Podeli vest

Smatrali smo da je strahovito važno da damo sve od sebe da prihvatamo kompromisna rešenja, ma koliko za to bili kritikovani. Dali smo sve od sebe u više navrata prihvatali nove i nove zahteve, rekao je predsednik Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, po povratku iz Brisela sa razgovora koji su imali za cilj pokušaj pronalaženja rešenja za situaciju na severu Kosova, rekao da je ponosan na delegaciju Srbije koja je doputovala sa jasnom namerom da razgovara i dogovara se, da pristane na kompromise i po svaku cenu pokuša da sačuva mir.

„Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom i nedvosmislenom namerom da razgovara i dogovara, da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i gotovo po svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir, živote ljudi, stabilnost celog regiona. Ja se toga ne stidim. Video sam da su mnogi u svojim celodnevnim spletkama govorili o ponižavanju Srba i svemu drugom“, kazao je on.

Očigledno Priština želi sukobe i priprema ih mesecima

Predsednik je izjavio je večeras da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU – da ne izdaje nove tablice, ali da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima.

Vučić je, u obraćanju javnosti, pročitao kako je trebalo da glasi, ne dogovor, niti nešto što bi bilo potpisano, već usmena izjava Žozepa Borela – o merama za izbegavanje eskalacije, što je, kaže, bilo neutralno.

Situacija na severu KiM veoma teška, veceras sa Srbima

Aleksandar Vučić je izjavio danas da je, prema najnovijim obaveštajnim podacima, situacija na severu KiM veoma teška, kako je rekao, bukvalno na ivici sukoba i naveo da će se večeras sastati tim povodom sa Srbima sa severa KiM, kao i sa Ivicom Dačićem, Milošem Vučevićem i Milanom Mojsilovićem.

“Mi smo malopre dobili najnovije obaveštajne podatke i situacija je veoma teška, na ivici sukoba bukvalno. I znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da neće da trpe više i da mogu svi da poginu, ali život svakog od njih i svakog čoveka nam je važniji od svega i da moraju da razumeju našu molbu i taj naš zahtev. Zato ću i do kasno noćas da ostanem”, rekao je Vučić u vanrednim obraćanju građanima nakon povratka iz Brisela.

Da damo sve od sebe da sačuvamo mir

Vučić je rekao večeras da će Srbima sa severa KiM, sa kojima će se sastati tokom večeri i noći, poručiti da šta god da rade, kada organizuju proteste, oni ne smeju biti nasilni, već demonstracija snage volje, a ne oružja.

Vučić je, upitan šta bi poručio Srbima kako da se postave sutra kada budu dobijali kazne za srpske registarske tablice, preneo da se predstavnici Srba sa severa KiM već okupljaju i da ih je pozvao da krenu ka Beogradu.

Zapadne sile da pomognu da zajedno sačuvamo mir

Predsednik Srbije je zamolio je večeras zapadne sile da pokušaju da iskoriste uticaj i da pomognu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i drugima u Prištini da svi zajedno sačuvaju mir.

Vučić je u obraćanju javnosti, nakon današnjih sastanaka u Briselu, kazao da je zahvalan predstavnicima EU na tome što su imali mnogo strpljenja danas i što su razgovarali sa njima sedam, osam sati.

Ne znam o čemu bismo posle ovog danas mogli dalje da razgovaramo

Aleksandar Vučić je rekao večeras da ne zna kada bi moglo doći do sledećeg susreta u Briselu, iako je Beograd uvek spreman na razgovore, ali, ako se nije mogao postići dogovor oko ovoga danas, onda ne zna oko čega može.

Upitan kada će doći do sledećet susreta u Briselu rekao je da ne razume kome može da smeta što je danas predloženo.

Srpska država će biti uz svoj narod na Kosmetu

Predsednik je poručio je večeras građanima Srbije da će raditi sve da se sačuva mir i stabilnost, a Srbima na Kosovu i Metohiji da će srpska država biti uz svoj narod i neće ih ostaviti na cedilu.

“Čuvaćemo mir, stabilnost, ali srpski narod na KiM mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa međunarodno javno pravnim poretkom UN, Rezolucijom 12 44 i svim onim na šta se pozivaju naši zapadni partneri kada govore o situaciji u Ukrajini i nekim drugim teritorijama u svetu”, kazao je Vučić tokom obraćanja nakon današnjih sastanaka u Briselu.

Ne osećam se kao pobednik, biću srećan ako sve prođe mirno

Vučić je izjavio večeras da se ne oseća kao pobednik, posle izostanka dogovora o tablicama u Briselu, te da će biti srećan ako sve prođe mirno i ako se neko međurešenje za to pitanje nađe u narednim danima.

“Ne osećam se kao pobednik, osećam se samo iscrpljeno, a tek ćemo da budemo iscrpljeni, što nije za kukanje i žalopojke. Biću srećan, ako sve prođe mirno i ako nađemo međurešenje u danima pred nama”, rekao je Vučić komentarišući ocene pojedinih albanskih analitičara sa KiM, koji tvrde da je Priština samu sebe dovela u ovu situaciju, a da je on izašao kao pobednik.

Pobeda je kompromis i trajni mir

Predsednik Srbije je rekao je večeras da ne oseća da je Srbija u Briselu danas pobedila i istakao da je za njega pobeda postizanje komprimisa i trajnog mira, ostvarenje dobrog dela svojih nacionalnih i državnih interesa, kao i popuštanje i razumevanje tuđih nacionalnih interesa.

Vučić je to rekao dogovarajući na novinarsko pitanje da li smatra da je Srbija danas u Briselu ostvarila pobedu, jer je EU prvi put rekla da je Aljbin Kurti kriv, a da je Srbija sve uradila i ima li nade da se izađe iz postojeće situacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: