Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbiji potrebene najmanje četiri mala modularna nuklearna reaktora, jer će Srbija do 2050. godine imati četiri puta veću potrošnju struje nego sada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ (STF)

Obilazeći fabriku Borbeni složeni sistemi u Kuršumliji, na pitanje novinara o najavljenom ukidanju moratorijuma na nuklearnu energiju u Srbiji, Vučić je rekao da Srbija nema ni znanja, ni para za klasične nuklearke koje koštaju između 11 i 13 milijardi evra.

“Mi taj novac u ovom trenutku jednostavno nemamo, kako god da obezbeđujemo finansiranje. I tu ćemo pokušati sa Mađarima da se dogovorimo oko Pakša, da probamo da dobijemo pet, šest ili sedam odsto učešća. I to bismo platili i skuplje od onoga koliko realno košta, samo da bismo mogli odmah da dobijemo mogućnost da računamo na tu količinu električne energije”, poručio je Vučić.

On je naglasio da ćemo do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego što trošimo danas.

“Pa vas ja pitam samo kako ćemo recimo da obezbedimo u Kragujevcu električnu energiju. Imate data centar, imaćete još jedan data centar, imaćete još jedan superkompjuter, imaćete proizvodnju električnih automobila, kako ćemo da obezbedimo struju, iz čega?”, zapitao je Vučić.

On je dodao da ubrzano radimo sa Amerikancima na velikim solarnim površinama, koje mogu da imaju stalnu snagu od 1.000 MW plus balansiranje energije, još 200 MW, ali da to nije stvarnih 1.000 ili 1.200 MW, već 350 do 500 MW, čak i manje, jer nema sunca svaki dan, kao i da je slično i sa vetrom.

“Računali smo da su nam potrebne najmanje četiri male modularne nuklearke koje su sad postale popularne i koje rade ili pokušavaju da rade najrazvijenije zemlje. Sve to u dugom štapu, na žalost, jer mi nemamo tehnologiju, nemamo znanje”, rekao je Vučić.

On je spomenuo dobru inicijativu Božidara Đelića iz 2008. godine koja nije zaživela.

Kako je rekao, on je uvideo da će Francuska biti u velikoj prednosti zahvaljujući električnoj energiji iz nuklearnih elektrana i da je bio u pravu jer Francuska danas ima jedinu ozbiljnu prednost u odnosu na druge evropske zemlje upravo iz energije koju dobija iz nuklearnih elektrana.

Vučić smatra da su nuklearne elektrane apsolutno bezbedne.

“Suština je u tome da naravno da se neće desiti nikada ništa jer svi o tome vode računa, kao što ste videli čak i u Zaporužju, gde se nije desilo ništa. A to je mnogo velika, jedna od najvećih u Evropi nuklearki, iako tamo bukvalno besni rat između dve vojne supersile”, konstatovao je Vučić.

On je istakao da nećemo moći da se oslonimo na uvoz struje doveka.

Na pitanje o odlaganju nuklearnog otpada, Vučić je odgovorio da o tome ne zna ništa, ali da nije to njegov posao.

“Moj posao je da obezbedim da ljudi imaju dovoljno struje i da obezbedimo dovoljno načina da finansiramo projekte koji su od životnog značaja za našu zemlju. A ne samo da učestvujemo u besmislenim kampanjama o kojima ćemo nešto da kritikujemo samo da bismo kritikovali”, poručio je Vučić.

VUČIĆ: PROVERAVAMO DA LI SE JOŠ ZEMALJA MEŠALO U NAŠE IZBORE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je jedna strana zemlja sigurno stajala iza, kako je naveo, brutalnog mešanja u decembarske izbore u Srbiji, dodavši kako Srbija trenutno proverava da li je bilo još zemalja koje su se mešale u izbore.

“Nikakvih problema nećemo imati sa tim da o tome kažemo. Ja sam predstavnike te zemlje već obavestio u usmenoj formi, ali čekam da imam sve dokaze”, izjavio je Vučić tokom obilaska fabrike “Borbeni složeni sistemi” u Kuršumliji.

On je to rekao na pitanje novinara da li je dobio odgovor na pismo koje je poslao, o mešanju strane zemlje u srpske izbore, dodavši da čeka da dobije još dokaza o tome.

“Od finansiranja različitih organizacija, do finansiranja različitih lažnih projekata, gde su pare služile samo da kroz protočni bojler prođu do onih koji organizuju demonstracije, do onih koji organizuju obuke za opozicione aktiviste. Zamislite da to neko drugi radi u nekoj drugoj zemlji. Oni su se žalili na rusko mešanje u unutrašnje stvari za nekakve mnogo, mnogo sitnije stvari”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave Viole Fon Kramon i Borka Stefanovića u kojima tvrde da je Vučić slagao kako će Srbija napustiti Savet Evrope, on je naveo da je samo rekao kako postoji takva mogućnost i da će je Srbija razmotriti.

VUČIĆ: NATO POKAZAO DA JE SVE VREME RADIO ZAJEDNO SA PRIŠTINOM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Kuršumliji da to što je baš danas na godišnjicu NATO bombardovanja Srbije tzv. Kosovo dobilo status pridružene članice NATO, ništa posebno ne znači, jer je to i do sada bilo suštinski, ali da pokazuje da su sve vreme radili kao uigran tim i samo glumili “dobrog i lošeg policajca”.

“Oni to vole na datume, za njih su datumi značajni. Zato su one naše bednike naterali da isporuče Miloševića na Vidovdan. Zato su danas doneli odluku o Prištini kao pridruženom članu parlamentarne skupštine NATO. Zato će opet da izaberu neki poseban dan kada će da ih prime u Savet Evrope. A sve to tobož provodeći sankcije protiv Prištine”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše taj potez NATO.

Možete misliti sankcije u kojima im daju viznu liberalizaciju, dodao je Vučić.

“Pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a, to je jedan stepenik više od onog što su bili do sad. Članstvo u Savetu Evrope – teške te sankcije. I to vam samo pokazuje da su sve vreme radili kao uigran tim, da su sve vreme radili zajedno i da su samo glumili dobrog i lošeg policajca i ništa više od toga. Koliko god da smo mali, koliko god da nismo pametni, kako i koliko su oni pametni, ipak idioti nismo”, naglasio je Vučić.

Istakao je da će ipak živeti Srbija i da oni ne razumeju da je za nas Srbe sloboda veća i preča od vazduha.

“Veća i preča od svega. I da ćemo uvek umeti da sačuvamo i odbranimo slobodu i svog naroda, i nebo i zemlju svoje Srbije”, poručio je Vučić.

VUČIĆ: MORAĆEMO JOŠ VIŠE DA ULAŽEMO U VOJSKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prilikom obilaska fabrike privrednog društva Borbeni složeni sistemi u Pljakovu kod Kuršumlije da će još više morati da se ulaže u Vojsku Srbije.

“Ono što je za nas važno da znamo, to je da bez vojske nema države i zato ćemo morati da ulažemo još više u vojsku”, rekao je Vučić.

On je dodao da je prosečna plata u januaru bila 819 evra, a da u martu očekuje da bude preko 850 evra.

“U svakom slučaju, nije to lako ni za poslodavce da izmiruju obaveze na vreme, da plaćaju sve poreze na vreme, a da plate tom brzinom rastu. Mora da bude zasnovano na realnom ekonomskom rastu. Tako da, to su važne stvari”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je to prva fabrika izgrađena u Kuršumliji nakon 40 godina, Vučić je rekao da je siguran da će se ona dalje razvijati.

“Sada možemo da garantujemo da će narednih deset godina biti posla za ljude. Najmanje deset godina. Ionako niko ni o čemu drugom ne razmišlja, nego kako će da ratuje. Dakle, da možemo da prodamo sve, kome god hoćemo”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje kakva je dinamika naoružanja srpske vojske iz inostranstva, Vučić je podsetio da je Srbija okružena NATO zemljama i da je “noćna mora” to kako stiže oružje iz inostranstva.

“Svako od njih kad mu padne na pamet i na civilnim vozilima i na svemu drugom se iživljavaju, pošto morate čekati jedno godinu dana da dokažete da kamion koji ste kupili za prevoz bilo čega, da neće da dobije borbenu upotrebu, a ako bi nešto moglo da ima borbenu upotrebu, onda nema šanse da to izvučemo…”, rekao je Vučić.

Vučiću je u ime radnika uručena maketa “Miloša 2” , i na taj način mu zahvalili na svemu što čini.

VUČIĆ:INSISTIRAO SAM DA SE RADNICIMA KURŠUMLIJSKE FABRIKE POVEĆAJU PLATE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je radnicima fabrike “Borbeni složeni sistemi” u Kuršumliji da je on insistirao da im se povećaju plate, zahvalio im se na trudu i radu i dodao da će plate biti i veće, jer će i fabrika raditi mnogo više.

“Hvala na trudu i radu i da još vrednije i marljivije radite.
Ja sam insistirao da vam povećaju plate, znao sam da imaju prostora, jer sam znao koliko su novca dobili od države. A vas molim da se zaista posvetite radu u ovoj firmi, i ovo nije kraj povećavaćemo i dalje plate”, rekao je predsednik radnicima prilikom obilaska fabrike.

Istakao je da ova firma ima budućnost, da će raditi još mnogo više.

“Radiće još mnogo poslova, širiće svoje objekte i kapacitete, a plate će vam biti neuporedivo bolje. Zato vas molim da ljubomorno čuvate svoj posao, ljubomorno čuvate svoje radno mesto, ali da se borite za svoju zemlju”, rekao je predsednik.

Vučić im je ukazao na to da obavljaju jedan važan posao za celu državu, sve građane i zamolio ih da to nastave da rade.

“I zaista vam hvala na trudu i energiji”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: