Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ćemo se boriti do poslednjeg trenutka, iako Srbiju čeka težak period u kome će se odlučivati čak i o članstvu Srbije u Savetu Evrope.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

On je novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske
rekao da oni prijemom takozvanog Kosova u SE, bez ispunjenja uslova i formiranja Zajednice Srpskih opština i svega drugog, u stvari izbacuju Srbiju iz te organizacije.

“Videćemo. Sve je to u iste dane. Borićemo se oko toga. Jedine dobre vesti su ekonomske vesti, valjda od toga se živi. I to je ono što je dobro i to je ono što je važno”, rekao je Vučić.

On je rekao i da će predlog predsednika RS Milorada Dodika uputiti pozive drugim Srbima iz regiona.

“Predsednik Dodik i njegov tim, gospodin Stevandić i gospođa Cvijanović imali su predloge da još neke predstavnike srpskog naroda pozovemo sa prostora bivše Jugoslavije. Želimo da razgovaramo o jeziku, pismu i o svemu drugom”, rekao je on.

Istovremeno on je pozvao rukovodstvo Srpske da još jednom dobro razmisle o svojim odlukama.

“Mi da im uvodimo sankcije nećemo. Mi da idemo protiv Republike Srpske nećemo. Delićemo vašu sudbinu, samo vas molimo da još jednom dobro razmislite o svakom svom potezu”, rekao je Vučić.

UPUTIĆU PISMO PREDSEDAVAJUĆEM GENERALNE SKUPŠTINE UN O KRŠENJU PROCEDURA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da će u ponedeljak poslati svog specijalnog izaslanika kod njega sa pismom u kome će tražiti da dobro razmisle o kršenju svih procedura, a vezano za rezoluciju o Srebrenici.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, kao proceduralne razloge za to naveo da je obavezno da se pitanjem BiH bavi SBUN jer je reč o nestabilnom regionu gde postoje međunarodne snage i “onaj što ga zovu specijalni predstavnik”.

“Oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu i na kulturu mira. Druga stvar koju su prekršili je što je u skupštini potrebno dve trećine, da je reč o sećanju gde je potrebna prosta većina, a čak i ako je 100 uzdržanih, deklaracija je prošla”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, suštinski razlozi su jer je poznato da su najveći sponzori NATO – Nemačka, Velika Britanija, SAD, Francuska, pa čak i Turska, za koju je rekao da im valjda nije lako o Jermenima da pričaju pa se bave Srbima.

“Njih 17 izuzev Hrvata, da ne idu da nas unižavaju i da mi ne pročamo o Jasenovcu i srpskim stratištima. Moje pitanje je, a što sad. Obeležavate 29 godišnjicu, a što nisu 28, 25, 26, 30. godina. Znate zašto, jer znaju da će da imaju manje vlada sledeće godine koje će to podržati, jer globalni jug raste svet se oslobađa kolonijalnih stega”, rekao je Vučić.

SRBIJA NE MENJA STAV PO PITANJU UVOĐENJA SANKCIJA RUSIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne manja stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji i dodao da našu zemlju niti je ko ucenjivao niti može da je ucenjuje.

On je na pitanje Tanjuga da li je uslov predsednika francuske Emanuela Makrona za dobijanje Rafala bilo uvođenje sankcija Rusiji ili nešto drugo, ako je bilo uslova, i da li će Srbija uvoditi sankcije Rusiji, ponovio stav Srbije po tom pitanju koji se nije menjao od kako je počeo sukob u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, taj stav važi i danas.

“Srbija se ponosi svojim stavom. I Srbija je mala po svojoj veličini i po broju stanovnika. Velika po svom srcu. Srbija nije i neće promeniti svoj stav. Niti je ko ucenjivao, niti ko može da je ucenjuje”, poručio je Vučić.

On je kazao da je slušao kako je bilo ucene zbog dopisa na Skaju.

“Tim kriminalcima iz Srbije mogu da poručim da nikada nisam bio na Skaju, niti na bilo čemu drugom. Lažovčine jedne koji biste sopstvenu zemlju da uništite”, prokomentarisaoje Vučić.

Vučić je dodao da je sa Makronom imao prijateljski susret i da je ponosan na rezultate posete koji idu u korist Srbije.

SRBIJA ZAJEDNIČKA KUĆA SRBA I BOŠNJAKA, MORAMO DA POŠTUJEMO JEDNI DRUGE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da mir nema cenu, a da je Srbija zajednička kuća i Bošnjaka i Srba, i da moraju da poštuju jedni druge.

“Za nas mir nema cenu. I jedni i drugi moramo da razumemo da je Srbija naša zajednička kuća, da zajednički moramo da živimo, da radimo, gradimo, da poštujemo jedni druge, i praznike jednih i drugih”, rekao je Vučić .

On je rekao da se na kraju ramazanskog posta u Novom Pazaru dogodio incident, kada su 21 kamion i šleperi dovezeni u deo grada u kojem mahom žive Srbi.

“I bilo je vrlo ružno. Bilo je bacanje baklji i prema kasarni u Novom Pazaru. Srbi su uznemireni, ali su uznemireni i Bošnjaci. I da budem sasvim otvoren, ni Srbima nije bilo najpametnije to što smo kao narod prećutali šta se dešavalo za Badnji dan, kada je pravljen vatromet najveći ikada u Novom Pazaru, pa su neki sada mislili da je ovo odgovor. Ali nikada Srbi nisu išli u bošnjačka naselja, ali svejedno”, rekao je Vučić i dodao da su i Bošnjaci i Srbi građani Srbije.

Istakao je da će otići da razgovara sa Bošnjacima, koje je nazvao prijateljima i komšijama.

GLASANJE U UN O REZOLUCIJI O SREBRENICI PLANIRAJU 2. MAJA, BORIĆEMO SE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da podnosioci nacrta rezolucije o Srebrenici planiraju glasanje o njoj u Generalnoj skupštini UN, 2. maja i naveo da su smislili “trik” da to glasanje bude prostom većinom, što, kako je rekao, smanjuje šanse Srbije.

Srbija će se boriti i nikada neće moći da pokore, kako je istakao Vučić, slobodarski srpski narod.

“Našu trobojku nećemo samo u srcu da nosimo, već na svakom mestu, i biće najpoznatija i najpopularnija zastava otpora u celom svetu”, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o promeni procedure glasanja u UN, posle susreta rukovodstava Srbije i Republike Srpske u vili Mir.

Naveo je da će verovatno 17. aprila nacrt biti predat UN i da će se promeniti sistem glasanja, pa će umesto dvotrećinske većine, sada biti dovoljna prosta većina.

“To nije čak ni prosta većina. To je od onih koji nisu uzdržani. A za pretpostaviti je da će najveći broj biti uzdržanih. Dakle, ti što su uzdržani ne podržavaju rezoluciju, ili bilo koji drugi opšti pravni akt”, rekao je Vučić.

Dodao je da su šanse Srbije male, pogotovo što ima, kako je naveo, dosta država u regionu koje će podržati rezoluciju, jer jedva čekaju da se, rekao je, dodvore zapadnim silama.

“Pa onda gledajte koliko toga moramo da stignemo, preko slobodarskih naroda u Africi, Aziji, Latinskoj Americi… Ali borićemo se, radićemo danonoćno, nećemo spavati”, poručio je Vučić.

Istakao je da Srbija neće ići u ratove, već će se suprotstaviti politikom.

“I videćete, malena Srbija o jadu će da zabavi sve ove velike sile, koje žele da donesu akt kojim će da tu jednu malu i slobodarsku zemlju kazne”, poručio je Vučić.

Ponovio je da će Srbija na glasanju dobiti mnogostruko više glasova nego Rusija, koja je svojevremeno dobila sedam.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ