Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN COLIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba.

“Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM”, rekao je Vučić novinarima.

Preuzimamo sve što je u našoj moći i želiml da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva, poručio je Vučić.

Tražićemo hitnu sednicu SB UN zbog situacije na KiM

Predsednik Vučić obavestio je javnost da će Beograd tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

“Radimo na tome. Sagledavamo sve mogućnosti i svakako ćemo je tražiti. Videćemo kog datuma će biti sednica o izveštaju UNMIK-a, pa ćemo mi da tražimo u nekom drugom trenutku”, rekao je Vučič prilikom obraćanja novinarima u Njujorku gde zaseda Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Dodao je da će i odbijanje da se organizuje hitna sednica SB UN “biti neki signal”. “Siti smo više te dvostrane krivice jer je očigledno ko je ovde kriv. Jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija. Više ne mogu da se kriju iza toga govoreći da su Srbi jednako krivi”, poručio je Vučić. 

Pred UN govoriću o KiM, međunarodnom pravu, činjenice i istinu

Vučić je rekao u Njujorku da će principi međunarodnog javnog prava i Kosovo i Metohija biti glavne teme govora koji će sutra održati pred Ujedinjenim nacijama, navodeći da nije siguran da će se njegov govor bilo kome svideti.

“Kao neko ko je dugo u ovom poslu i veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane da ga poslušaju. Biće posle pet po srpskom vremenu. Govoriću činjenice, istinu i verujem da se neće dopasti mnogima”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

On je istakao i da kada se biraju činjenice i istina sa jedne strane i hoće li se to nekome dopasti on bira ovo prvo. Rekao je da će možda i govoriti duže od predviđenih 15 minuta i da neće dozvoliti da ga prekinu.

Plašim se da situacija na KiM polako izmiče kontroli, borićemo se

Predsednik Srbije izjavio je večeras u Njujorku da se plaši da situacija na KiM polako izmiče kontroli, ali da ćemo se boriti da zaštitimo svoju zemlju i narod.

“Plašim se da sitaucija na KiM polako, ali sigurno, izmiče kontroli. Ne znam šta će sve biti, ali kada vas dovedu dotle da više nemate izbora i stave u ćošak iz kojeg nemate kud – tada morate da se branite svom snagom. Po britanskoj doktrini, kao pacov u uglu sa sve četiri noge i tada nanosite najveću štetu neprijatelju”, rekao je Vučić za RTS.

Mi ćemo da se borimo da štitimo svoju zemlju, jer mi drugu zemlju nemamo, poručio je predsednik. Istkao je da je KIM po Povelji i rezoluciji SB UN deo Srbije. I mi toga nećemo da se odreknemo i neće biti predaje i bilo kakve kapitaluacije kao u nekim drugim delovima sveta ili devedesetih godina što smo mogli da vidimo, rekao je Vučić. Gledaćemo da zaštitimo i sačuvamo naš narod, poručio je Vučić.

Srbija ostaje vojno neutralna, ne može da se poredi sa Jermenijom

Vučić smatra da Srbija može da se osloni samo na sebe, da će ostati vojno neutralna i da upoređivanje sa situacijom u Jermeniji nema osnova.

“Interesantno je kako različite zaključke izvlače Hrvati i lažni desničari u Srbiji. Imate prevarante u Srbiji koji kažu: pogledajte kakva sličnost sa situacijom u Jermeniji i Srbiji – pogledajte o kakvim je tobože patriotama reč. Prvo morate da imate u vidu da Srbija nije član ODKB-a. Srbija nije član ni ODKB ni NATO-a. Mi ne pripadamo nijednom vojnom paktu, mi smo vojno neutralni, Jermenija pripada ODKB-u dakle ruskoj vojnoj grupaciji, i u poslednje vreme krenula je da napušta ODKB, ne učestvuje u vežbama, pravi vežbe sa Amerikancima”, rekao je predsednik novinarima u Njujorku.

Vučić je rekao da Srbija ima pravo da vežbe i saradnju ostvaruje sa kim god hoće, jer je neutralna, a Jermenija nije bila neutralna, ali je napuštala svoje pozicije prijateljstva i bliskosti sa Rusijom. 

Sankcije Moskvi bile glavna tema, ali Srbija ima svoju politiku

Aleksandar Vučić izjavio je da je na radnom ručku koji je u Njujorku organizovao šef evropske diplomatije Žozep Borelj glavna tema bilo pitanje uvođenja sankcija Rusiji, ali da je on rekao da Srbija ima svoje stavove i svoju politiku.

“To je bila glavna tema, svi su mi držali pridike. Prvo su mi prijatelji iz Evrope očitali lekciju po tom pitanju, muški sam podneo. Rekao sam da imamo svoje stavove i svoju politiku”, rekao je Vučić za RTS iz Njujorka na pitanje da li su na jučerašnjem neformalnom ručku pominjane sankcije i da li je na sastancima koje je još imao bilo pritisaka na Srbiju da ih uvede Moskvi.

Vučić je rekao da su na ručku zatim svi iz okruženja, kako je dodao, da bi im se dodvorili, rekli da ne napreduju brzo, iako su uveli 100 odsto politike EU, “za razliku od jedne zemlje”. “Nekima nije ni potrebno da imaju svoje vlade, jer im sve pošalju iz Brisela, ali su se svi hvalili time što su uradili, za razliku od jedne zemlje, a neće da izgovore reč Srbija. Rekao sam slobodno izgovorite”, preneo je Vučić. 

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u narednih sedam dana

Predsednik je izjavio da će Srbija iskoristiti sva diplomatska sredstva da na miran način pokuša da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji, i najavio da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednosti biti održana u narednih sedam dana.

“U našoj javnosti postoje jedni koji kažu: Prihvatite sve, kapitulirajte, odavno je to izgubljeno. Drugi su isti takvi, samo će reći sve suprotno: Ulazi u rat, ulazi u rat. Ali oni bi da u rat ulazi neko drugi i da neko drugi proliva krv. Gledaćemo da iskoristimo sva diplomatska sredstva da na miran način pokušamo da zaštitimo Srbe”, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da je, povodom situacije na Kosovu i Metohiji, održao konsultacije sa ministrom odbrane, ministrom unutrašnjih poslova i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, te da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednosti biti održana u narednih sedam dana. 

Ne plašim se izbora, već za narod na KiM

Aleksandar Vučić reagovao je danas u Njujorku povodom izjave Zdravka Ponoša da se plaši izbora, ”da se plaši, ali samo ne izbora, već za situaciju na KiM, za razliku od Ponoša kome je to svejedno”.

Dodao je da su im različiti pogledi i pristupi. “I to je ono što me brine i plaši, a nema problema ni u Rovinju, ni u Splitu, ni u Duborvniku, da bi on bio uznemiren”, dodao je on.

Vučić se nadovazao se i na priču o “strahu od izbora”. “On rekao je da sigurno neće biti do kraja godine, biće na proleće. Tako je rekao i da ću da uvedem sankcije 3. aprila, pa je l se zbog toga izvinio? I jel se izvinio zbog toga što je topio srpske tenkove i uništavao srpske stele, zollje i drugo. Opet će imati razloga da se izvini, ali se izviniti neće. Eto, toliko o mom strahu od izbora”, poručio je predsednik.

Jedva čekam da izađem u susret opoziciji i proverim volju naroda

Predsednik Vučić ponovio je da jedva čeka da izađe u susret opoziciji i da na izborima proveri volju naroda.

“Kao i uvek u pravu su. Kao i kada su govorili o Jovanjici, pa onda morali da priznaju da su tri godine lagali, i kao kada su govorili da moj sat vredi 500.000 evra, pa vredi samo 500 puta manje. Tako su u pravu i za ovo”, rekao je Vučić za RTS na pitanje da prokomentariš ocenu opozicije da je uplašen i da ne želi da raspiše vanredne izbore u ovom trenutku.

Dodao je da mu opozicija ni ovog puta neće reći “izvini”. “Ja jedva čekam da im izađem u susret, pa da ih neko pita kakva je to to politika koju nude osim mržnje. A narod kako god se izjasni ja ću da podržim”, zaključio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!