Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je po pitanju statusa Kosova i Metohije, i za njega to pitanje završeno, i to – u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom SB UN 12 44.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Shutterstock

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da neće u Brisel otići samo po tablice, već radi sveobuhvatnog sporazuma, o međusobnom priznanju, Vučić je poručio:

“OK. Može da ide u Brisel kada hoće, i kako hoće, njegova volja”.

Srbija mora da ide u korak sa svetom

Vučić je izjavio danas da se svet menja svakog dana i da naša zemlja mora da ide u korak sa svetom, konstatujući da smo propustili neke šanse.

“Videli smo kako te baterije za električna vozila mogu da izdrže veće opterećenje, da to ne bude na malom primerku naprevljeno, već da se vidi da to zaista može da funkcioniše. Videli ste da tih 20 ćelija zaista stane u jedan veliki modul i videli ste u okvoru simenska kako oni to rade i kako oni to proizvode”, rekao je predsednik. 

Dodatni razvoj prijateljstva i poverenja dve zemlje

Svi razgovori u Norveškoj, posebno sa kraljem Haraldom V i prestolonaslednikom Hokonom, te premijerom Junasom Garom Stereom, doneli su dodatni razvoj i prijateljstva, ali i poverenja između dve zemlje, poručio je predsednik.

“Drago mi je što norveški partneri žele da rade sa nama, što smo mnogo naučili. Svi razgovori su doneli dodatni razvoj ne samo prijateljstva, već i poverenja, i uveren sam da ćemo to umeti da iskoristimo”, rekao je Vučić.

Ukazao je da kada ulažući u nove tehnologije, u čemu nam Norveška može mnogo pomoći, zapravo menjamo sebe, i otvaramo mogućnosti i za nova ulaganja, jer nove kompanije žele da koriste obnovljive izvore energije, jer oni koji to ne budu koristili, neće moći da izvoze bez dodatnih taksi, pa neće biti ni konkurenti.

Svi bi u zelenu energiju, mi da izracunamo sta je najbolje za Srbiju

Vuccich je rekao da postoji veliko interesovanje norvesskih investitora za ulaganje u Srbiju i da se uglavnom odnosi na zelenu energiju, ali da najpre treba izraccunati ssta je najbolje za nassu zemlju.

Vuccich je to rekao odgovarajuchi na pitanje novinara u Oslu da li posle razgovora koje imao sa privrednicima u Norvesskoj postoji konkretna zainteresovanost norvesskih privrednika.

“Velike investicije mozzemo da imamo, ali svako che da ulozzi u vetro park, jer na trzzisstu mozze skupo da prodaje struju, ali mi moramo da izraccunamo ssta je najbolje za nassu zemlju, da postignemo neke stvari za nas, da dobijemo popust za tu elektriccnu energiju i pogodnosti”, objasnio je Vuccich.

Potrebni nam novi mladi naučnici za budućnost Srbije

Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma važno za Srbiju da ima jak Univerzitet koji bi mogao da iznedri nove mlade naučnike i uspešne ljude koji che biti buduchnost Srbije. Vučich je to rekao na pitanje novinara da li je jedan od razloga što je u okviru posete Norveškoj posetio Trondhajm kao veliki nauccni i tehnolosski centar sa kampusom za studente i da li che Srbije nessto sliccno napraviti u okviru gradnje BIO4 kampusa. Predsednik je rekao da je BIO4 kampus nessto malo drugacciji, ali da svakako ministarka nauke Jelena Begovich treba da dodje u Trondhajm da vidi kako izgleda njihov univerzitet.   “Ovo ovde je malo drugaccije, a nass BIO4 kampus u Beogradu che biti na vrhunskom nivou”, istakao je Vuccich.

Naši studenti u Norveškoj planiraju da se vrate, to pre nije bio slučaj

Predsednik je izrazio posebno zadovoljstvo, nakon posete Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije (NTNU) u Trondhajmu, što je od studenata iz Srbije čuo da planiraju da se vrate u svoju zemlju, što ranije, ukazuje, nije bio slučaj.

“Ovde je 44.000 studenata, osam fakulteta, najnaprednijih u Evropi i svetu. Upoznali smo mnoge naše studente, a na mene je najsnažniji utisak ostavila činjenica da sam i od Uroša, Milice, Aleksandra, Aleksandre i Jelene, koji dolaze iz različitih mesta, Beograda, Šapca, Valjeva, Novog Sada, čuo da planiraju da se vrate u našu zemlju”, preneo je Vučić novinarima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…