Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je danas u Preobraženjskoj crkvi SPC u Sentandreji ordenom Eparhije budimske prvog reda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn/arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je danas na Preobraženje u Preobraženjskom hramu SPC u Sentandreji ordenom Eparhije budimske prvog reda.

“Počastvovan sam ordenom koji sam primio od vladike Lukijana. Onoliko koliko smo mogli pomagali smo našu crkvu. Ne samo Budimsku eparhiju, već širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore cele Evrope. Ponosan sam na ono što smo uradili za Hram Svetog Save”, rekao je Vučić nakon što mu je uručen orden i dodao da je poslednjih godina urađeno više na izgradnji hrama nego u prethodnih 100 godina.

Istakao je da je ponosan na činjenicu da je jedini predsednik koji je odlikovan ordenom Svetog Save Srpske pravoslavne crkve.

“Svakoga dana postavljam sebi pitanje kakvom sam to božjom milosti zaslužiio i šta još je potrebno da uradim kako bi se odužio srpskoj crkvi”, rekao je Vučić.

Dodao je da je vladi danas mnogo lakše da učini nešto dobro za srpsku zajednicu u Mađarskoj jer Srbija ima iskrene prijatelje u Budimpešti.

“Sve zasluge za to bi trebalo da dobije premijer Mađarske Viktor Orban. On je imao hrabrosti, želje i viziju da sa Srbima gradi budućnost. Mi nikada u prošlosti nismo bili ovoliko bliski. Ponosam sam na činjenicu da smo mnogo uradili na tome u prethodnim godinama”, rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio građanima koji su prisustvovali ceremoniji, ali i na tome što su, kako je rekao, uvek uz državu Srbiju.

“Po prvi put u Evropi i svetu ratuju na ovaj ili onaj način, a mi se trudimo da ne budemo ti koji će da gube svoju decu. Želimo mir u Ukrajini što je moguće pre. Suočavamo se sa brojnim problemima na KiM. Neki ljudi hoće da proteraju naš narod sa vekovnih ognjišta. Mi vezanih ruku uspevamo da sačuvamo naš narod i svetinje. Plašim se da će vremena biti još teža”, rekao je Vučić i dodao srpski narod u BiH i KiM uvek može da računa na pomoć Vlade Srbije.

Orden Eparhije budimske prvog reda ustanovljen je i obnovljen povodom velikih zasluga predsednika Vučića za srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji i njegovog ličnog doprinosa i doprinosa srpske države za naš narod u dijaspori.

To su predložili Srpska pravoslavna crkva i episkop Budimski, a episkop Lukijan odlučio je da se predsedniku Vučiću orden na lenti dodeli baš danas na Preobraženje u Preobraženjskom hramu SPC koji je jedan od četiri očuvana hrama u Sentandreji.

Dodeli ordena prisustvovali su, između ostalih, i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpska članica predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Vučić:Biti Srbin bilo gde u svetu, posebno ovde u Mađarskoj, veliki je ponos

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Preobraženjsku crkvu SPC u Sentandreji.

“Posebno srećan i počastvovan što sam bio gost njegovog visokog preosveštenstva Lukijana i što sam mogao mnogo toga da naučim o postojanju Srba u Sentandreji i Mađarskoj. Zahvalan i našoj mađarskoj braći i prijateljima na velikoj podršci koju pružaju našoj episkopiji. Biti Srbin bilo gde u svetu, posebno ovde u Mađarskoj, veliki je ponos i nada za budućnost”, napisao je tim povodom predsednik Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On se tom prilikom sastao sa episkopom budimskim Lukijanom. Predsednik Srbije potom je odlikovan ordenom Eparhije budimske prvog reda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ