Podeli vest

Povodom situacije na KiM, zbog koje je odložio posete inostranstvu, predsednik Aleksandar Vučić danas je razgovarao na više sastanaka, sa vladom, pojedinim ambasadorima, kao i sa patrijarhom Porfirijem, sa kojim je proveo nepuna dva sata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Povodom situacije na KiM, zbog koje je odložio posete inostranstvu, predsednik Aleksandar Vučić danas je razgovarao na više sastanaka, sa vladom, pojedinim ambasadorima, kao i sa patrijarhom Porfirijem, sa kojim je proveo nepuna dva sata.

Nakon sastanka sa patrijarhom, kojem su prisustvovali i izabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednik je na instagramu preneo da je podelio zabrinutost zbog izazova i pritisaka i porucio da postoji odlučnost da se snažno brane vitalni, nacionalni i državni interesi.

Vučić je jutros prisustvovao sednici vlade, na kojoj je premijerku i ministre, kao i direktore javnih preduzeća obavestio o situaciji na Kosmetu, a nakon sedice poručio da se neće odustati od odgovorne politike mira i stabilnosti.

Predsednik je danas imao i odvojene sastanke sa ambasadorima Kine i Ruske Federacije, a obavio je i telefonski razgovor sa američkim ambasadorom u Srbiji.

Vučić je preneo ambasadoru SAD Kristoferu Hilu da je Beograd posvećen poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma kad je reč o KiM, dok je Hil “zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti”.

U razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Vučić je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji izazvane jednostranim potezima Prištine, kao i nepoštovanjem Briselskog sporazuma, dok je ambasador Ruske Federacije istakao da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene zvaničnoj Moskvi.

Ambasadorka Kine Čen Bo zahvalila je predsedniku Vučiću na tome što ju je upoznao sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, istakavši da je stav Kine po tom pitanju dosledan dodajući da Priština što pre mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština, kao što je to dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Dok su trajali razgovori u Beogradu, na Kosmetu, u Zvečanu, Srbi sa KiM doneli su odluku da napuste prištinske institucije, dok Priština ne počne da poštuje sporazume i ne formira Zajednicu srpskih opština.

Predstavnici Srba sa severa KiM, jedinstveno su odlučili da zbog poslednjih poteza Prištine napuste skupštinu i vladu privremenih institucija, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju.

Grupa policajaca sa severa KiM je posle sastanka u Zvecanu, simbolično skinula uniforme.

Iz Beograda je stigla podrška toj odluci, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluku, kojom su, kaže, jasno iskazali nameru da stanu u odbranu i zaštitu briselskog procesa, Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prištinski mediji, pozivajući se na video snimak na kojem se vide dva vozila specijalnih jedinica, preneli su da su specijalne jedinice ROSU ušle u Kosovsku Mitrovicu i krenule ka severu pokrajine, ali je tu vest demantovao portparpl kosovske policije službe (KPS) u Prištini Baki Keljni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.