Podeli vest

Srpski boks se na velika vrata vraća u Evropu i svet, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na prijemu koji je upriličio za srpske boksere

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić bokseri
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Srpski boks se na velika vrata vraća u Evropu i svet, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na prijemu koji je upriličio za osvajače zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu Vahida Abasova i Artjoma Agejeva, kao i za članove delegacije Bokserskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije.

“Danas je veliki dan za sve nas. Hvala svima vama koji ste uradili sve da promenimo stvari u sprksom boksu”, poručio im je Vučić.

Podsetio je da je boks, kao jedan od najpuplarnijih sportova u bivšoj Jugoslaviji, donosio mnoge medalje.

“Sećamo se sa radošću mnogih takmičenja od Moskve do Los Anđelesa. Obradovale su nas lengde sa mnogo medalja, a posle toga nastupilo je višedecenijsko zatišje”, kazao je Vučić.

Primetio je da je 37 godina prošlo od kada je legendarni Ljubiša Simić osvojio medalju, i od tada naši bokseri nisu osvojili nijedno osvojili zlato na Evropskom prvenstvu.

Kazao je da je mislio da će Srbija osvojiti možda jednu medalju na ovom prvenstvu, a osvojila je dva, i naši bokseri su bili blizu još dve medalje.

Zahvalio se svima koji predano rade na snaženju boksa, a posebno predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Boravčaninu.

Dodao je da nije verovao, kada je Borovčanin imao optimističke prognoze.

“Nisam mislio da je moguć tako brzo povratak u Evropu i svet. Uz podršku iz Rusije, i u stručnom kadru, i u organizacionom smislu, uspeli smo da napravimo velike pomake”, naglasio je Vučić.

Preneo je da je momke koji su doneli medalje na ruskom pitao odakle su i da ga je oduševio odgovor – rekli su mu: “Iz Srbije”.

Ukazao je da su mu preneli da potiču iz Moskovske oblasti i Samare.

“Hvala im što se bore za Srbiju. Srbija je njihova zemlja, država, a neka druga im je otadžbina, mesto porekla. Ja sam zahvalan i uveren da su uz svoju sportsku slavu zavoleli našu zemlju. A ruskim i srpskim trenerima koji su sa njima, takođe želim da se zahvalim”, rekao je on.

Kazao je da sada preostaje da se uskoro krene sa izgradnjom velikog bokserskog centra iza Bloka 45, a da će cena biti između tri i četiri miliona evra, od čega je jedan milion obezbedio Savez, a ostalo će država.

“To su naši bokseri zaslužili”, podvukao je on.

Osvrnuo se i na mladu bokserku Saru Chirković rekavši da će ona mnogo medalja za Srbiju tek da žanje.

“Trenira u Zvorniku, u RS, ali je državljanka Srbije i bori se pod zastavom Srbije”, objasnio je Vučić.

Osvrnuo se I na boksera Almira Memića iz Prijepolja, za kojeg je rekao da je fantastičan borac, bez straha I mane, ali da mu je potrebno još malo tehnike da bije sve.

Zahvalio se i ljudima iz Arene sport koji su, kaže, ponovo popularizovali boks, u Srbiji.

“Boks ne može da se poredi po popularnosti sa fudbalom i košarkom, ali ljudi će ponovo gledati više boks posebno kada vide da postajemo ponovo sila”, uveren je predsednik.

Rekao je da treba i sa Olimpijade da bokseri donesu barem jednu medalju i da nastave da žanju medalje na evropskim I svetskim takmičenjima.

„U ovo teško vreme i za našu zemlju ove dve medalje došle su kao melem na ranu”, kazao je on.

“Mnogo sam ponosan na vas. Hvala što volite zemlju I što sa ponosom u srcu i na ramenu nosite zastavu Srbije”, zaključio je Vučić.

Jedan od zlatnih boksera, Vahid Abasov poručio je da je ovo zajednička pobeda.

“Ovo je zajednička pobeda, nas, naših trenera i našeg naroda, a posebno hvala peedsedniku Aleksandru Vučiću”, rekao je Abasov, osvajač zlatne medalje na šampionatu Evrope u Jermeniji.

Zahvalio se na svoj pomoći koju boks dobija od države.

“Verujem da je ovo samo početak, a mi ćemo se potruditi da srpski boks bude najbolji na svetu”, poručio je Abasov.

Selektor Milan Piperski predsedniku je poklonio veliku boksersku rukavicu, sa potpisima svih boksera, a rukavicu sa Evropskog prvenstva u Sofiji, na kojem je postala juniorska šampionka, poklonila mu je Sara Chirković.

Predsednik Nadzornog odbora Bokserskog saveza Srbije Abdul Abakarov Vučiću je uručio zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: