Podeli vest

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski stigao je sinoć u Srbiju i i obišao Beograd na vodi. Danas je u okviru posete potpisano više sporazuma

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Kovačevski: Saradnja sa Srbijom na najvišem nivou od osamostaljenja dve države

Današnji razgovori sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade Srbije kao i plenarna sednica sa ministrima, još jedna je velika potvrda saradnje Srbije i Severne Makedonije i ona je na najvišem nivou otkako smo postali nezavisne države, rekao je danas predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu.

„Nemamo ni jedno otvoreno pitanje, niti jedan nerešen problem, imamo samo razgovore za uspešnu saradnju, za bolju budućnost obe države i građane obe društvene zajednice. Želim da pokažem veliku političku volju naše vlade koja će produbiti i poboljšati dobrosusedske odnose između dve države i naša dva naroda. Saradnja je prisutna na političkom, ekonomskom nivou, ali i u drugim oblastima“, rekao je Kovačevski.

On je dodao da je saradnja dve države svestrana i visoko razvijena i da je o tome razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Sa njima je, kako kaže, razgovarao o velikom broju zajedničkih projekata koji su u toku, ali i o novim projektima i otvaranju novih inicijativa u budućnosti.

„Naše vlade su orjentisane na to da podignu ekonomski i socijalni standard građana, da omoguće brzo i efikasno poslovno okruženje da mogu da reaguju i analiziraju svoje poslovne planove u razumnom, bržem roku nego što smo imali u prošlosti”, rekao je Kovačevski. Odlična saradnja, dodao je, nosi sa sobom kvalitetna rešenja u vreme krize, što je za nas, kao je rekao, veliki stimulans da još snažnije ulažemo u stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan.

Vučić sa Kovačevskim: Odnosi Srbije i SM najbolji u savremenoj istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim sa kojim se, kako je naveo, saglasio da su odnosi dve zemlje najbolji u savremenoj istoriji.

“Saglasili smo se da su odnosi Republike Srbije i Republike Severne Makedonije najbolji u savremenoj istoriji. Nastavljamo da radimo zajedno za dobrobit naših naroda”, naveo je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”. Kovačevski boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Brnabić upriličila svečani doček za premijera Severne Makedonije Kovačevskog

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Mekdonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i inicijativa Otvoreni Balkan.

Ona je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Severne Makedonije Dimitrov Kovačevskim rekla da je veliki deo današnjih razgovora bio posvećen ovoj inicijativi i projektima.

Brnabić je istakla da su ekonomski odnosi kao posledica te inicijative sve bolji i izrazila očekivanje da će ove godine trgovinska razmena preći 1,5 milijardi evra i možda dostići i dve milijarde.

Potpisana tri memoranduma o saradnji Srbije i Severne Makedonije

Tri memoranduma o razumevanju koja će unaprediti saradnju između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije potpisana su danas u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o merama za unapređenje kretanja ljudi i robe preko zajedničke državne granice.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši potpisali su Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnji u oblasti rudarstva i energetike.

Ministar građevinarstva Goran Vesić i ministar za transport i veze Severne Makedonije Blagoje Bucvarski potpisali Memorandum o razumevanju “Projekat ETS – uspostavljanje interoperabilnog elektronskog sistema naplate putarine”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: