Podeli vest


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je sinoć u Parizu imao otvoren i prijateljski razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO AP/Sarah Meyssonnier (POOL)/Tanjug

Na pitanje novinara o čemu je imao najteže razgovore sa Makronom iza zatvorenih vrata, Vučić je rekao:

“Naši razgovori su bili otvoreni, ne bih rekao najteži, ali otvoreni i prijateljski. I hvala mu na tome što je želeo da čuje sve ono što smo mi imali da kažemo”, naglasio je Vučić.

On je objasnio da je Makron neko sa kim ima najbliže odnose, neko ko je u teškim trenucima bio prijatelj Srbije i da ne bi trebalo da se zaborave važne stvari koje je Makron za nas uradio.

Vučić je podsetio da ne treba da se zaboravi Samit Evropske političke zajednice u Granadi, održan malo posle događaja u Banjskoj, jer je Makron bio taj koji je pružio ruku Srbiji u veoma teškom trenutku, kada je ceo svet osuđivao samo Srbiju i želeo da preko noći uvede sankcije Srbiji.

“Hoću samo da to znaju svi. To su stvari koje se ne zaboravljaju i sad. Ali kad ja reagujem na onakav način, onda vi možete da razumete šta se sve u meni nakupilo i kroz šta sve naša zemlja prolazi”, rekao je Vučić.

On je dodao i da razume probleme sa kojima se i Francuska suočava kada je reč o geopolitičkoj situaciji.

“I plašim se da će u junu ili julu biti mnogo drugačije i da ćemo razgovarati o svemu u mnogo drugačijim i težim okolnostima. Ne mogu da govorim o svemu, ali naši obaveštajni podaci koji se uglavnom poklapaju sa onim što imaju neke velike sile, ne govore o tome da ćemo uskoro imati trajni mir ili rešenje problema”, dodao je Vučić.

NEMAM VREMENA ZA NEČIJU TAŠTINU, FOKUS MI JE NA DRŽAVNIM INTERESIMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nema vremena da se bavi nečijim izjavama vezanim za izbore i da je fokusiran na vitalne državne interese, jer predstoje važne stvari za zemlju i treba da se bori za nju.

“Mnogo toga ima da bih mogao da se bavim nečijom taštinom i činjenicom da ne mogu da pobede na izborima, nemam snage ni da im odgovaram na uvrede . Hoću da mi sav fokus bude usmeren na sve državne interese”, rekao je Vučić u Parizu na pitanje novinara da prokomentariše izjavu lidera S SP Dragana Đilasa da će bojkotovati izbore kao i da ima vesti o pobuni u stranci o tome da li treba ići na razgovore i na izbore.

Vučić je rekao da želi da mu fokus bude usmeren na vitalne državne i nacionalne interese do 7, 8, 10. maja, a posle toga biće 20 dana za kampanju do izbora.

On je najavio da ga već sutra čeka sastanak sa kineskim ministrom trgovine, dok ga u narednom periodu čekaju važne stvari za zemlju.

“Mnogo je poseta, teških razgovora. Treba da pravimo non pejper za Kosovo i Savet Evrope i Srebrenicu”, naveo je on.

Rekao je da će predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirovićić biti od 16. aprila u Njujorku, a srpska delegacija od 20, a da je 22. aprila sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

“Ne pada to s neba, neko mora da se bori za sve to, a onda moramo da se borimo, jer ja očekujem 2. maja konačno glasanje oko Srebrenice”, rekao je Vučić.

NE SMETA MI BOŠNJAČKI SABOR, ZAŠTO NJIMA SMETA VASKRŠNJI?

Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema ništa protiv Bošnjačkog sabora, da je Srbija spremna da ga pomogne i organizuje, ali da mu jako smeta kada se drugi bune zbog održavanja Vaskršnjeg sabora.

U izjavi novinarima drugog dana posete Francuskoj, na konstataciju da mediji u Bosni i Hercegovini tvrde da se i ta zemlja naoružava, Vučić je rekao da se raduje tome da svi ljudi budu zadovoljni i da sve zemlje budu zadovoljne i da nema nikakav problem sa time.

“Meni smeta nešto drugo. Kada smo zakazali Vaskršnji sabor digli su dreku i rekli da je to protivno ne znam čemu. To nije protivno ničemu, to je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, sa paralelnim vezama koje imamo sa Republikom Srpskom. Onda su brže bolje zakazali Bošnjački sabor za 12. april, očekujući da ću ja da kažem da su oni gori od nas i da ću da se bunim. Ne, ja sam se obradovao”, rekao je Vučić.

On je naveo da je, bez imalo ironije rekao da ćemo, sve što budemo mogli, pomoći jer smatra da je važno da se okupljaju i da jedni druge čuju.

“Da kažu svi zajedno šta mi kao država treba da uradimo za Bošnjake koji žive i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, ali i u Beogradu, Novom Sadu i mnogim drugim gradovima u Srbiji. Nikakav problem nemam sa tim, potpuno sam otvoren za to”, poručio je Vučić.

Dodao je da je logično što se Srbi iz Srbije sastaju sa Srbima iz RS, Srbi smo i jedni i drugi, kao što je logično i da se oni povezuju.

“I mi želimo da sa Bošnjacima radimo na taj način, da povežemo Bošnjake iz Pazara sa Bošnjacima iz Sarajeva, da izgradimo taj autoput, zato ćemo da gradimo tu vezu prema Kotromanu, prema Višegradu, pa nek njima ostaje nekih 90, 100 kilometara posle toga, u zavisnosti od deonice koje hoće do Sarajeva. Onda će moći iz Novog Pazara do Sarajeva za 2,5 sata da stignu. To zavisi od njih da li hoće ili neće”, konstatovao je Vučić.

Kako je rekao, kada tako reagujete onda ne znaju više šta da kažu.

“Rekli su, Vučić nas ponižava jer je rekao da hoće da plati. Ja sam rekao sam da nam nije problem da organizujemo to u Novom Pazaru. Rekao sam, mi ćemo da regulišemo sve, da pomognemo sve, možemo da organizujemo i u Novom Pazaru i u Beogradu. Bošnjački skup, nemamo nikakav problem sa tim”, istakao je Vučić.

Jedino što mu smeta je kada neko posle toga pravi veliku dramu kada to rade Srbi, jer ne smatra da postoji bilo kakav razlog za dramu.

“Ja hoću da čujem šta je to što zajednički možemo napraviti, naša budućnost je zajednička, a to što neki ne mogu da se izmaknu iz prošlosti i ne mogu da razumeju da treba da žive u budućnosti, da treba da razmišljaju o stopama svojih potomaka, a ne samo predaka, ja tu ne mogu da im pomognem”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor :


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: