Predsednik Srbije i član presedništva Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da su na današnjoj sednici Predsedništva stranke načelno dali saglasnost za pravljenje Pokreta za državu i narod.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ (STF)

Na konferenciji za medije posle sednice, Vučić je rekao da se pokret ne pravi za izbore, već da bi se zemlji pomoglo u najtežim uslovima.

„Ekonomski su za nas najbolja vremena, ali geopolitički najteža, zbog Ukrajine. Ako se rat ne zaustavi do kraja maja, doći će do katastrofe neviđenih razmera. I u skladu sa tim, moramo da se pripremimo. Mi smo mali i osetićemo posledice toga“, poručio je Vučić.

On je rekao da, u situaciji kada je Evropa proglasila militarizaciju kontinenta, moramo da podignemo našu namensku industriju, ako želimo da ostanemo suverena i vojno-neutralna zemlja.

„Srbija mora da dodatno pojača vojnu industriju i dodatno da ulaže novac. I to nije mali novac za nas, to su velika opterećenja, ali moramo da radimo ukoliko želimo da ostanemo kao suverena, nezavisna i slobodna zemlja. Obavestio sam članove predsedništva o potezima države i zatražio njihovu podršku za politiku očuvanja vojne neutralnosti, suvereniteta i nezavisnosti zemlje“, istakao je Vučić.

Istakao je da je za nas od presudnog značaja da osiguramo bezbednost i mir i da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji je u izuzetno teškoj situaciji.

„Mi dobili smo informacije da nema nikakvog napretka u razgovorima međunarodnih predstavnika sa prištinskim političarima. Tražićemo rešenja do poslednjeg trenutka. Detaljno sam o tome obavestio predsedništvo stranke“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se na Predsedništvu razgovaralo ne samo o državnim, već i privatnim investicijama.

„Vranje će uskoro, ja verujem u maju, najkasnije početkom juna, dobiti jednu veliku fabriku, odnosno krenuće se sa izgradnjom jedne velike, moćne, važne fabrike, jedne ogromne investicije“, poručio je Vučić.

Dodao je da je posebno ukazao na ponašanje funkcionera stranke.

„Neki su zaista ponašali ne samo profesionalno, već veoma ljubazno i to odnoseći se kao svoju obavezu da građanima uvek pomognu. Međutim, postoji jedan značajan deo funkcionera čiji odnos prema ljudima je na lošem nivou. Taj odnos, ukoliko je loš, odnosi se ili na zanemarivanje svojih obaveza ili potreba običnih ljudi, ili sa druge strane u još gorem, arogantnom i bahatom ponašanju prema običnim ljudima. I onda i svi oni drugi ljudi koji se trude, muče i bore svakoga dana, ispadaju grbavi“, rekao je Vučić.

VUČIĆ:ODLUKA O MANDATARU BIĆE DONETA ZA SEDAM DO 10 DANA

Predsednik Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da Predsedništvo SNS danas nije donelo odluku o mandataru za sastav vlade i da će to biti učinjeno u danima pred nama.

On je rekao da se na sednici razgovaralo o mandataru, ali da je predsednik stranke Miloš Vučević predložio da se sačeka još sedam do 10 dana, pa će se onda izaći i sa tom kandidaturom.

“Što se mandatara tiče on mora da bude prvi u timu, razgovarali smo o tome, ali nismo doneli konačnu odluku, imamo još neke dileme i stvari koje nisu čak ni personalne već sistemske, to bi trebalo da rešimo u danima koji su pred nama, da sistem počne da radi, zemlja ubrzano napreduje i da sa jednom novom snagom i energijom krenemo napred”, rekao je Vučić posle sednice Ppredsedništva.

Kada je reč o predstojećim lokalnim izborima, Vučić je rekao da je uveren u pobedu, kao i da je “cilj stranke na izborima kao i uvek pobeda”.

“Pobeda u svakom mestu, želja da uradimo sve u svakom mestu, za svaki grad, selo, naselje. Gde god da izgubimo čestitiaćemo, ali i da se podignemo što je moguće brže i da ponovo pobeđujemo. Ali, borićemo se, ali verujem da ćemo da pobedimo”, rekao je Vučić.

On je rekao da se danas održavaju izbori u Beogradu razlika u prednosti naprednjaka bi bila i veća nego na poslednjim izborima, i to, kako je rekao “zbog ponašanja opozicije posle izbora”.

Komentarišući predlog da Ana Brnabić na čelu Narodne skupštine, Vučić je rekao da je ona rekla da je za nju to ogroman izazov.

“Zaslužila je da obavlja jednu od najviših državnih funkcija i verujem da će je obavljati u interesu građana Srbije”, rekao je Vučić.

VUČIĆ: KANDIDAT ZA PREDSENIKA SKUPŠTINE BRNABIĆ, ZA GRADONAČELNIKA BG ŠAPIĆ

Predsedik Srbije i član predsedništva SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ta stranka predložila da kandidat za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije bude Ana Brnabić, a da kandidat za gradonačelnika Beograda bude Aleksandar Šapić.

”Od kad sam predsednik, i ona (Ana Brnabić) je predsednik vlade, ali će sada biti na drugoj najvažnijoj funkciji u Srbiji. Ona je najpozitivnije iznenađenje u politici. Ona je osoba koja je najviše i najbrže napredovala”, rekao je Vučić.

On je ocenio da nikada nije video nekoga ”ko je tom brzinom učio” i napredovao.

”Ne znam kako ću ja da se naviknem, ona će imati mnogo toga da pokaže, i ona je srećna i zadovoljna zbog novog izazova”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Brnabić zaslužila da vodi jednu od najvažnijih političkih funkcija u zemlji.

”Svi smo uvek spremni za obnavljanje, ambicije, snage, energije, svega drugog. Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsednik, nije bila predsednik, nikad se ne zna”, rekao je Vučić.

Predsednik SNS Miloš Vučević je rekao da predsedništvo daje punu podršku Aleksandru Šapiću kao kandidatu za gradonačelnika grada Beograda.

”Aleksandar je, pre svega što se tiče politike i javne funkcije, dokazao, ostvario rezultate vodeći ili rukovodeći opštinu Novi Beograd, gradsku opštinu Novi Beograd i prethodnih, evo, gotovo nepune dve godine, glavni grad, grad Beograd”, rekao je Vučević.

Predsednik Vučić je dodao da je na budućim izborima cilj SNS pobeda na svakom mestu.

”Neće biti lako, a gde god izgubimo, čestitaćemo protivnicima i idemo dalje. Borićemo se”, rekao je Vučić.

VUČIĆ: BOJIM SE DA ĆE SITUACIJA U SVETU OVE GODINE BITI MNOGO GORA

Predsednik Srbije i član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija, bez sumnje, na dobrom putu, ali da je jako zabrinut zbog mogućeg širenja sukoba u Evropi i da veruje da će situacija u svetu ove godine biti mnogo gora.

“Ekonomski rastemo, napredujemo velikom brzinom. Može više, naravno. Moramo da radimo još napornije, da radimo još više, da radimo još bolje. Ali, da li je zemlja na dobrom pravcu, nema nikakve sumnje. Ali sam veoma, veoma zabrinut, a o tome sam govorio još u novembru 2021. govorio o mogućem sukobu u Evropi. Tada su mi se smejali. Tako da se plašim da će biti mnogo, mnogo, mnogo teže vreme u svetu“, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS.

Kako je rekao, ako analizirate ono što je francuski predsednik Emanuel Makron rekao o slanju trupa u Ukrajinu, mnogo više zamalja je bilo za, nego protiv.

Takođe, rekao je da je vrlo loše to što je danas u Odesi pala bomba blizu mesta gde su bili grčki predsednik Kirjakos Micotakis i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: