Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Ohridu, kao i na svakom mestu, govorio o crvenim linijama Srbije koje se tiču suprotstavljanja priznavanja i prijema Kosova u UN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUČIĆ
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Ohridu, kao i na svakom mestu, govorio o crvenim linijama Srbije koje se tiču suprotstavljanja priznavanja i prijema Kosova u UN.

“I danas sam to izgovorio, da niko ne može da nametne pravnu obavezu Srbiji. Zato nismo potpisali ni ono što je EU nazvala sporazumom, kao ni aneks, ali je Srbija spremna da radi na implementaciji do crvenih linija”, istakao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je rekao da je Srbija međunarodno pravno priznata država i da zato ne želi ni međunarodno pravne sporazume sa tzv. Republikom Kosovo. Vučić je rekao da jučerašnji razgovori u Ohridu, kao ni svi drugi, nikada nisu laki jer strane imaju najčešće suprotstavljene interese.

On je pročitao aneks sporazuma navodeći da on čini sastavni deo sporazuma i po njemu se Kosovo i Srbija obavezuju da primene sve obaveze na svrsishodan način. Strane su primile k znanju i da će sporazum i aneks postati sastavni delovi procesa pristupanja EU i da će posrednik EU početi promene člana 35 za Srbiju.

“Mi više ne zavisimo od prištinske dobre volje, to je pozitivna promena u pregovaračkom okviru, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo”, istakao je Vučić, dodajući da se kosovska strana obavezala da sprovodi aktivnosti na formiranju ZSO.

Vučić: Juče smo 12 puta menjali tekst implementacionog plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Šolc-Makronov plan nije pregovaran, već da se juče pregovarao implementacioni plan, da ga je Beograd preksinoć dobio, da se od tada promenilo skoro sve od onoga što smo dobili i da je 12 puta juče menjan tekst.

Vučić je u obraćanju javnosti zahvalio svima koji su bili sa njim i pomagali.

Predsednik je dodao da mu je lakše kada razgovori traju 12 ili 13 sati, i da mu je koncentracija odlična, bolja nego kod drugih.

“Važno je da se sada krene, srpski upravljački tim, kako je to predviđeno, moraće na najvišem nivou dijaloga da iznese svoj predlog, kako će to ići, videćemo”, rekao je predsednik Srbije. Dodao je da je Srbija spremna da radi na implementaciji i da ima sporazuma koji nisu laki za nas, da postoje stvari koje niti možemo, niti je realno. Vučić je rekao da sada znamo da će od onoga što mi budemo radili i po ovom pitanju zavisiti i naš evropski put. Istakao je da smatra da je važno da budemo na evropskom putu.

“Ko god hoće, neka sutra kaže da nije zainteresovan za evropski put, ali ja jesam. Ne zato što imam idolatrijski pristup i mislim da je sve divno tamo, već zato što sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i građanima”, istakao je Vučić.

Dodao je da dobro razume šta je to što je potrebno da uradimo i u ekonomskom i političkom smislu čuvajući nacionalne državne interese. “Mi zarađujemo, ali i stvaramo atmosferu i imidž zemlje u kojoj možete da donosite investicije i niste izolovani”, rekao je Vučić.

Vučić:Jasno i nedvosmisleno sam rekao da se nećemo odreći poštovanja Ustava RS

Predsednik Aleksandar je rekao da je za Srbiju mnogo važnije od donatorske konferencije za koju se ne zna da li će i kada biti, da kreiramo ambijent u kojem će Srbi na KiM biti bezbedni, kojem će naš narod svuda gde živi da ima mir i da sačuvamo svoju državu i poštujemo Ustav Republike Srbije.

“To nije lako uvek postići, posebno što spoljni pritisci su uvek takvi koji bi vas vodili na to da se pre svega ovog trećeg odreknemo. Jasno i nedvosmisleno sam im stavio do znanja da to nećemo da učinimo”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Predsednik je najavio da će narednih dana, u skladu sa svojom obavezom, pozvati na konsultacije ko hoće da dođe.

“Znam da će biti nekih “mi smo njemu rekli”. Znate kako me rasture svaki put u Skupštini, svi koji viču, galame, ali verujem da će biti onih koji će želeti da čuju neke detalje o kojima ne mogu da govorim javno”, kazao je Vučić.

Sada imamo dosta vremena da razmislimo šta je to što želimo sa sobom i u regionu i da ubrzano radimo pre svega na napretku naše ekonomije, to je ono što je strašno važno, rekao je Vučić.

Potpisivanje sporazuma bilo bi prihvatanje nezavisnosti tzv. Kosova

Vučić je istakao da juče u Ohridu nije želeo da potpiše spozum sa privremenim prištinskim institucijama, jer bi iz tog sporazuma potekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, posle jučerašnjih razgovora sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, specjalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Ohridu, Vučić je objasnio da članovi 3 i 7 Bečke konvencije kažu da nije potrebna pisana saglasnost na određeni sporazum, već da je dovoljna i usmena saglasnost predsednika države da bi neki sporazum bio prihvaćen u međunarodnom pravu, te da je zato pazio da ne kaže ništa što bi se moglo protumačiti kao da je prihvatio sporazum.

“Izbegavao sam čak da izgovorim i glagolske imenice, a uvek sam govorio “Da, mi prihvatamo koncept, radićemo na implementaciji i uvek smo više spremni da uradimo nego neko u Prištini koji je spreman da potpiše, zato što bi odatle protekla formalno-pravna obaveza Srbiji da se saglasi sa kosovskom nezavisnošću”, poručio je Vučić.

Insistirali smo da se ZSO formira po ranije postignutim sporazumima

Vučić je izjavio da je na jučerašnjem sastanku u Ohridu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo zahtev da se Zajednica srpskih opština formira na tri stuba, što nije prihvaćeno, već da je srpska strana insistirala na ranije postignuta i potpisana četiri dogovora.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, predsednik je istakao da je za nas veoma važno to što se pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.

“Kada je završen sastanak, ništa loše nisam rekao o drugoj strani, ali Aljbin Kurti je rekao da oni imaju Ahtisarijev plan. Odgovorio sam da to nas ne zanima, jer ga Srbija nije usvojila. On je tražio tri stuba za formiranje ZSO što sam ja odbio. Mi imamo potpis na četiri sporazuma o ZSO, negde Hašima Tačija negde Ise Mustafe, negde Ivice Dačića, negde moj”, istakao je Vučić i dodao da je posebno važan onaj iz  2015. o prinicipima.

Izborili smo se za bolji papir nego što je bilo ko očekivao

Na pitanje novinara TV Tanjug da prokomentariše to što je Zdravko Ponoš napisao gde navodi da se predsednik Vučić usaglasio sa time da će napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji biti direktno uslovljen kooperativnošću prema pitanju Kosova, predsednik je odgovorio da se juče izborio za bolji papir nego što su svi očekivali i naglasio da su sporazumi potpisivani u Ponoševo vreme.

“Vi znate od kad postoji poglavlje 35, vi znate kad su potpisivani ovi sporazumi – u Ponoševo vreme, onda kada je rasturao i uništavao vojsku i uzimao hrvatski pasoš, jer se stidi svoje otadžbine Srbije, pa je hteo da bude veliki domoljub”, rekao je Vučić. 

Rekao je da je reč o “stručnjacima” koji ništa ne znaju i prave se da ne razumeju šta se dešava u svetu. 

Nadam se da ću do juna posetiti KiM

Predsednik je istakao da će uskoro biti organizovani razgovori sa predstavnicima Srba sa KiM i  izrazio nadu da će do juna i lično posetiti KiM.

“Tada bih pokušao da ostanem dan i po ili dva, da posetim i jug i sever KiM i da razgovaram sa našim narodom,  da vidim šta je to što još možemo da pomognemo i napravimo za njih. Zato nam je važna ZSO”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Ponovio je da bi bilo potrebno napraviti brzu magistralu sa četiri trake između Kosovske Mitrovice i centralne Srbije.

Za 5.607 Srba i Roma na KiM uvećana socijalna pomoć na 20.000 din

Vučić je izjavio da će za 5.607 Srba i Roma na KiM koji primaju državnu socijalnu pomoć Srbije, ta pomoć biti povećana sa 11.000 na 20.000 dinara, koju će uvećanu primiti za jedan i po do dva meseca.

“To je veliki broj osoba, s obzirom na broj ljudi srpske nacionalnosti koji živi na KiM, povećavamo im socijalnu pomoć jer želimo da opstanu”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. 

Prema njegovim rečima, tamo gde na KiM u jednoj porodici ima jedna plata, ako povećate na 20.000 socijalnu pomoć ili gde imate dva puta po takvu socijalnu pomoć, onda je moguće makar preživeti. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…