Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne razume zašto zemlje kao što su Nemačka i SAD hoće da se usvojili Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako je dodao, doboko deli narode na Balkanu i tako nas vraća u prošlost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO: Tanjug

“To je tema koja duboko deli narode na Balkanu. To je tema koja duboko deli čak i ovu zemlju u kojoj se nalazimo. I ja ne mogu da razumem, da je to neko namerno uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Razumem ja šta Bošnjaci hoće. Ali ne mogu da razumem šta je to što hoće Nemci, Amerikanci i svi ostali. Sve mi to nije ni malo jasno”, rekao je Vučić novinarima govoreći o nacrtu rezolucije o Srebrenici tokom obilaska Sajma privrede u Mostaru.

Kako je rekao Vučić, umesto da govorimo o budućnosti, saradnji i privredi, mi se vraćamo u prošlost.

“Mi smo vraćeni 30 godina unazad i tu su nas vratili oni koji su nam sve vreme govorili – nemojte da gledate u prošlost. I kada smo nedavno imali predlog za raspravu na sednici Saveta bezbednosti o agresiji na Srbiju i Saveznu Republiku Jugoslaviju, onda su nam rekli zašto se vraćate 25 godina u prošlost. A onda su nas samo dan ili dva kasnije oni vratili, ali 29 godina u prošlost. Tako da, prošlost je dobra kad njima odgovara, prošlost nije dobra kad im ne odgovara. Budućnost je poželjna kad im odgovara, a nimalo nije dobra kad im ne odgovara”, objašnjava Vučić.

On je dodao da je za nas važno da pokušamo da pronađemo racionalni izlaz, kako ne bismo bili više pogođeni. “Zato verujem da ćemo i na ovom Vaskršnjem saboru uspeti da do toga dođemo, ali razume sve što je predsednik Dodik pričao”, rekao je Vučić. 

Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici

Pred Međunarodnim sudom pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska privrednog sajma u Mostaru.

On je, odgovarajući novinarki iz Sarajeva koja je navela da je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu utvrđeno da je Srbija kriva zato što nije sprečila genocid, rekao da ona ne treba da izmišlja i da je svakako učinjen užasan zločin, ali da Srbija nije odgovorna za genocid.

On je naveo da, kada Srbija bude podnosila predloge rezolucija recimo o Jasenovcu ili o Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i mnogim drugim stratištima, neće da kaže ko je to počinio.

“U Srebrenici je svakako počinjen užasan zločin. I nije bio nikakav problem da dođe neko i pokaže i pijetet i žaljenje i sve drugo. I svi su odgovarali za to. Samo vas molim nemojte da izmišljate i nemojte da spekulišete oko presuda koje nisu takve kakve ih vi predstavljate”, istakao je Vučić.

Da imamo više iskrenosti u budućnosti u odnosima u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na otvaranju Sajma privrede u Mostaru da se nada da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima – u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima.

“Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima i u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim, ne bih da govorim o drugim odnosima, jer verujem da zajednički možemo da živimo, da napredujemo još mnogo brže. I mislim da nismo loši od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori”, istakao je Vučić u obraćanju na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.1010

Istakao je da kada govorimo o regionu da nam nije prvi put da se lideri susreću na Sajmu u Mostaru.

“I postala je nekako tradicija da uvek uz tradicionalno gostoprimstvo, gostoljublje naših domaćina, možemo da se družimo, možemo da razgovaramo o svim temama. Onda neretko gledamo ko će koga i kako zagušu, pošto smo naučili ne da radimo zajedno uvek u regionu već kako ćemo jednim protiv drugih da se borimo, a da se to uvek baš ne vidi direktno, da to ni Evropljeni ne vide, da oni ne otkriju, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspe mnogo više, nego da svi zajedno uspemo i ja se nadam da ćemo to moći da promenimo”, naglasio je Vučić.

Kratak razgovor sa Plenkovićem, kaznićemo napadače na hrvatske novinare

Predsednik Srbije izjavio je da je danas razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i poručio da će napadači na hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni.

On je rekao da ako je istina da su napadnuti neki hrvatski novinari na teritoriji Srbije, u Pančevu, pošto nije imao te informacije, već je to sada saznao, biti procesuirani napadači.

“Najpre, ne samo da to osuđujem, već će naši nadležni organi uraditi sve da procesuiraju one koji su tako nešto učinili – to je nedopustivo, to je nedozvoljivo i tako nešto nigde kod nas ne sme da se događa, nigde u regionu”, istakao je Vučić.

On je rekao daje imao kratak razgovor sa premijerom Plenkovićem.

“Razgovarali smo i on mi je ukazao na jednu stvar, a neću da govorim o našim primedbama prema drugima kojih naravno ima – koliko hoćete, već o onome šta su primedbe na naš računa. I gledaćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i da popravljamo u svakom trenutku”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: