Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas porodice ubijenih u masakru u Mladenovcu i Smederevu i razgovarao sa roditeljima i porodicama žrtava.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije

U Duboni je posetio porodice Panić i Todorović, a u Orašju je razgovarao sa porodicama Stevanović, Milić, Milovanović i Mitrović. Porodica Panić ostala je bez dvoje dece, sina koji je bio policajac i ćerke.

Najmlađa žrtva ovog masovnog ubistva imala je 15 godina, a najstarija 25 godina. Predsednik Vučić je izrazio saučešće i rekao da veruje da će pravosudni sistem i institucije Srbije imati snage da na adekvatan način kazne ubicu i njegove pomagače i da je jedina prava kazna ona koja je najteža.

Masovno ubistvo u Mladenovcu i Smederevu dogodilo se četvrtog maja, kada je U.B. (2002), ubio osmoro ljudi, a 14 ranio iz automatskog oružja u selima Duboni i Malom Orašju u blizini Mladenovca, oko 60 kilometara od Beograda. Kako je saopšteno iz MUP-a, u vikendici koju je koristio pronađen je čitav arsenal oružja, a policija je uhapsila odbeglog 21-godišnjeg ubicu u blizini Kragujevca, kod rodbine kod koje se krio. Odmah posle ovog masovnog ubistva i ubistva dece u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu trećeg maja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će biti donete mere po hitnom postupku, a jedna od njih je pooštravanje uslova za posedovanje oružja. Naveo je i da će potpuno razoružati Srbiju.

Vlada Srbije je petog maja usvojila mere koje podrazumevaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova hitno pripremi izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predviđen obavezan otkup oružja.

Izmenama Zakona biće predviđene i obavezne provere lica kojima je dozvolјeno posedovanje oružja (uklјučujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavlјanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana. Posle javnog poziva MUP-a da svi građani koji nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave u roku od mesec dana predaju oružje bez posledica, od osmog maja do danas prikupljeno je više od 33 hiljade komada oružja.

Osim ovih, predloženo je i smanjenje krivično-pravne odgovornosti počinioca krivičnog dela sa 14 na 12 godina starosti, a naloženo je i zapošljavanje još 1.200 policajaca, zaduženih za pružanje bezbednosti u svim školama u Srbiji. Formirana je i počela sa radom i Radna grupa Vlade Srbije za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, kao i Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja, kao i radna grupa za bezbednost dece na internetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: