, rekao da građani Srbije treba da znaju da to nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrednosti.

Podsetio je da je robna razmena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra.

EU, prema njegovim rečima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je preneo da je u prvih četiri meseci ove godine povećana trgovinska razmena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

„To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela“, rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

„Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji“, kazao je on.

Vučić je posebno poželeo dobrodošlicu Mišelu Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i oseća da je njegova poseta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost naše zemlje.

„Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu“, istakao je on.

Vučić je ukazao da su danas zajedno posetili Naučno tehnoloički park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

„Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i verujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU“, dodao je on.

Sa Mišelom sam razgovarao o svim ključnim političkim pitanjima

Predsednik Srbije poručio je i danas da je Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i da se nada da će se uz pomoć EU približavati kompromisnom rešenju, dodajući da ideju Šarla Mišela i Emanuela Makrona o geopolitičkoj zajednici na niovu Evrope smatra velikom i važnom stvari.

Takođe, Vučić je nakon sastanka sa Mišelom rekao i da su razgovarali o globalnoj situaciji i problemima Srbije u okviru snabdevanja energentima, te da je dobio određene garancije i važne reči od predsednika EK da će Srbija moći da računa na podršku EU.

Nema besplatnog sira, sem u mišolovci

Aleksandar Vučić rekao je danas da je odavno jasno da Srbija želi da bude deo EU, a da je njihov zahtev bio, i pre davanja statusa kandidata, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Vučić je na pitanje da li će ubrzanje evrointegracija imati posebnu cenu za Srbiju, rekao: “Ako mislite da sir dobijate za džabe, nećete, jer besplatan stoji samo u mišolovci“.

Evropska geopolitička zajednica šansa i za nas

Vučić je izjavio danas da ne vidi ništa loše u inicijativi za stvaranje evropske geopolitičke zajednice i da nema ništa protiv toga, kao i da veruje da će se Srbija rado i sa zadovoljstvom priključiti.

Vučić je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi Srbiju u toj zajednici i budućnost zapadnog Balkana u odnosu na tu zajednicu.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: