Podeli vest

Predsednik Vučić obratio se naciji nakon sastanka sa Srbima sa KiM

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BILTEN ALEKSANDAR VUČIĆ
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Priština rešena da protera Srbe sa severa KiM.

“Imali smo četiri zadataka – da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada koja bi usledila protiv Srbije da nismo pokazali da smo za kompromis, morali smo da brinemo o tome kako će to u svim delovima sveta da izgleda, hoćemo li mi da budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju ili ćemo pokazati da druga strana ništa ne želi i četvro – važno je da obezbedimo opstanak našeg naroda na KiM”, istakao je Vučić.

Nemamo kuda, saterani smo u ćošak, po pitanju Kosova i Metohije, a naša ključna poruka danas, našem stanovništvu na KiM bila je – šta god bilo i kako god bilo – izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod na KiM”, izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je delegacija Beograda u Briselu, pre nekoliko dana, u nastavku dijaloga sa Prištinom, na najvišem nivou imala četiri zadatka:

“Prvo, da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost. Drugo, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada protiv Srbije, da nismo bili dovoljno za kompromis, da nismo došli sa idejom i predlozima kako da se do kompromisa i dodlje”, rekao je Vučić.

Cilj Albanaca proterivanje srpskog življa sa KiM

Predsednik Srbije izjavio je danas da Albanaci na KiM imaju dva cilja, a to su ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i konačni progon i poroterivanje srpskog življa na KiM.

To su dva jedina cilja kojima se rukovode, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa Srbima sa KiM.

Na Kosovu se sprovodi permanentan teror nad Srbima

Predsednik je istakao danas, obraćajući se građanima, da se na Kosovu još od 1999. sprovodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom.

Objasnio je da mu je namera da podnese izveštaj svim građanima o onome što se zbivalo u Briselu, ne samo o tehničkim detaljima, već i o politici i onome što nas čeka i šta možemo, šta ne možemo i šta ćemo preduzeti i podsetio na dosadašnje dogovore.

Pređen je Rubikon, Srbi sa KiM vise neće biti taoci

Aleksandar Vučić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa KiM dali odrešene ruke državnom rukovodstvu da u narednih 10 dana nastavi da traži kompromisno rešenje, koje će oni podržati, kao i da će napustiti prištinske institucije na KiM, ukoliko se progon Srba ne okonča.

“Sastanak sa Srbima je bio kratak i operativan. Pređen je Rubikon, i danas znamo da čak i da se, nekim čudom, dogodi kompromis do 1.septembra, onda će biti neki problem do 31.oktobra, ili do 30.novembra, ili do 31.decembra… Problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer jedino što žele je da ukinu srpsku državu i postojanje Srba na KiM, šta god da pričaju”, rekao je Vučić.

Borićemo se grčevito narednih 10 dana

Predsednik Srbije poručio je da će se boriti grčevito narednih 10 dana, ali da ne zna šta bi moglo biti prihvatljivo rešenje, kada je reč o situaciji na KiM.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako bi moglo izgledati prihvatljivo rešenje u vezi mera privremenih vlasti u Prištini najavljenih za 1.septembra, rekao da je njegov posao da pregovara i da će dati sve od sebe. „Kenedi je 1961. godine rekao „najgore je pregovarati sa onima koji kažu „to što je moje je moje, a što je tvoje o tome možemo da pregovaramo“. E takvi su Albanci“, dodao je on.

Zaštitiću Srbe na KiM, bez obzira na političku cenu

Vučić je naglasio danas da je njegova najvažnija poruka, koju je preneo i predstavnicima Srba sa KiM, da želi da bude upamćen kao neko ko je čuvao mir i stabilnost, ali svakako kao neko ko će zaštititi Srbe sa Kosmeta od progona i pogroma.

“I to ću uraditi, bez obzira na ličnu političku cenu. Naš narod će biti zaštićen”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, i preneo da je nakon te njegove poruke na sastanku, jedini put kad se mogao čuti aplauz u sali, jer Srbima, kaže, ništa drugo nije bilo potrebno.

Brine me odlučnost Srba da pruže otpor albanskom nasilju

Predsednik Srbije izjavio je da ga brine što vidi odlučnost srpskog naroda da pruži svaku vrstu otpora albnaskom nasilju na KiM.

“Da postoji svaka vrsta otpora našeg naroda albanskom nasilju, ta želja je nedvosmislena. Apsolutno, ta želje je nedvosmislena i to je ono što me najviše i brine, što znači da je doteralo cara do duvara i da ljudi više ništa neće da trpe”, rekao je Vučić na pitanje N1 o grafitima s porukama “Čekamo vas ovde” sa potpisom “Brigada sever” koji su se, prema pisanju nekih medija, pojavili u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Priština ne može da izdaje ulazno-izlazni dokument Srbima na severu KiM

Priština ne može da izdaje ulazno-izlazni dokument Srbima na severu KiM, to ne piše u sporazumu, ističe predsednik.

“Prištini je stalo jedino do toga da se unište životi Srbima na KiM, jedini cilj je ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i progon srpskog naroda sa KiM, odbili su sve naše kompromisne predloge”, naglasio je Vučić.

Nisam siguran da Brisel i SAD upravljaju procesima u Prištini

Vučić je rekao da Priština traži da se njihov ulazno izlazni dokument izdaje na 90 dana, pa bi Srbi sa Kosova i Metohije 89. dana morali da izađu i da traže vizu da bi se vratili u svoje kuće u kojima godinama žive.

Predsednik je tokom današnjeg obraćanja javnosti obraćanja pokazao i kako izgleda dokument Prištine, navodeći da su zemlje Kvinte uglavnom sa tim saglasne, dok su u Briselu bili korektiniji.

Spreman sam da odem u Skupštinu da govorimo o KiM

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da ode u Skupštinu Srbije, gde bi na posebnoj sednici, govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

“Spreman sam da odem u parlament u prvoj polovini septembra. Tada ćemo jasnije znati sve i moći ćemo da govorimo o nekim drugim zaključcima”, rekao je Vučić odgovarajucih na pitanja novinara.

Priština iznela predlog u šest tačaka, zahtev za priznanje

Predsednik je predstavio predlog u šest tačaka koji mu je prištinska delegacija ponudila u Briselu, a u kome je zahtev za međusobno priznanje i pokušaj da se problem odnosa zvaničnog Beograda i Prištine proširi i na jug centralane Srbije, kao i ponovno razmatranje dogovora o ZSO.

“Njihova ideja je Generalni sporazum od šest tačaka koji podrazumeva pod jedan uspostavljanje bilateralnih odnosa koji podrazumevaju međusobno priznanje i nesmetanje ulaska Kosova u sve međunardne organizacije. Drugo je rešavanje problema iz prošlosti, rešavanje pitanja nestalih, konstatovanje i rešavanje silovanih osoba, raseljena lica, uništenje privartne i javne svojine i vraćanje artefakata umetničkih koje je, kako su naveli, Srbija opljačkala sa Kosova i isplata ratne odštete koju Srbija treba da plati”, naveo je predsednik Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Predložili smo KS tablice, odbili su

“Predložili smo KS tablice koje su statusno neutralne, Kurti je rekao da svi moraju da imaju RKS table”, ističe Vučić.

Kako kaže, smisao svega je da šta god mi prihvatali ili ne prihvatali, oni odbijaju sve.

Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica na severu KiM

Predsednik Srbije istakao je danas da su pojačane sve vrste obaveštajnih aktivnosti na severu KiM.

“Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na listi za likvidaciju prištinskog režima, koju su pojedine spoljne službe odobrile. Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica. Na severu KiM boravila je grupa Čerkeza i Čečena sa dva cilja, a jedna je opservacija na severu, i dodatno vrbovanje Albanaca za sukob u Ukrajini”, naglasio je on.

NATO da radi svoj posao i sprečava upad specijalaca na sever

Vučić je pozvao danas NATO da prekinu upade specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova i da počnu da primenjuju sporazume koje su sami potpisali.

Predsednik je u obraćanju rekao da je sam generalni sekretar Jens Stoltenberg potvrdio da postoji jasan dogovor o pokretima prema severu, a koji je kako je istakao Priština više puta prekršila.

Sigurno neće biti destabilizacije na administratvnim prelazima

Predsednik Srbije istakao je danas da NATO i Srbija različito gledaju na destabilizaciju situacije na Kosovu, ali je poručio da svakako neće doći do destabilizacije na administrativnim prelazima.

Vučić je, upitan da li je od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga dobio garancije da će vojna alijansa delovati u slučaju destabilizacije, rekao da će Kfor delovati, ali da različito gledamo na destabilizaciju.

Bavimo situacijom na KiM, o mandataru ako bude vremena u utorak

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za utorak trebalo da bude zakazano Predsedništvo SNS koje bi donelo odluku ko će biti mandatar za sastav nove vlade, ali da je sada preča situacija u vezi sa KiM i da smo, kako je rekao, na ivici provalije.

“Što se tiče mandatara za sastav nove vlade trebalo je u utorak da donesemo odluku, trebalo je za utorak da zakažemo Predsedništvo stranke, videćemo ako budemo imali vremena”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada će biti doneta ta odluka.

Kada bude odluka o Prajdu javnost će biti obaveštena

Predsednik Srbije izjavio je da još nije doneta odluka o održavanju Prajda i da će javnost biti obaveštena o tome.

Vučić je, na pitanje novinara Tanjuga da prokometariše to što se u javnosti spominje da Parade ipak neće biti, rekao da Tanjug izuzetno ceni, ali da sada ne ceni nikoga ko govori o toj temi, bilo da je reč o onima koji napadaju ili hvale Prajd.

Nadam se da će zločinci odgovarati za Petrovačku cestu

Aleksandar Vučih izjavio je danas da ne zna šta se dešava sa krivičnim prijavama protiv pripadnika hrvatske vojske za zločin nad srpskim civilima u Petrovačkoj koloni, ali da zločinci moraju da odgovaraju bez obzira što ih u Hrvatskoj proglašavaju za heroje.

“Nisam tužilac za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je neko imao hrabrosti posle 27 godina da traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i starce. Ta deca koja su pobijena na Petrovačkoj cesti su imala sedam, 11 i 13 godina i nisu ni počela da žive. Onima koji to zloupotrebljavaju da bi govorili kao neko ima nešto protiv Hrvata poručio bih da to nije istina, jer se samo ima protiv zločinaca koji su ubili tu decu”, naglasio je Vučić odgovarajući na pitanje N1 nakon sastanka kojie je danas održao sa predstavnicima Srba sa KiM.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: