Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić lajček
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Vučić će se najpre sastati sa Lajčakom u 17 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Pola sata kasnije u 17.30 planiran je trilateralni susret Vučića, Lajčaka i Eskobara. Medijima će nakon sastanka biti prosleđeno saopštenje, najavila je pres služba predsednika Republike.

Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.

Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.

Juče je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji je razgovarao sa Osmani, sa Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou prošle nedelje u Briselu. Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije.

Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je od Lajčaka da 24. i 25. avgusta otputuje u Prištinu i Beograd kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i kako bi se izbegle nove tenzije na terenu. U misiji mu se pridružio i Eskobar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: