Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

“Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama”, naglasio je Vučić.

“Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put,  potpisano je čak 18 sporazuma – rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma”, rekao je Vučić novinarima.

Azija i Afrika su naša budućnost uz dalji nastavak evropskog puta

Predsednik je rekao danas novinarima u Pekingu da će Srbija imati ofanzivan nastup prema afričkim zemljama, dodajući da sledeće godine planira da sa dvoje ministara dva puta obiđe po 10 afričkih zemalja.

Na pitanje da li ima u perspektivi oblike saradnje sa zemljama afričkog kontinenta, budući da je ranije rekao da će se ekonomski fokus prebaciti i na zemlje azijskog i afričkog kontinenta, Vučić je rekao da planira da sledeće godine obiđe sa ministrima dva puta do deset zemalja na afričkom kontinentu, dodajući da verovatno i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ima svoje planove u tom smislu.

Vučić je rekao da su Azija i Afrika svakako naša budućnost, “uz razume se dalji nastavak evropskog puta”.

Vučić: “Pojas i put” prerasta u globalni projekat impresivnih razmera

Vučić je izjavio danas da inicijativa “Pojas i put” prerasta u globalni projekat impresivnih razmera zasnovan na infrastrukturnoj povezanosti kopnom, morem, vazduhom i sajber prostorom, preko trgovinskih investicija finansijskih tehnoloških, preko virtuelne povezanosti i sve to do povezivanja ljudi kroz kulturu, turizam, obrazovanje i nauku. 

On je u govoru na prvoj sesiji foruma istakao da je priorite te vizionarske inicijative saradnja u pet ključnih oblasti – međunarodna saradnja, povezivanje institucija, neometana finansijka integracija, veze između ljudima, i podsetio na reči kineskog predsednika Si Đinpinga da pravi pristup bavljenja izazovima globalnih razmera ide kroz veću povezanost i veću inkluzivnost.

“Stara kineska poslovica kaže ako želite da buidete bogati prvo izgradite puteve, mogla bi danas da se preformuliše u ‘ako zemlja želi da ima prosperitet, da se ekonomski razvije trebalo bi prvo da razvije ekonomsku infrastrukturu, puteve, pruge i luke”, rekao je Vučić.

Uspeli smo da predstavimo Srbiju kao slobodarsku, nezavisnu i uspešnu zemlju

“U Kini sam imao veliki broj bilateralnih sastanaka i razgovora sa liderima, sa ruskim predsednikom sam još nekoliko reči razmenio, u Kini smo mnogo toga imali da čujemo, naučimo i uspeli da predstavimo Srbiju kao slobodarsku, nezavisnu, uspešnu zemlju”, rekao je predsednik Srbije.

Predstojeći izbori biće izbor između prošlosti i budućnosti

Predsednik Vučić rekao je danas da će predstojeći izbori biti izbor između prošlosti i stranaka bivšeg režima koje bi da vrate zemlju u prošlost i budućnosti u koju vode oni koji su svojim odgovornim pristupom pokazali da Srbija može biti bogatija da ima više zaposlenih, više izgrađenih pruga, puteva, bolnica, stadiona i svih ostalih stvari koje su neophodne.

“Na narodu je da izabere, mi ćemo naravno volju građana priznati, a moje je da čestitam pobedniku. Ja vidim da su oni u svoju pobedu sigurni, a mi koji ne gledamo u prošlost i koji želimo da gledamo u budućnost borićemo se i pokušati da pobedimo”, rekao je Vučić u Pekingu odgovarajući na novinarsko pitanje da li opozicione stranke imaju veće šanse za pobedu ukoliko izađu zajedno na izbore i da im to predlažu neki izvori iz inostranstva.

Vučić je istakao da su tu važne tri stvari i da će više o tome govoriti 21. oktobra, na obeležavanju 15 godina od osnivanja SNS-a u Šapcu kada će pored njega govoriti i predsednik stranke Miloš Vučević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: