Podeli vest

Predesednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da predstoji teška borba za opstanak našeg naroda na KiM i da je jedina ispravna politika to da čuvamo mir koliko god možemo i svoju decu i vodimo odgovornu i pametnu politiku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Vučić je, u obraćanju na Sajmu šljiva u Osečini, rekao da nam pored toga predstoji i teška borba sa svim nedaćema uzrokovanim svetskim sukobom ili ratom u Ukrajini.

“Za nas je najvažnije da uvek možemo sve da uradimo za našu otadžbinu”, istakao je predsednik i dodao da smo jedina država u Evropi koja na slobodarski način donosi odluke kako da vodi svoju zemlju napred i jedini koji možemo da se razlikujemo.

Poručio je da zbog svega što nas čeka moramo ozbijlno i dogovorno da se ponašamo.

Ne mislim da treba da idemo grlom u jagode i da se sukobljavamo sa svima, rekao je Vučić i naglasio da je jedina ispravna politika to da čuvamo mir koliko možemo i svoju decu i vodimo odgovornu i pametnu politiku.

Predsednik je poručio da je važno, kako je rekao, da tvrdo i čvrsto čuvamo državne i nacionalne interese i imamo kolevke pune dece, a ne da odlaze u inostranstvo.

To jedna ispravna politika, dok je sve drugo besmislena.

Vučić je obraćajući se okupljenim skrenuo pažnju i na simboliku šljive a u našim mitovima i poeziji i podsetio na legendu po kojoj u porti jedne crkve u Srbiji raste šest šljiva koje su uvijene u smeru Kosova posle pričešća vojske moleći se zajedno sa srpskim vitezovima za pobedu, i po kojoj će da će se tih šest šljiva ispraviti kada se pobednička vojska vrati.

Podsetio je i na stihove pesnika Oskar Davičo koji je pevajući o svojoj otadžbini napisao – “Srbija među pesmama, Srbija među šljivama, oj Srbijo među ljudima na njivama…” i Dobrice Erića: “Šljiva na bregu, šljiva u dolini, šljiva u cvetu po celoj mojoj otadžbini”.

Predsednik je rekao da je pre pet godina bio na ovom sajmu i uverio se da su tu dobri domaćini koji rade u najboljem interesu Srbije.

Vučić: Prošlog puta mi je dobacivalo njih 10 ili 12, sada samo jedan

Dok je Vučić govorio čuo se glas nezadovoljstva nekog od okupljenih na šta je on reagovao rečima da mu je prošlog puta dobacivalo 10 ili 12 njih a sada samo jedan, što pokazuje da ih je sve manje.

Vučić je rekao da je teško objasniti da je neko protiv svoje Srbije, a bori se za KiM iako su neki drugi odavno na tacni predali KiM, kao i da zovu izdajnikom nekog ko jedini u Evropi nije uveo sankcije Rusije i bori se svaki dan da Srbija ide napred.

Za razliku od onih koji misle da je rešenje u neogovornom ponašanju, Vučić poručuje kako misle da bi izgledalo da neko roditeljima vrati dete u kovčegu iako smo to možda mogli da izbegnemo pametnijom politkom.

“Zato ćemo da vodimo pametnu potliku, ali dovoljno snažnu i odgovornu da čuvamo svoju zemlju, ali i da onima koji nasrću na naš narod kazemo da se nikada neće ponoviti ni Bljesak ni Olujuja niti će iko više proterivati naš narod i to moraju dovoljno dobro i jasno da razumeju”, istakao je Vučić.

Kaže da je cena gasa za 1.000 metara kubnih dostigla na 4.000 dolara, pošto je na berzi oko 3.300 plus troškovi za trgovce i transport.

Vučić je rekao da će biti dovoljno novca za povećanje penzija od 20 odsto odsto što pre, kao i za značajno povećanje plata, kako bi se nadoknadili gubici zbog inflacije.

Vučić je rekao da može da poruči svima koji pričaju kako pravimo planove za restrikcije struje da su sve zemlje u Evropi te planove davno napravile, a da Srbija još nije, kao i da misli ćemo uspeti da se izborimo i kao zemlja obezbedimo građanima dovoljno struje.

Jedna smo od retkih zemalja koja te planove još nije napravila, dodao je Vučić.

Kazao je da će država pomoći i Osečini i Valjevu, ali i Kraljevu, Prokuplju i Blacu koji imaju najviše šljive i dodao da ukupno imamo 74.000 hektara pod zasadima šljive u Srbiji.

Naveo je i da je Srbija ove godine ostvarila veći izvoz u Rusiji nego prethodnih godina kada nije bilo rata u Evropi, što pokazuje da interesovanje za srpsku šljivu raste.

Dodao je da se ove godine desilo da zbog vremenskih prilika imamo manje najkvalitetnije šljive od one za industrijsku proizvodnju i da moramo dodatno da osnažimo kapacitete.

Vučić:Ne može napred bez ZSO, to će tek biti tema

Bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), neće moći da se krene nigde napred kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da će to tek biti glavna tema i da će danas posle podne telefonski nastaviti razgovore o KiM.

Vučić je, na pitanje o rezultatima razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine MIroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, najavio da će detaljnije o tome pričati sutra.

„Reč je o tome da pokušavamo da se na svaki nacicn ponašamo konstruktivno, razumno, racionalno, čuvajući naše nacionalne državne interese, ali čuvajući, a to je naš interes, mir i stabilnost, želeći da garantujemo bezebdnost i sigurnost našem narodu na KiM“, istakao je on.

Vučić je kazao da se mnogi u Srbiji prave naivni i kažu da ne znaju kakva je situacija na KiM, uz konstataciju da je najlakše prebacivati krivicu onome ko nije nimalo kriv za sadasnje stanje.

Kazao je da su ga Lajčak i Eskobar pozvali na poštovanje sporazuma iz 2011..

„Rekao da smo spremni da poštujemo sve sporazume iz 2011., iako su ga potpisali predstavnici neke druge vlade. Ali određene stvari ne pišu u tome, i ne možete nas terati da provodimo u delo nešto što ne piše“, istakao je on.

Vučić je kazao da je sa predstavnicima EU i SAD pričao o ZSO dva sata, i da će to tek biti tema, uprkos činjenice da Priština o tome ne želi da priča.

„Neće moći da se krene nigde napred bez ZSO“, poručio je on.

Rekao je da postoji nečija želja da kaže kako je potpisana sloboda kretanja 2011., ali. skreće pažnju, da u tom sporazumu piše za tranzitne zemlje, a ne da Srbi na KiM moraju imati određena dokumenta.

„Tražio sam, i nije sporno prihvatićemo šta god hoćete, ali morate da garantujete, da se ne mogu zaustavljati Srbi sa KiM samo zato što imaju srpska dokumenta. Mi tražimo da treba da postoji pravo da se Srbin sa sa KiM sa srpskim dokumentima kreće bez problema. To je dokaz naše državnosti.To je u skladu sa sporazumom“, rekao je on.

Vučić: Neće biti pomaka o tablicama

„O tablicama ne možemo da razgovaramo, i sigurno je da neće biti pomaka. Možete da budete sa BG tablicama u Kosovskoj Mitrovici, ali ne i sa KM, jer, kako kažu, Mitrovica ne može da bude deo Srbije. To su suštinske stvari i neće Srbi da ih prihvate, a ja nemam mandat da to prihvatim“, istakao je on.

Ukoliko Priština bude prihvatila da Srbi mogu da se kreću slobodno sa svojim dokumentima, ostaje da se traži rešenje za tablice, ZSO, te je, ističe, samo pitanje trenutka kada će se doći u težu i veću krizu, da li 1.ili 10.septembra.

Podsetio je da postoji rok od dva meseca za preregistraciju tablica, a izvesno je da Srbi neće da ih menjaju.

„Da bar oko dokumenata možemo da rešimo, da Srbi mogu sa dokumentima idu na Kosovo i prelaze administrativnu liniju sve bi bilo lakše. Videćemo u danima pred nama. Sve drugo je proizvod ovoga“, naglasio je on.

Vučić je, vezano za prisustvo kosovske policije na severu pokrajine, rekao da ne misli da policija van Direktorata sever ima nadležnosti da radi bilo šta na severu.

Za situaciju na KiM krivi smo generacijama

Aleksandar Vučić izjavio je danas da za tešku situaciju na Kosovu i Metohiji ne krivi nikoga od političara pojedinačno, već da smo krivi generacijama od šezdesetih godina prošlog veka.

Vučić je to rekao nakon otvaranja Sajma šljiva u Osečini, a odgovarajući na pitanje novinara TV N1 ko, šta i kome je dao “na tacni” kada je reč o Kosovu i Metohiji i za šta se Vučić, kada je već sve dato, bori.

Uvek sam ja meta, neki bi da dođu na vlast po svaku cenu

Predsednik Vučić ponovio je danas da je Miloš Vučević častan i sposoban čovek i dodao da je onima koji iznose otpužbe na račun Vučevića zapravo meta on, Vučić.

Predsednik je tako odgovorio u Osečini na pitanje novinara kako komentariše to što pojedini mediji odmah žele da ocrne onoga koga on pohvali, kao što je u slučaju Miloša Vučevića koji je pominjan kao predlog za mandatara za sastav nove vlade.

Samo neka me puste da položim cvet u Jasenovcu

Predsednik je izjavio danas da nema problem sa izjavama hrvatskih zvaničnika, samo da ga puste da ode u Jasenovac da položi cvet žrtvama.

“Pogledajte šta je sve izazvala samo jedna mala želja, da položim cvet na Jasenovački cvet”, rekao je Vučić u Osečini odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što hrvatski mediji nastavalju kampanju protiv njega i što je premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio kako postoji mogućnost dizanja optuznice protiv njega, te kako će zaštititi pilote optužne za zločine na Petrovačkoj cesti tokom akcije Oluja 1995. godine.

Alfa Tehniks nema aneks ugovora sa Linglongom

Predsednik Vučić izjavio je danas povodom protesta radnika firme Alfa Tehniks iz Svilajnca ispred gradilišta Lingloga u Zrenjaninu zbog duga da Alfa Tehniks za to nema aneks ugovora sa Linglongom.

Vučić je u Osečini, na konstataciju novinara da je rešen problem sa tom kompanijom i pitanje kakva se “hajka” vodila protiv države kada je o tome reč, rekao da je Linglong jedan od najvećih i najvažnijih investitora koji će da doprinese opstanku srednjeg Banata, kao i da je Alfa Tehniks napravila ugovor, ali da uopšte nema aneks ugovora za predmetnu stvar sa Linglongom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: