Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je situacija za Srbiju nikad teža u političkom, ali ekonomskom smislu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar-Vucic-3
Foto: Shutterstock

redsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je pozicija Srbije teška i komplikovana, a da je izjavom Vladimira Putina (da su Donjeck i Lugansk postali nezavisne na osnovu presedana Medunarodnog suda pravde prilikom odlucivanja o nezavisnosti Kosova) dodatno iskomlikovana.

Ukazao je da je pozicija Srbije postala gotovo nemoguća i to ne nasom krivicom.

On je odgovarajući na novinarska pitanja u Berlinu rekao da će sutra o svemu da govori građanima, ali da situacija i u političkom i u ekonomskom smislu nije bila nikada teža.

Vucić je naveo da je Srbija do sada uspevala da prevaziđe teškoće i da je imala snaznu ekonomiju.

Vučić: Veoma težak sastanak sa Kurtijem i Ljčekom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dodao da je sinoćnja neformalna večera sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem bio veoma težak, a da su nemački predstavnici insistirali da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.

Na pitanje da li može da otkrije neke detalje tog susreta i da li je došlo do pomaka, Vučić je odgovorio da ne voli da govori o detaljima, ali da je razgovor bio “mnogo, mnogo težak”.

“Nastaviće se razgovori. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo”, rekao je Vučić.

Istakao je da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.

“Sada vidite da i ono za šta smo bili kritovani, postaje naša tačka oslonca, i da ono za šta su govorili da je loše po nas, sada drugi ne žele da primene”, rekao je Vučić.

A, kako je rekao, o detaljima mu je besmisleno da govori, jer ne želi da na taj način prikuplja političke poene ili da se jučani.

“Moj posao je da se borim za Srbiju, i to ću nastaviti da radim”, rekao je Vučić.

Vučić: Imamo problem i sa gasom i sa naftom

Vučić je , govoreći o razgovoru sa Olafom Šolcom, rekao da su izjave slabije ogledalo onoga što se dešavalo na sastanku, i da je naša pozicija teška.

Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa i uvozi 60 procenata ruske nafte i nema sada reči o diverzifikaciji sanbdevanja, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

„O kakvoj diverzifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije, ali pitanje je šta da dođe. Mi tek radimo bugarski interkonektor, Bugari tek treba da raspišu tender ovih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da će se truditi da pronađe najbolja rešenja, i da se podvlači crta po pitanju poljoprivrednih proizvoda i energenata.

“Pregovaramo sa Britancima da pravimo skladišta nafte, moramo da širimo kapacitete za gas. Barem da za dve godine imamo milijardu kubnih metara gde da stavimo. To bi značilo da smo mirni tri meseca. Milion muka imamo, a narod mora da ima gas, industrija mora da ima gas, narod hoće naftu. Komplikovana situacija, ali sutra ćemo o tome” kazao je predsednik Srbije

On je rekao da ćemo preživeti, ali da je pitanje kako ćemo preživeti – “sa modricama ili sa teškim ranama.”

On je ukazao i da se često meša gas i nafta, i istakao da imamo više problema s naftom.

“Ranije je bilo više iranske nafte na tržištu, ali sada je ruska jer je jeftinija” naveo je Vučić.

Rekao je i da će biti nastavaka razgora sa Rusojom oko cene gasa do kraja godine.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: