Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je nakon današnjeg sastanka sa premijerom Bavarske Markusom Zederom, da su pred svetom dva scenarija – sukob velikih sila do razmera trećeg svetskog rata ili dugoročno primirje u Ukrajini ako trajni mir nije moguć.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Vučić je rekao da je to bila jedna od tema njegovog razgovora sa Zederom na sastanku.

“Jedan scenario je ili će zapad ići u pravcu potpunog sukoba sa Rusijom, pošto nije sasvim jednostavno zaustaviti rusku armiju na terenu, a drugo je da uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Kine se uspostavi neka vrsta dugoročnog primirja, ako ne trajnog mira, koji bi značio ogromno olakšanje za svet”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je po njegovom viđenju svet na ivici trećeg svetskog rata.

Ukoliko se bude išlo u pravcu sukoba, dodaje Vučić, time niko ne bi ništa dobio.

“Plašim se da posle Prvog svetskog rata koji smo nazvali Veliki rat i Drugog
svetskog rata sa najviše žrtava, ovaj novi sukob ne bi odneo i više žrtava, što bi u 21. vek bilo nezamislivih razmera posebno imajući u vidu nuklearne kapacitete suprotstavljenih strana, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da bi svakako novi svetski sukob uticao i na Srbiju.

“U svakom smislu uticalo bi i na nas bezbednosno, ekonomski i politički. Mi moramo budemo spremni i za jedno i drugo rešenje, a ubrzano se približavamo ili jednom ili drugom i to ćemo znati u narednih 100 dana”, rekao je predsednik.

Premijer Zeder je na pitanje novinara šta očekuje od današnjeg sastanka nemačkog kancelara Olafa Šolca, predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Poljske Donalda Tuska u Berlinu, a imajući u vidu izjavu Šolca da Nemačka neće slati Taurus rakete Ukrajini, rekao da misli da je jako bitno da se ponovo aktivira tzv. “Vajmarski trougao” između Nemačke, Francuske i Poljske.

“Mene malo brine taj nemačko – francuski odnos u Evropi, poslednje nedelje su bile obeležene ne samo različitim mišljenjima nego i velikim stepenom nedostatka reči za nastalu situaciju. Nadam se da ćemo to moći da prevaziđemo i da ćemo razviti zajedničku strategiju, zajednički jezik i ideju kako možemo u svetlu tog strašnog rata koji se dešava pred vratima Evrope da nađemo zajednički jezik”, rekao je Zeder.

On je dodao da su njegovi partneri i on bili uvereni da bi Taurus bio potreban kao oružje i da se u diskusiji često precenjuje njegov značaj.

“Međutim s obzirom da imamo podršku Ukrajini koja polako jenjava, to bi mogao biti jaki znak podrške Ukrajini i stoga nije možda najbolji znak što to savezni kancelar nije podržao prilikom glasanja u Saveznom parlamentu, a na kraju će zaista biti i jako bitno šta o tome misle SAD, da li ćemo u budućnosti razviti zajedničku strategiju”, rekao je Zeder.

On je ocenio da je Rusija jasno pokazala, što se tiče dešavanja na frontu, da se nalazi u napredovanju i da nije zainteresovana za mirovne pregovore.

“Zato je bitno podržati Ukrajinu i dovesti je u stanje da može da se odbrani i ja bih jasno hteo da istaknem da definitivno ne bismo slali nemačke trupe u Ukrajinu, ali ćemo rado podržati i novčano i u vidu oružja. Svakako smatramo da je bitno podržati u tom smislu, ali mislim da je iluzorno očekivati da ćemo naći veliko međunarodno rešenje pre održavanja američkih izbora, ali se nadam da ćemo negde u toku ove godine imati zajedničku stratešku ideju”, rekao je Zeder i dodao da cilj nije da se rat proširi nego da se u dogledno vreme ostvari primirje.

On je rekao da misli da to ovog trenutka nije moguće, ali da se nada će se “Vajmarska trojka” ponovo međusobno podržati.

“Ujedno i apel našoj vladi da mora bolje sarađivati sa svojim partnerima. Kada god je Nemačka krenula samostalno nije bila uspešna i mislim da je jako bitno sarađivati i poštovati naše partnere i tome se i nadam na pomenutom sastanku”, rekao je Zeder.

ZEDER: ŽELIMO SRBIJU U EU, VAŽNO DA BUDE JAK I DOBAR PARTNER

Predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder izjavio je danas da je jako važno da Srbija postane članica Evropske unije i da će na tom putu imati podršku Bavarske.

On je rekao i da je važno da Srbija kao najjača zemlja na Balkanu, sa evropskom tradicijom, bude jak i dobar partner.

Zeder je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, rekao i da će Bavarska otvoriti predstavništvo u Beogradu koje će biti zaduženo, pre svega, za razvijanje ekonomske, ali i naučno-tehničke saradnje.

On je istakao da mnoge srpske porodice žive u Bavarskoj i daju veliki doprinos jačanju te pokrajine.

“I s toga se jako zalažemo da Srbija pristupi Evropskoj uniji. Bila bi velika šteta za Evropu, ali mislim i za Srbiju, kada ne biste išli tim putem. To je zaista velika šansa. Pri tome svako mora da učini svoj domaći zadatak, ali je takođe jako bitno da Evropska unija nije zajednica u kojoj svi moraju govoriti i misliti jedno i isto. Jako je bitno da svako svoja istorijska iskustva, svoje znanje može uneti u tu zajednicu kako bi Evropa u ova burna vremena postala stabilnija”, poručio je Zeder.

Istakao je i da su potrebni jaki i stabilni partneri posebno u izazovnim vremenima sa sve više ratova.

“Zato se jako zalažemo u Nemačkoj da Srbija postane članica Evropske unije. Dakle prema saveznoj Nemačkoj vladi, ali i prema Evropi, jer smatramo da je Evropi nužno potrebna Srbija u svom okrilju”, istakao je Zeder.

Kako je rekao, za Bavarsku je bitno da razvija kulturu dijaloga i da vodi razgovore i da zato misli da moderna diplomatija u Evropi ne bi trebalo da ide ka tome da dođe jednom i da izda direktive šta treba uraditi i da se onda vrate nazad svojim kućama, nego da se međusobno razumemo i da za probleme tražimo zajednička rešenja.

“Mi nećemo moći istoriju da promenimo, ali možemo da zajednički učimo iz te istorije, možemo pokušati da ispišemo novo poglavlje istorije u Evropi. Mislim da Evropa bez Srbije neće moći da se dalje razvija. Srbija je duboko evropski ustrojena zemlja sa dubokom evropskom tradicijom i zato bismo želeli da vidimo Srbiju u našoj Evropi, ne kao molioca, ne kao poslednjeg partnera, ne kao onoga kome moramo da objašnjavamo šta treba da čini, iako imamo mnoge stvari koje treba zajednički da rešimo”, poručio je Zeder.

On je naveo da Bavarska želi da proširi saradnju i kontakt između Bavarske i Srbije.

Naglasio je da je to tradicionalan kontakt, da je jedan od njegovih prethodnika Franc Jozef Štraus često boravio u Srbiji, jer je to shvatao kao deo bavarske dunavske strategije i balkanske strategije.

“To je tradicija koju smo prihvatili i koju ćemo rado nastaviti i produbiti. Tu spada i ponovno aktiviranje mešovite srpsko-bavarske komisije. Kod nas se u državnoj kancelariji nalazi i direktno sedište ministra za Evropske integracije i tu ćemo se nadovezati na to aktiviranje. Ustanovićemo jedno malo predstavništvo Bavarske ovde u Beogradu koje treba da ide ka intenziviranju ekonomskih odnosa, ali isto tako treba da koordinira i saradnju u oblasti nauke i istraživanja”, naveo je Zeder.

Istakao je da misli da je to centralnog značaja jer ideja budućnosti, nauke i istraživanja povezuje nacije i daje veliku šansu, pre svega mladim generacijama.

“Mi ćemo nastojati da ojačamo te veze i zato ćemo tu malu, da kažem, ambasadu Bavarske ustanoviti ovde u Republici Srbiji”, poručio je Zeder.

Zeder je zahvalio Vučiću zbog Ordena Republike Srbije na lenti koji mu je uručen na početku konferenicje za medije, kao i zbog izuzetnog dočeka, što mu je ukazana izuzetna čast i što je dočekan na aerodromu.

Zeder je istakao da je današnja poseta realizovana nakon što je dugo razgovarao sa Vučićem na konferenciji o bezbednosti u Minhenu i nakon što je, kako je rekao, Vučića ocenio kao osobu koja može biti dobar partner za razvoj stabilizacije u Evropi.

“I ubrzo nakon toga smo realizovali ovu posetu kao znak poštovanja kako bih i posetio najjaču zemlju na Balkanu i zato me raduje što sam sa velikom delegacijom. To se ne podrazumeva samo po sebi. Ukupno tri državna ministra, to ne radimo pri svakoj državnoj poseti tako i molim vas da to cenite kao poseban dokaz poštovanja”, naveo je premijer Bavaske.

On je naglasio da je Bavarska ekonomski najjača pokrajina u Nemačkoj, tehnološki najnaprednija pokrajina.

“Imamo jako velikih migratornih kretanja usled razvoja u oblasti ekonomije, inovacija, tehnologije, mi ne privlačimo putem subvencija nego putem tehnološkog razvoja, veštačke inteligencije, robotike, automobilske industrije, bioloških nauka i to je prosto jedno jako veliko stvar. To privlači sve velike tehnološke kompanije širom sveta. Samom činjenicom što se nalazimo na jugu Nemačke mi sebe vidimo kao posrednika, kao advokata pomalo i južne i jugoistočne Evrope u Evropi”, rekao je Zeder.

Naveo je da često u Nemačkoj kažu da su Bavarci pola Balkanci u Nemačkoj, jer je mentalitet Bavaraca drugačiji od onog u Berlinu.

Kako je rekao, utoliko im je bitnije da razjasne šta je bitno za Evropu i Nemačku.

“Bitno nam je da imamo partnere na istom nivou. Ja nisam došao ovde kao učitelj ili kao sudija ili neko ko će vam deliti savete, nego ko će sa vama prijateljski razmisliti o tome kako možemo zajednički oblikovati našu budućnost. Za nas je jako bitno da Srbija bude jaka i dobar partner”, rekao je Zeder.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: