Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u nedelju na KiM nije samo dogodio nedvosmisleni poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima već i tektonske promene na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUČIĆ
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se juče na severu KiM dogodio miran politički ustanak srpskog naroda, koji više neće da trpi isključivo nametnuta rešenja, zulum, maltretiranje i upucavanje, samo da bi dobio pohvalnu rečenicu iz Brisela ili Vašingtona.

“Plašim se da mnogi to nisu razumeli. Nažalost, plašim se da neki ništa nisu razumeli”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, na kraju se ispostavilo da ni Albanci nisu osetili sigurnost koju im je garantovala kosovska policija, s obzirom na to da su na izbore izašli u malom broju. 

To što se juče dogodilo je mnogo više od poraza Aljbina Kurtija

Vučić je izjavio je da se u nedelju na KiM nije samo dogodio nedvosmisleni poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima već i tektonske promene na KiM.

“Ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga, srpski narod je juče pokazao da traži potpuno drugačiji pristup, pre svega, međunarodne zajednice, mislim na zapadne sile – traži veće poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja”, istakao je Vučić u obraćanju građanima.

On je naveo da neće izneti samo analizu, kako je rekao, nekakvih izbornih rezultata, već analizu “tektonskih promena koje su se juče dogobile na KiM”, naveo je Vučić.

Jučerašnji izbori na KiM pokazali nekoliko dobrih i nekoliko teških stvari za nas u budućnosti

“Jučerašnji izbori na KiM pokazali nekoliko dobrih i nekoliko teških stvari za nas u budućnosti… Pod jedan je izborni debakl Kurtija i Kvinte, onih koji su Kurtija hrabrili, pod dva ovo je istorijski rezultat jer se nikada ništa slično nije dogodilo na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, a pod tri ovo je pokazalo disciplinu i odgovornost Srba kakva nije viđena u savremenoj istoriji našeg naroda,” rekao je predsednik.

Nemamo suštinski dijalog

Najznačajnija poruka nama i svetu je da suštinski dijalog nemamo, rekao je predsednik.

,,Mi ne razgovaramo, dobijamo nametnute papire koji uvek idu u korist Prištine i kada im govorimo da se nešto dešava na KiM oni kažu da su to Vučićeve gluposti,” izjavio je on.

Srbi su juče pokazali da ih niko sa Zapada nije slušao

,,Srbi su juče odlučno pokazali sa procenom 99,97, koji ne postoji u svetu, da ih niko sa Zapada nije slušao i da ih mi u Beogradu ponekad nismo dovoljno razumeli u koliko se teškoj poziciji nalaze,” rekao je Vučić.

,,Nismo imali dovoljno vremena da čujemo njihove probleme i muke, oni su referendumski i prebliscitarno rekli u kojoj državi žele da žive, ali i pokazali svetu da ništa nisu razumeli,” izjavio je u svom obraćanju predsednik Srbije.

Rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost

Vučić kaže da rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost.

,,Došli smo radeći do ranih jutarnjih sati do određenih zaključaka, a to je da u toj novoj realnosti ćemo morati mi da se ponašamo drugačije, Kurti to nije razumeo i misli da će sa 400 glasova da upravlja severnom Mitrovicom,” kaže predsednik.

Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije

,,Srbi sa KIM su tražili od Brisela da ih zaštite, nikada to tamo nisu čuli, a ni juče nisu razumeli poruku srpskog naroda, a ona je: mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite ono što hoćete…. Srbi žele da okupacija bude što vidljivija, a ne da daju legitimitet prikrivenoj okupaciji… Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije,” kaže Aleksandar Vučić.

Srbija uvek ispunjava svoje obaveze

Predsednik kaže da Srbija uvek ispunjava svoje obaveze, a u Briselu napretkom smatraju kada Kurti priča o formiranju ZSO.

,,Ne pada nam na pamet da podržimo ulazak Prištine u Savet Evrope… dogodile su se tektonske promene samo zato što nikada nisu hteli da čuju Srbe, mi moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju i evropskom putu da bismo mogli ekonomski da opstanemo i da čuvamo naš narod na KiM,” kaže Vučić.

Da li mala izlaznost Albanaca znači da smo ih maltretirali ili nešto drugo

Vučić je izjavio da je na izbore u četiri opštine na severu KiM izašao značajno manji broj Albanaca nego 2021. godine i zapitao – da li smo mi to maltretirali Albance ili se to nešto drugo dogodilo. On je na konferenciji za novinare rekao da je u birački spisak od 2023. godine upisano 1.345 lica više nego pre dve godine, tačnije ukupno 45.095 lica.

Kako je rekao, na izbore je izašlo 13 Srba, pri čemu je dvoje njih reklo da su greškom izašli.

“Tih 13 je 0,029 procenata glasova. Nijedan Srbin nije izašao u Zubinom Potoku, izašli su samo Albanci iz naselja u ovoj opštini: U Kosovskoj Mitrovici dvoje, Leposaviću sedam i u Zvečanu četvoro”, rekao je Vučić.

Drugog maja ću najverovatnije ići u Brisel

,,Ispostavilo se da garantovanu sigurnost nisu osetili ni Albanci na KiM, sve što su govorili o Savetu Evrope sve su nas slagali kao uvek, nisam doneo odluku, 2. maja ću najverovatnije ići u Brisel,” kaže predsednik.

Našem narodu na KiM sve verujem

,,Ne verujem vam ništa da se zakunete, a našem narodu na KiM verujem sve… Kažu da je juče na KiM prošlo sve mirno, jeste, ali zato što su Srbi tako hteli….Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda na KiM, miran politički ustanak, jer Srbi neće da trpe nametnuta rešenja, zulum, maltretiranje, upucavanje zarad pohvalne rečenice iz Brisela ili Vašington,” kaže Vučić.

Sukob sa NATO nam nije potreban

Predsednik kaže da je težak period pred nama, da nam sukob sa NATO nije potreban, ali da nećemo dozvoliti napade na naš narod.

,,Drugog maja u Briselu se ništa neće dogoditi, razvodniće sve i kriviti Srbiju kada im padne na pamet,” istakao je.

Plašim se da je ovo uvod u mnogo veću i dublju krizu u mesecima i godinama pred nama

,,Naš zaključak je da ćemo štititi naš narod, poštovaćemo Ustav Republike Srbije, ali ćemo insistirati na stvarnom dijalogu, koji nam je potreban sa Albancima i Evropljanima, potrebno nam je da budemo na evropskom putu… plašim se da je ovo uvod u mnogo veću i dublju krizu u mesecima i godinama pred nama i plašim se da su za to krivi oni koji nisu čuli ni Beograd ni Srbe na KiM,” kaže Vučić.

Želim da zahvalnim narodu na KiM zato što je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na KiM

,,Najvažniji zaključak je da prestanete da varate Srbe, ako to ne budete u stanju plašim se da će nam svima biti teže … Želim da zahvalnim narodu na KiM zato što je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na KiM, koji kamen prema njima nisu bacili, nikoga mrko nikog nisu pogledali, ali su snagom svoje volje pokazali da nisu šaka zobi,” kaže predsednik.

Sukob sa NATO nam ne treba, ali Srbija ne može da dozvoli nova poniženja

Predsednik Srbije rekao je danas da Srbiji nije potreban sukob sa NATO, jer taj sukob ne može da dobije, ali da Srbija nije u situaciji da dozvoli nove napade i poniženja.

“Ono što je naš zaključak, to je da ćemo štititi poziciju našeg naroda, čuvati poziciju našeg naroda, razumeti poruke mirnog političkog ustanka Srba sa severa KiM. Poštovati Ustav Srbije, ali ono na čemu ćemo insistirati je stvarni dijalog”, poručio je Vučić u obraćanju građanima i dodao da Srbija neće prihvatiti dijalog po principu “uzmi ili ostavi”, Vučić je naglasio je da je Srbiji je potreban stvarni razgovor i sa Albancima i sa međunarodnom zajednicom.

“Potrebno nam je da budemo na evropskom putu, ali nam je potrebno da imamo stvarni dijalog i stvarne razgovore i o našim nacionalnim i o našim državnim pitanjima kao što imamo odlične razgovore o evropskim pitanjima”, rekao je Vučić.

Glasaćemo protiv tzv. Kosova u Savetu Evrope

Mi ćemo glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope i nemojte više da nas lažete i varate, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominjući da se obraća onima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da tumače stvari onako kako hoće, a ne onako kako piše, da nas lažu i varaju.

Vučić je u obraćanju građanima zahvalio srpskom narodu na severu KiM koji je juče pokazao da nije šaka zobi i da ih neće ponižavati, kao i da će tako i rukovodstvo Srbije da se ponaša.

“Želim da se zahvalim srpskom narodu na severu KiM zato što je strpljivo i trpeljivo, jer je znao da je to interes zemlje, trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, koji nijedan kamen prema njima nisu bacili, nikoga mrko nisu pogledali, ali su sillinom i snagom volje pokazali da nisu šaka zobi i da ih neće ponižavati. Tako će i rukovodstvo Srbije da se ponaša”, poručio je Vučić.

Nadam se da će prestati da me lažu, nisam ništa potpisao uprkos pritiscima

Predsednik Srbije zjavio je danas da se nada da će ”evropski i zapadni predstavnici” prestati sa time da ga lažu i varaju, i naveo da ”ništa nije potpisao, uprkos pretnjama i pritiscima.

On je to rekao na konferenciji za novinare, na pitanje novinara na koga se odnosi kada kaže da su ga “lagali i varali”.

”Na evropske i zapadne predstavnike sam mislio. Oni su me lagali i varali, ali ja nikada nisam prihvatio sporazum. Ja sam samo prihvatio koncept, i da smo spremni da radimo na implementaciji sporazuma do određenih granica. Od prvog dana mislim na njih. Nadam se da će prekinuti s tom praksom. Ali, baš zato što sam osetio, zato nisam ni potpisao, uprkos pretnjama i pritiscima”, rekao je Vučić.

Priština nije razumela poruku Srba, misli da može da pribegava represiji

Vučić je izjavio da predstavnici privremenih institucija u Prištini nisu razumeli poruku Srba poslatu na izborima na severu KiM u nedelju, kao i da misle da mogu da pribegavaju represiji.

“Vidim da nisu razumeli poruku i da misle da mogu sa narodom tako što će da pribegavaju represiji i maltretiraju i tuku i ubijaju ljude. Primili smo k znanju”, naveo je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije prokomentarisao je njihove izjave. 

Želimo dobre odnose sa BiH, Sarajevo neka kaže šta hoće od mene i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi dobre odnose sa Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom, kao i da ćuti na mnoge gluposti koje dolaze iz Sarajeva gledajući da sačuva regionalni mir i stabilnost na svaki mogući način.

Predsednik je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o izborima na severu KiM, a na pitanje da prokomentariše to što su ga bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović i ministar Aljoša Čampara napali zašto se nije pobunio na izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o jednoj državi – Srbiji i RS.

Vučić je naglasio da postoje dva razloga što su ga obojica napala, jedan je što Bošnjacima u BiH ne mogu da objasne da im je RS problem i zbog toga uvek mora da postoji veći problem a to je Srbija pošto im je to lakše da opravdaju.

Ponosno kažem, ja sam taj koji je doneo odluku da se gradi BG na vodi

Vučić je izjavio da je ponosan što je on bio taj koji je rekao da se počne sa izgradnjom Beograda na vodi i da se poruše ”protivpravno podignute udžerice” pomoću kojih su ”neki pravili ekstraprofit” za sebe.

”Sa ponosom vam saopštavam – ja sam bio čovek koji je doneo odluku da se gradi Beograd na vodi. Da se ruše protivpravne udžerice. Ja sam taj”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Na novinarsku konstataciju da je na danas sedma godišnjica od rušenja u Savamali, i na pitanje ko su ”kompletni idioti” koje je pomenuo pre sedam godina, Vučić je rekao da su to oni koji su udžerice srušili noću umesto u toku dana, i da su to oni koji nisu zvali njega da bude tu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ