Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da je Kurtijeva policija danas u više sinhronizovanih akcija upadala u privremene organe u Prištini, Peći, Goraždevcu i Istoku i napala sve srpske enklave u Metohiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

“Građani Srbije, danas su pripadnici Kurtijeve policije u više sinhronizovanih akcija upadali u privremene organe Prištine, Peći, Goraždevcu i Istoku, mesto Osojane. Isto vreme su upali i u Dom zdravlja u Osojanu i zatvorili ga “, rekao je Vučić u Palati Srbija.
Kazao je da su maltretirali ljude ispred apoteka i preturali im po stvarima.

“Pošto je valjda to najveći uzrok problema sa kojima se suočavaju. Dakle, napadnute su sve srpske enklave u Metohiji i posle odluke koja nema nikakve veze, ona je samo formalna odluka takozvane Kosovske centralne banke, suštinski je to odluka Aljbina Kurtija da se ukine dinar i da se do sada najjačim udarcem zapreti progonom Srba, proterivanjem Srba sa njihovih vekovnih ognjišta”, naveo je Vučić.

FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

On je rekao da, inače, u opštini Peć ima 650 Srba, dok su radno angažovane u lokalnoj samoupravi 192 osobe.

“Pitanje je kako će i na koji način moći normalno i uobičajeno da žive. Zaposlenih i radno angažovanih u lokalnoj samoupravi i opštini Istok je 90, u Dom zdravlju u Istoku 44, a ukupno stanovnika 540. U Vidanju, u Klini, 62 stanovnika, ukupno 120 stanovnika”, rekao je Vučić.

Kurtijev cilj je etničko čišćenje Srba

Predsednik Srbije izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doneo odluku o ukidanju dinara na KiM sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, ili kako piše u Konvenciji o genocidu “namerno podvrgavanje Srba nenormalnim uslovima za život”.

On je u obraćanju javnosti rekao da Priština ne može da se umiri i shvati da je važan dijalog i da moramo da ga imamo, jer je Kosovo nepriznata država.

“Problem je jer se Kurti poziva na to da su nezavisna država koja to može, sa druge strane je jasno da to nisu”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je od prvog Briselskog sporazuma do svih kasnijih i do statuta EU, najvažnija norma koja stoji u tim dokumentima da Srbija ima pravo da finansira određene aktivnosti.

“Zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo koje je trebalo preko ZSO da se odvija, ali Albanci nikada nisu hteli da učestvuju u njenom finansiranju”, rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

Do 12 sati smo uspeli da isplatimo pet miliona evra na KiM

Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da znaju da će država učiniti sve da oni svoja primanja dobiju, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao da je preko banke Poštanska štedionica do 12 časova isplaćeno pet miliona evra za plate, penzije i socijalna davanja.

“Ljudi su uplašeni, čekaju u redovima da dobiju svoj novac i mi smo već uspeli još malo pa trećinu novca da isplatimo. U ponedeljak nastavljamo sa dostavljanjem novca preko ovlašćenog i licenciranog prevoznika”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.1010

Na KiM imamo zaposleno 31.831 lice, penzionera 29.115, od toga 4.700 penzionera primaju penzije na ruke zbog zdravstvenog stanja, nemogućnosti odlaska u banku i sl, rekao je Vučić i dodao da je broj onih koji primaju plate i penzije 60.946.

Prema njegovim rečima, na KiM ima i 31.586 korisnika socijalnih davanja, te objasnio da im država na taj način omogućava elementarne uslove za život na njihovim ognjištima.

“Svakoga meseca država samo za socijalna davanja izdvaja 350 miliona dinara”, naveo je predsednik. 

Srbija će učiniti sve da Srbi na KiM dobijaju svoja primanja

Predsednik Vučić izjavio je da će Srbija preduzeti sve mere da Srbi na Kosovu i Metohiji dobijaju svoja primanja, u, kako je rekao, teškim, gotovo nemogućim uslovima.

“Molim zlonamerne da ne obmanjuju ljude, ne znaju ništa osim da učine nešto protiv svoje države. Kažu, ovo je prihvaćeno u svim sporazumima, ovo je nekada bila tema dijaloga. Nije nikada bila tema, niti je bilo moguće da bude, a kamoli nešto drugo. To je isključivo Kurti uradio, u ovome nisu učestvovali ni Amerikanci, ni Evropljani, niti iko drugi”, rekao je Vučić u Palati Srbija.1010

Vučić je ukazao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izlazi u javnost sa neistinama.

“Kaže da je Srba četiri odsto, Srba je danas više od sedam odsto, pa zašto bi onda uopšte bilo potrebno stvaranje Zajednice srpskih opština, ili nekakav poseban odnos prema srpskom narodu na KiM? To je njihova taktika da ćute, da ne kritikuju Kurtija, a da ustvari dozvole da uradi sve najprljavije i najodvratnije moguće stvari protiv srpskog naroda”, napomenuo je Vučić.

On je naveo da će država obezbediti dovoljno novca srpskom narodu da može da živi na KiM.

Počela izgradnja šipova za EXPO, izgradnja Nacionalnog stadiona kreće 1. maja

Vučić izjavio je obavestio javnost da je pre dva dana počeo proces izgradnje šipova za EXPO, a da 1. maja počinje izgradnja Nacionalnog stadiona.

On je u obraćanju iz Palate Srbija istakao da se izgradnja šipova sastoji iz nekoliko koraka, koji podrazumevaju pripremu radnih platformi, izradu bušenih šipova, izgradnju naglavnih i veznih greda na koje će se kasnije spajati stubovi hala.

“Prvog maja kreće izgradnja Nacionalnog stadiona koji će biti, po meni, najlepši, a verovatno po nekima možda drugi najlepši u Evropi, uz novoizgrađeni stadion “Florentina Pereza” Real Madrida u Španiji”, rekao je Vučić.

Vlada da razmotri sve preporuke ODIHR i OEBS oko budućih izbora u Srbiji

Predsednik je zamolio Vladu Srbije da ozbiljno razmotri sve preporuke ODIHR-a i OEBS-a koje budu pristigle u vezi sa održavanjem izbora u Srbiji u narednom periodu.

Zatražio je od Vlade Srbije i da pozove misiju ODIHR-a i OEBS-a da prisustvuju predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u Srbiji.

“Zato što je važno da pokažemo da ništa ne krijemo i da smo potpuno transparentni i spremni da prihvatimo njihovo nadgledanje tih izbora i da mogu da pokažu celom svetu šta je stvarna istina oko održavanja izbora u Srbiji”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti u Palati Srbija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: