Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija imati čvrstu podršku Kine po svim pitanjima koja se pokreću u okviru UN, kao i da Srbija i Kina potpisanom zajedničkom izjavom prelaze sa strateških bilateralnih odnosa na zajednicu koja, kako je rekao, govori o zajedničkoj budućnosti i najviši je oblik saradnje dve zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG: NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

“Ponosan sam što sam mogao takvu izjavu da potpišem sa Sijem. Imamo ogromno poštovanje prema Kini”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Vučić je naveo da je ta zajednička izjava strateški važan pravac za razvoj naših bilateralnih odnosa, ali i za naše viđenje sveta.

Istakao je da su rezultati današnjih razgovora to, pored toga što Srbija podržava princip jedne Kine, da za našu zemlju svako pitanje koje bi neko postavio Narodnoj Republici Kini jeste njihovo unutrašnje pitanje i Tajvan, Sinđan, Hongkong.

“To je pitanje za Narodnu Republiku Kinu. Kako Kina želi da rešava te stvari, tako će i da bude. I uvek će imati podršku Republike Srbije za tako nešto, jer to je ono na čemu počiva povelja Ujedinjenih nacija i na čemu se zasniva međunarodno javno pravo”, rekao je Vučić.

On je istakao da je zahvalan predsedniku Siju na veoma jasnim stavovima po pitanju Kosova i Metohije – teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

“Ali, citiram predsednika Sija – Republika Srbija imaće čvrstu podršku Narodne Republike Kine i po svim pitanjima koja se pokreću u okviru Ujedinjenih nacija. To je za nas izuzetno važno i ja sam predsedniku Siju govorio sa čim se sve suočavamo i beskrajno hvala Narodnoj Republici Kini na tome”, rekao je Vučić.

Naglasio je da, uprkos činjenici da smo neretko pritisnuti od mnogih najmoćnijih sila sveta, imamo sreću da smo u Narodnoj Republici Kini uvek imali prijatelja.

“Ja sam danas rekao predsedniku, sviju našem velikom prijatelju, da će se Srbija, iako mala zemlja, veoma snažno i hrabro odupirati pokušajima kako revizije istorijskog pamćenja, tako i daljim pritiscima na Republiku Srbiju. I da će naš otpor biti neuporedivo snažniji nego što je neko mogao da zamisli”, naglasio je Vučić.

Naveo je da u 2021, 2022. i 2023. godini Kina bila naš najveći investitor.

“Drugi je partner u trgovini robom. Izvoz u Kinu nam je porastao 140 puta u poslednjih 10 godina. Naša trgovinska razmena, direktna trgovina između naših zemalja u poslednjih 10 godina uvećana je čak osam puta. Investicije u Republiku Srbiju u prethodnih 10 godina uvećane su 30 puta iz Narodne Republike Kine”, rekao je Vučić.

Vučić: Čelično prijateljstvo Kine i Srbije niko ne može da razdvoji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da čelično prijateljstvo Kine i Srbije niko neće moći da razdvoji i zahvalio se kineskom predsedniku Si Đinpingu što je ta zemlja uvek bila uz Srbiju kad god joj je bilo teško.

On je nakon razmene potpisanih sporazuma rekao Siju da će i Srbija uvek biti uz Kinu.

“Kina nikada nije okrenula glavu od Srbije, bili su uz nas i pre 25 godina. Otvorili ste nam prozore nade. Beskrajno vam hvala, dobrodošli ste uvek u svoju drugu kuću”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je Si potvrdio da će Kina ne samo učestvovati na Expu2027 već i da će svojim iskustvom i znanjem da pomogne našoj zemlji da to organizuje i predstavi se u najboljem svetlu.

Rekao je da je Srbija kupila pet vozova od Kine i još devet za lokalne pruge, ali da je namera da se vozovi proizvode u Srbiji.

Kako je rekao, iako su mu se svi smejali zbog toga, započeli su i pregovore sa kineskom kompanijom oko letećeg taksija koji ćemo uspostaviti 2027. godine.

Objasnio je da se radi o jednoj od najpoznatijih kompanija u svetu, ali da ne želi da otkriva ime, kao i da je u pregovorima sa proizvođačima električnih automobila.

“Hvala Siju i na donaciji od 26 miliona evra kao podršku za dalji razvoj Srbije. U svim oblastima društvenog života vidimo mogućnosti za napredak. Od kulture i sporta do finansija, možemo mnogo da uradimo. Sve što smo sanjali oko pruge Beograd – Budimpešta završićemo do kraja godine uz pomoć kineske kompanije. Mađari su nas uverili da će do 2026. završiti svoj deo”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Sijem razgovarao o saradnji sa drugim zemljama, od Mađarske do UAE.

Dodao je da imamo izuzetnu saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane i da će se to nastaviti, kao i da se nada da će saradnja u oblasti zaštite životne sredine i energetike da se produbi.

“Razgovarali smo i o novim avio linijama do Šangaja i Vanžaoa. To su velika i važna mesta, a sačuvaćemo i ovaj do Pekinga. Razgovarali smo i o kineskim kompanijama, železari, unapređenju turizma”, rekao je Vučić i dodao da su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i Gazi.

Vučić je zahvalio Siju što ga je pažljivo slušao i poručio mu da je mogao da vidi šta o njemu i o Kini misli srpski narod koji ih je dočekao ispred Palate Srbija.

Vučić: Kina će omogućiti studiranje 300 studenata iz Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik Kine Si Đinping rekao da će Kina omogućiti studiranje 300 mladih građana iz Srbije u toj zemlji, kao i da je kineski predsednik predložio da 50 naučnih radnika iz Srbije dođe u Kinu.

“Tri stotine mladih ljudi koji će moći da nauče ne samo kineski jezik i da nauče mnogo o kineskoj kulturi, radnoj etici, već će moći da budu most između naših dveju zemalja”, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Sijem.

Za predlog predsednika Sija o dolasku 50 naučnih radnika iz Srbije u Kinu, Vučić je naveo da je to izuzetno važno.

“Znate li šta je za naše naučne radnike, za nivo tehnološkog razvoja koji ima Kina, da oni to nauče? Jer je predsednik Si na današnjem sastanku posebno naglasio važnost i značaj saradnje u oblasti inovacija i predložio formiranje međuvladinog tehnološkog komiteta”, rekao je Vučić.

Objasnio je da je Međuvladin tehnološki komitet za Srbiju od izuzetnog značaja i dodao da su delegacije posebno razgovarale o tome kako da podignu nivo saradnje po pitanju veštačke inteligencije i najmodernijih tehnologija.

“To su izuzetno važne stvari za našu zemlju. I govore o prijateljstvu Narodne Republike Kine, jer mi smo naravno daleko iza Narodne Republike Kine i mnogo toga ćemo moći da naučimo od njih. Sa druge strane imamo talentovane mlade ljude, talentovane stručnjake koji takođe mogu da podele deo svog znanja sa Narodnom Republikom Kinom”, zaključio je Vučić.

Vučić: Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom garantuje budućnost naše zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom ugovor koji garantuje budućnost Srbije i da će plasman poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište značiti spas za srpske poljoprivrednike.

“Ugovor o Slobodnoj trgovini sa Narodnom republikom Kinom je nešto što nam garantuje plasman naših roba i usluga. I u narednih pet i deset godina, mi ćemo gotovo 95 odsto proizvoda koje napravimo, koje proizvedemo u našoj zemlji moći da izvozimo u Narodnu republiku Kinu bez ikakvih tarifa, bez ikakvih dažbina”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Imajući u vidu da su danas kineske tarife između 38 odsto i 62 odsto na robu iz Evrope, Vučić ukazuje da je jasno kakvu i koliku prednost na tako ogromnom, značajnom i sve bogatijem tržištu će imati srpska roba kada se skinu tarife.

“Predsednik Si je uspeo da spasi Narodnu republiku Kinu od siromaštva i da stvori veoma snažnu srednju klasu. To vam onda govori o tome kakvi su potencijali i mogućnosti Republike Srbije u budućnosti”, rekao je Vučić.

Podsetio je da su potpisani ugovori o slobodnom izvozu suve šljive, borovnice i da će to puno značiti srpskim seljacima iz Osečine, Valjeva, Blaca…

“To su ogromni pomaci i garantovan plasman, jer mi imamo dobru robu i na ovakav način, uz ovakva oslobađanja, sasvim sigurno i najbolju cenu.

Hvala našim kineskim prijateljima na tome, ali to je samo početak. Ići ćemo od jabuka do goveđeg mesa”, rekao je Vučić. Dodao je da je za srpsko vino potrebno pet godina da se tarifa za kinesko tržište spusti na nulu i da će se svake godine spuštati po 20 odsto od sadašnje tarife, dok će za srpske rakije taj period trajati ukupno deset godina.

“To se tiče našeg običnog seljaka, to se tiče našeg običnog domaćina. A siguran sam da će u Narodnoj republici Kini moći da dobiju dobar proizvod, da se nikada ne postidimo”, rekao je Vučić. Najavio je da će danas na ručku sa kineskom delegacijom lično da služi samo srpska vina predsediku Kine Siju i da plasman srpskih vina na kinesko tržište predstavlja spas za naše poljoprivrednike, vinogradare… Ističući značaj sporazuma o slobodnoj trgovini, Vučić je naveo da je jedini ministar koga je odlikovao (na Sretenje u februaru) bio ministar trgovine Tomislav Momirović, koji je potpisao taj sporazum.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: