Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“Tema je bilo mnogo, ne samo zbog toga što je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Lombardije na prostoru Zapadnog Balkana, već i zbog brojnih mogućnosti za nove velike investicije koje se otvaraju u našoj zemlji”, naveo je predsednik na Instagram nalogu buducnostsrbijeav uz ocenu da je razgovor bio izuzetno srdačan i sadržajan i to o svim bitnim pitanjima naše bilateralne i ekonomske saradnje.

Vučić je naveo da je izrazio posebno zadovoljstvo zbog toga što se Inovacioni forum Srbija – Italija: “Sklapanje poslova radi inovacija” održava baš u Beogradu, sa ciljem proširenja saradnje u oblasti visokih tehnologija u kojima Srbija snažno napreduje.

Takođe, dodao je da su razgovarali i o razmeni iskustava u oblasti infrastrukture, razvoja istraživačkih centara i univerziteta, kao i o novim projektima od obostranog interesa za koje bi italijanski investitori mogli da budu zainteresovani, a koji bi našoj zemlji doneli veliki broj novih radnih mesta.

Predsednik Srbije je dodao da su on i Fontana susret iskoristili da porazgovaraju i o fudbalu kao i o tome ko je dobio težu grupu na Evropskom prvenstvu 2024. godine.
“Ovo je bila jedina tema oko koje se nismo u potpunosti saglasili”, naveo je Vučić.

Vučić: “Srbija poseban značaj pridaje daljem unapređenju saradnje sa Lombardijom, imajući u vidu da je ona ekonomski najsnažnija regija Italije i da je važan privredni partner naše zemlje.

On je dodao da intenziviranje kontakata sa Italijom na svim nivoima, a čiji je najveći zamah dala i poseta predsednice Saveta ministara Đorđe Meloni, ukazuje na međusobno poverenje i obostranu spremnost za dalje snaženje svestranih veza i saradnje Srbije i Italije.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dodatnim mogućnostima za saradnju u okviru postojećeg Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i regiona Lombardija, koji predstavlja dobar okvir i temelj za dalji razvoj i sveobuhvatno produbljivanje ekonomskih odnosa.

Predsednik Vučić je uzrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da se Inovacioni forum Srbija – Italija „Sklapanje poslova radi inovacija“ održava u Beogradu 5. i 6. decembra, sa ciljem proširenja saradnje naše dve zemlje u oblastima visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima, kao i predstavljanja mogućnosti za nova ulaganja italijanskih kompanija u Republici Srbiji.

Predsednik je, takođe, izrazio interesovanje za razmenu mišljenja i iskustava u oblasti infrastrukture, razvoja istraživačkih centara i univerziteta, posebno imajući u vidu uspešne rezultate koje Lombardija postiže u ovoj oblasti.

Značajno vreme je posvećeno i mogućnostima za saradnju u oblasti poljoprivrede, navodi se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: