Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u obraćanju građanima, da još nismo dobili nacrt onoga što želi EU, kao i da je naša strana dostavila svoj predlog, a albanska svoj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan, kao i da će tamo, kao i bilo gde drugde pokušati da uradi ono što je najbolje za Srbiju i da nastavi da radi na normalizaciji odnosa.

On je u obraćanju javnosti rekao da nije problem u tome šta će da potpiše, već da li će to da uradi.

“A u stvari se niko ne nada da nešto neću da potpišem, jer nikoga nije briga oko KiM, jedino o čemu brinu je javno streljanje predsednika Srbije. Oni se svi nadaju, koji organizuju protest da ću da potpišem da bi tražili moju glavu na tacni, a ne zato što bi bili uplašeni ili nezadovoljni što bi plan bio prihvaćen”, rekao je Vučić.

Nismo još dobili nacrt onoga što želi EU, papir i dalje ne postoji

Aleksandar Vučić izjavio je danas, u obraćanju građanima, da još nismo dobili nacrt onoga što želi EU, kao i da je naša strana dostavila svoj predlog, a albanska svoj.

“Radio sam sa njima tri dana po tom pitanju, mi smo dostavili svoj predlog, a Albanci svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela i taj papir i dalje, do danas do 18 sati ne postoji”, rekao je Vučić nakon sastanaka prethodnih dana sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Istakao je da ne postoji taj papir i da čim bude postojao da će da obavesti javnost i ukazati šta je loše ili dobro, ako tog dobrog bude bilo u nečemu što je za nas svakako teško.

Sve ćemo dati od sebe da sačuvamo mir

Sve ćemo dati od sebe da sačuvamo mir i da idemo ka putu boljeg razumevanja sa Albancima čuvajući vitalne i nacionalne interese, poručio je večeras predsednik Srbije.

On je u obraćanju građanima rekao da se sve u svetu promenilo, da je teže nego osamdesetih i devedesetih godina, ali da on nema pravo da to ne razume.

“I u tim uslovima moramo našu malu zemlju, mali brod, da sačuvamo i dovedemo do mirne luke, da sačuvamo Kosovo, našu decu i budućnost”, poručio je Vučić i dodao koliko je važna ekonomija. 

Ne znam šta hoće od mene, u ludilo da ulazite ne vredi

Predsednik je izjavio je večeras da ne zna šta tačno opozicija hoće od njega jer sa jedne strane govore da je potpisao i osuđuju ga, a sa druge ga nabeđuju da nije.

“Šta hoćete od mene, samo streljanje Aleksandra Vučića, nadam se metaforično. Ozbiljnu politiku ostavite nama. Oni govore Vučiću potpisao si, nisi, a u stvari jesi. Potpisao si ono što nismo videli šta je, ali ćemo objasniti da si nešto sakrio. I znaju da sam protiv Rusa, ali to krijem. U ludilo da ulazite ne možete i ne vredi. A šta bi im bila politika da će uspešnije da vode Srbiju. Zamislite da priču o veštačkoj inteligenciji spojite sa Obradivićem, Jovanovićem, Stamenkovski”, rekao je on.

On je pokazao naslovnu stranu jednog dnevnog lista na kojoj se vidi da nešto potpisuje i rekao da on jeste nešto potpisivao, ali ne ono što bi opozicija htela. “Da li je to objektivno ili fer. Da održim 500 konferencija da dokažem da neko nešto obmanjuje? Šta da kažem?”, rekao je Vučić. 

Sledi nam proces koji nije jednokratan

Vučić je izjavio večeras da smatra da će nam se, vezano za odnose sa Prištinom, dogoditi proces koji nije jednokratan.

“To će biti proces u kojem će i nama i Albancima staviti do znanja da sve što predlažu u implementacionom sporazumu, svakako defakto, je deo pregovaračkog okvira na putu ka EU. Nama u okviru Poglavlja 35, njima bog zna kog”, rekao je Vučić u obraćanju građanima koje je pozvao da budu dovoljno pametni i mudri, da se uzdaju u rad, znanje i u svoj pogled u budućnost.

Predsednik je naglasio da ne smemo da kažemo i ne treba da kažemo da nešto nećemo da radimo ili da napravimo, jer bi to za zemlju bila katastrofa. Na to što bi mnogi rekli, “odmah reci nećemo”, predsednik je poručio “polako”. “Za nas je ostanak na evropskom putu od značajnog nacionalnog interesa. Polako ljudi ne trčite pred rudu. Najlakše je osporavati nekoga i okrenuti glavu”, naveo je Vučić i upitao koliko smo Vorena Cimermana izbacili iz kancelarije. Dodao je da je i on nekoliko puta reagovao na sličan način, ali time ništa nije dobio, osim što je hranio sopstveni ego. 

Nastavićemo da se naoružavamo, mudro i pametno to radimo

Predsednik Srbije je izjavio večeras da Srbija brine o vojsci i oružju i da će nastaviti to da radi.

On je to rekao na pitanje Tanjuga da prokomentariše pisanje medija iz regiona o naoružavanju Srbije i istakao da će Srbija biti sve snažnija jer je jedina od zemalja iz regiona koja nije u NATO.

“Šta drugo da radimo. Koliko vidim svi se naoružavaju, bacaju pare kao da su pijani na svadbi. Mi to malo bilje radimo – ulažemo u spostvenu industriju, daali smo 380 miliona evra namenskoj industriji da nas snabdeju sa oruđem”, rekao je on. 

Za učešće na izborima na severu KiM potrebni uslovi, Srpska lista sama odlučuje

Vučić je izjavio danas da je Srpska lista već rekla da neće učestvovati u aprilu u izborima na severu KiM koje je raspisala Priština, ali da se on neće mešati u njihove odluke, kao i da smatra da za to treba da se stvore ozbiljniji uslovi.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je američki ambasador u Prištini rekao da očekuje da će svi učestvovati na tim izborima, čak i predstavnici Srpske liste i da li će se o tome razgovarati u Ohridu, Vučić je rekao: “Čuli ste već stav Srpske liste, oni su rekli da neće učestvovati u tome.

Mislim da je potrebno da se stvore drugačiji i ozbiljniji uslovi, ali neću ja da se mešam u njihove odluke, oni to znaju mnogo bolje”. 

Bankarski sistem stabilan, devizne rezerve na istorijskom nivou

Predsednik je rekao danas da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i da su državne devizne rezerve na istorijskom maksimumu.

Vučić je to izjavio tokom obraćanja građanima i poručio da “nema mesta bilo kakvom strahu zbog propasti nekih svetskih banaka”.

“Bankarski sistem Srbiji, finansijski sistem u celini kao i naše javne finansije su u izuzetno dobrom stanju. Bankarski sistem ima punu stabilnost i punu likvidnost. Devizne rezerve zemlje su na istorijskom maksimumu na 21,2 milijarde evra mi smo kupili i ove godine već intervenisali na tržištu sa 400 miliona evra”, rekao je Vučić. 

Ja ću vam reći ako treba da menjamo politiku, a ne Rade Basta

Vučić je rekao danas da mu je ”smešno” kada neko kaže da je ministar privrede Rade Basta ”Vučićev čovek”, i dodao da njega nikada nije nikada video, niti razgovarao sa njim, osim na predstavljanju vlade.

”Njega su postavili SPS i Jedinstvena Srbija. Neću vam čak ni reći ni da li sam se tome protivio ili ne. I sad, ja treba da trčim – izvinite, nećemo menjati politiku’.

Ja ću vam se obratiti ako toga bude bilo, a ne Rade Basta”, rekao je. 

Sukob u Ukrajini za Srbiju je doneo samo političke probleme i glavobolje

Predsednik Srbije je izjavio danas da je sukob u Ukrajini za Srbiju doneo samo političke i druge probleme i glavobolje, i da je Srbija izašla neposredno nakon izbijanja sukoba sa svojim stavom da osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta zemlje članice Ujedinjenih nacija.

On je u obraćanju ocenio da je isto konstatovala većina sveta, osim što u slučaju Srbije to nije konstatovano, i dodao da ”smo o tom licemerju govorili bezbroj puta”.

Vučić je rekao da Srbija mora da se drži međunarodnog prava i povelje UN, međunarodnih principa, ali smo tada takođe rekli da smo na teritoriji Srbije, i znajući za naše specifične odnose, i kakav je bio odnos prema nama kada su nam uvodili sankcije, da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji. 

Jedini u Evropi nismo uveli sankcije Rusiji, ne hvalim se, to nam je teret

Aleksandar Vučić je ponovio večeras da Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji, da nije podržala nijednu deklaraciju kojom se pominju snakcije ruskim funkcionerima, organizacijama, institucijama i naglasio da se time ne hvali, već da nam je to teret na glavi jer je to politika zemlje.

Vučić je to rekao tokom obraćanja građanima, odgovarajući na pitanje novinara, da prokomentariše izjavu Visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borelja, koji kaže da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, i da li to praktično znači da su sve zemlje regiona to odavno učinile, pa i BiH.

Predsednik je rekao da neće da ulazi u sve unutrašnje stvari u BiH. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: