Predsednik Srbije Aleksandar Vučić štigao je u Praški zamak, gde se danas održava prvi sastanakEvropske političke a njega je, kao i ostale zvaničnike, dočekao predsednik Vlade Češke Petr Fiala.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Vučić je obraćanju novinarima izjavio da u Prag dolazi čistog obraza da se nije uplašio onih koji prete Srbiji zbog neuvođenja sankcija Srbiji i da će njegov odgovor evropskim liderima biti pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan.

Na pitanje da li može doći do potpunog prekida poregovora zbog neuvođenja sankcija Rusiji, on je odgovorio „ne, zašto bi, jel” mislite zato što Hrvatska insistira na tome?.

“Mnogo uspeha vam zelim po tom pitanju ne svađam se ni sam kim samo objašnjavam najljubaznije moj odgovor će biti pristojan odgovoran, ozbiljan, dalekosežan”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Hrvatska, time što je dovela do toga da Srbija ne bude izuzeta od sankcije na uvoz ruske nafte, samo radi svoj posao koji je započela 1941. godine.

Vučić je, kazao da je odavno poznato da će EU uvesti ovu vrstu sankcija,da je ta odluka doneta mnogo tanije, ali da smo mi tražili da ta norma bude izuzeta i derogirana za zapadni balkan i srbiju .

„A onda su se komšije pohvalile da su zaslužni za to da nije došlo do derogacije norme za opšte uvođenje sankcije uvoza ruske nafte čime neke zemlje EU jesu izuzete kao Bugarska i Hrvatska, a neki drugi poput Srbije ne. Hrvatska radi svoj posao koji radi više decenija, naše je da nađemo odgovor na to“, poručio je on.

Kazao je da su neki izmislili njegovu izjavu, i ponovio da ne krivi Hrvatsku, jer ona radi svoj posao, sve ono što radi od 1941..

„Ništa promenilo nije. Neka rade svoj posao, neka nastave. Što se nas tiče govoriću o određenim dubinskim, strateškim i važnim dalekosežnim odlukama“, najavio je on.

Vučić je, na polemiku hrvatskih novinara, ponovio da ne krivi Hrvatsku, i upitao kako im je pala na pamet NDH.

„Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način, da platimo veću cenu. Što se tiče uvođenja sankcija niste vi iz Hrvatske ti koji ćete da vodite politiku Srbije, nju će voditi građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika a protiv svih koji misle da mogu da nameću svoju volju. Veoma sam ponosan da je Srbija slobodna zemlja, i da sama donosi odluke“, naglasio je on.

Vucic:Srbija ce voditi politiku u skladu sa voljom građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku na samit u Pragu rekao je da će govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a da će Srbija voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana.

On je zahvalio na srdačnom dočeku predsedniku češke Vlade Peteru Fijali.

“Hvala ljubaznom domaćinu Petr Fijala na srdačnom dočeku”, objavio je predsednik Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

U Pragu se danas održava prvi sastanak nove inicijative Evropske političke zajednice na kojoj učestvuju vlade iz 44 evropske zemlje, kako članice EU, tako i one koje to nisu.

Vučić u Pragu sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas na otvaranju Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

“Kao i uvek, gde god da se sretnemo u svetu, srdačan susret sa prijateljem Emanuelom Makronom pred otvaranje Samita u Pragu.

Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo, kako bismo razmotrili najbitnija pitanja od značaja za budućnost, ne samo naše zemlje i regiona, već i u svetlu globalne krize sa kojom se svi suočavamo”, naveo je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

U glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava EU danas se održava prvi sastanak Evropske političke zajednice, koja treba da okupi članice Unije i druge evropske zemlje, kako je naglašeno uoči skupa, u “duhu jedinstva”.

Cilj je da se zemlje, koje nisu članice, bolje vežu za EU.

Vučić u Pragu sa Šolcom

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, pred otvaranje Samita u Pragu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice.

“Kratak susret sa nemačkim kancelarom na otvaranju Samita u Pragu, na kojem ćemo diskutovati o nekim od najbitnijih tema današnjice koje opterećuju ceo svet. Ponovio sam da Nemačka od Srbije uvek može da očekuje ozbiljno učešće i partnerstvo u svim projektima koji su u nacionalnom interesu naše zemlje”, naveo je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

U glavnom gradu Češke, koja trenutno predsedava EU, danas se održava prvi sastanak Evropske političke zajednice, koja treba da okupi članice Unije i druge evropske zemlje, kako je naglašeno uoči skupa, u “duhu jedinstva”.

Cilj je da se zemlje, koje nisu članice, bolje vežu za EU.

Vučić uoci okruglog stola:Zastupacu pozicije Srbije

PRAG, 6. oktobra (Tanjug) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Pragu na Okruglom stolu o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situacija, a uoči početka istakao je da će kao i na svakom mestu zastupati pozicije Srbije.

“Lideri na okupu pred početak diskusije o najbitnijim pitanjima koja opterećuju ceo svet. Kao i na svakom mestu, zastupaću pozicije Srbije ozbiljno i odgovorno, jer je to jedini pravi put i pristup za rešavanje sve većih problema u Evropi”, napisao je Vučić na instagram nalogu ”budućnostsrbijeav” uz zajedničku fotografiju učesnika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: