Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u parlamentu da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne srpske pokrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Niti će odustati od svoje legitimne borbe za svoje državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava”, poručio je Vučić na prvoj posebnoj sednicu Narodne skupštine Srbije na kojoj predsednik predstavlja Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine.

Sedam zemalja povuklo priznanje Kosova, uskoro i osma

Predsednik Srbije izjavio je danas da je u relativno kratkom roku došli do sedam novih povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i dodao da očekuje da će u narednih 15 dana i osma država povući priznanje KiM.

“Svih tih osam papira stoji u Ministarstvu spoljnih poslova, a ja imam kopije u svom sefu, samo čekamo trenutak kada ćemo da pokažemo”, rekao je Vučić na posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije o KiM.

Očekujem i osmu državu koja će povući priznanje Kosova

“Odvija se opšta borba za naše KiM svim političkim i diplomatskim sredstvima, očekujem i osmu državu koja će povući priznanje Kosova”, istakao je Vučić.

Politika po pitanju KiM između želja i mogućnosti

Aleksandar Vučić istakao da je državna politika po pitanju Kosova i Metohije vođena u prostoru između željenog i mogućeg, navodeći da su, dok su želje većine građana o KiM i dalje uglavnom nerealne i maksimalističke, mogućnosti veoma oskudne.

“I da ne ulazimo u analizu ko je sve za to kriv, jer je to besmisleno, iako nam je KiM uvek služilo kao dobar poligon za zadavanje udaraca onima koji drugačije misle, ili za izlaženje iz tema i okvira u kojima se nismo dobro snalazili, poput ekonomije i privrednog napretka”, ukazao je Vučić.

Prema poslednjim procenama na Kosovu i Metohiji živi 100.000 Srba

Predsednik Srbije rekao je danas da prema poslednjim procenama u toj autonomnoj pokrajini živi oko 100.000 Srba.

Posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji počela je danas oko 10 sati, minutom ćutanja za nedavno preminulog potpredsednika parlamenta Božidara Delića.

Na severu traje kontinuirana kampanja zastrašivanja Srba

“Na severu traje kontinuirana kampanja zastrašivanja Srba, što izaziva reakciju našeg naroda i po prvi put se pojavljuju lica u starim, novim različitim uniformama koji traže da brane Kosovo i Metohiju”, istakao je predsednik i dodao da to dovoljno govori o složenosti situacije

Opstruiraju rešavanje pitanja nestalih, traže ratnu odštetu

Predsednik Srbije izjavio je danas u Skupštini Srbije da je Beograd pokušao da reši problem nestalih lica sa Prištinom, ali da je to druga strana opstruirala.

“Sve smo se dogovoroli, prihvatili smo sve što su tražili i Evropljani i Amerikanci a onda su oni pokušali da nas optuže da smo odgovorni za nasilno iseljavanje i proterivanje, ubistva i činjenje zločina nad licima na KiM iz čega proizilazi dalji njihov zahtev za ratnom odštetom”, rekao je Vučić tokom predstavljanja izveštaja o pregovorima sa Prištinom.

Sačuvali smo jedinstvo srpskog naroda na KiM

“Mi smo uspeli da očuvamo jedinstvo srpskog naroda na KiM, Srbi su razumeli da moraju da budu jedinstveni i da samo tako možemo da se odupremo pritiscima i sačuvamo svoje interese”, rekao je Vučić.

“Ovde su u pitanju statusna rešenja i ništa ih više ne zanima, ni život građana niti bilo šta drugo, nas to zanima”, istakao je predsednik Srbije.

Odbranili smo pravo na upotrebu srpskih ličnih karata

“Važno postigniće je da smo odbranili pravo na upotrebu srpskih ličnih karata, što, kako neki tvrde, nije bilo moguće ranije”, istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete.

Zaključno sa današnjim danom, samo dva lica su se prijavila za preregistraciju

“Zaključno sa današnjim danom samo dva lica, iz Prizrena i Leposavića, su se prijavila za preregistraciju”, rekao je Vučić.

“Ti ljudi neće da se odreknu srpskog imena i prezimena, svojih tablica, ne smetaju im albanske, ali neće da se odreknu Republike Srbije i to je njihov greh, ali i ono u čemu ćemo da ih podržimo”, naglasio je predsednik.

Ponovo ulazimo u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena

“Ulazimo opet u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena i zato želim da pozovem Kvintu da povedu računa da će doći kraj tom strpljenju, Srbi taj zulum više ne mogu da trpe”, rekao je Vučić.

“Molio sam ih da ne napuštaju prištinske institucije, ali ako ne budu imali izbora oni će čuvati svoja ognjišta… Mi ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, to je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici”, naglasio je predsednik.

Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize

“Srbija, naglašavam, ni na koji način, ni na koji način, ponavljam, nije učestvovala u generisanu krize”, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je bila dosledno opredeljena za dijalog, jer sve drugo vodi u nestabilnost.

Insistiramo na miru

“Ne insistiramo na miru zato što smo slabiji, ne želim da budem predsednik koji će bilo kojoj majci, srpskoj ili albanskoj, da vrati dete u kovčegu”, naglasio ej Vučić.

Kako je objasnio, to znači da kao vrhovni komandant nema nameru da srpsku decu šalje u rat i da pravo na život moramo da imamo i mi Srbi i Albanci i onda ćemo pomoći da svi drugi pronađu mir u Srbiji.

Imam jasnu politiku mira, ne uništenja

“Imam jasnu politiku mira, a ne uništenja… Ne verujem da je moguće postići bilo kakav dogovor sa albanskim rukovodstvom, jedino što ih interesuje je primena sile”, naglasio je Vučić.

“Jasna promena političke armature pregovora je s ciljem da se krećemo ka neformalnom priznanju KiM i šta budemo rekli imaćemo tešku situaciju za svoju zemlju”, istakao je predsednik.

Zapad ne želi da postuje Povelju UN i Rezoluciju 1244

Suštinska kriza dijaloga proističe iz činjenice da zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, obraćajući se poslanicima, kazao da je to naš najveći problem, jer je jedino na šta možemo da se pozivamo međunarodno pravo i Rezoluciju 1244.

Dijalog se suštinski nije pomerio

“Dijalog se suštinski nije pomerio, zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju sa svih enklava sa juga i sa severa KIM”, naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da počinioci tih incidenata uglavnom budu privedeni pa pušteni.

Ozbiljna opasnost, ali sukob na KiM bio bi katastrofa

Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi, ukoliko bi došlo do bilo kakvog sukoba na KiM, to bi bila katastrofa za celu Srbiju.

Vučić je na posebnoj sednici Narodne Skupštine Srbije o KiM rekao da smo izloženi značajnim bezbednosnim izazovima.

Velike pare su uložene da se raspoluti srpski narod

“Stotine miliona dolara i evra je uloženo kako bi raspolutili srpski narod”, istakao je Vučić.

“To su radili nebirajući sredstva, s ciljem da naprave neke nove Srbe koji bi priznali nezavisnost Kosova”, naglasio je predsednik.

Ako se zaglavimo u prošlosti bolja budućnosti će nam biti nedostižna

“Ako se zaglavimo u prošlosti bolja budućnosti će nam biti nedostižna”, istakao je Vučić.

“Molim građane Srbije da budemo racionalni i realni i da znamo šta je to što je moguće”, naglasio je predsednik.

Odgovorna politika ne počiva na mitovima

Odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima i fantazmagorijama, rekao je Vučić i nbaglasio da na KiM treba da pronađemo život – život za Srbe i ništa manje za Albance.

Vučić je, na sednici posvećenoj izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucija samouprave u Prištini od 15.juna 2021.godine, kazao da kada je nešto za naciiju bolno onda tome mora da se pristupa odgovorno, udruživanjem svih društvenih snaga.

Daću sve od sebe da se očuvaju interesi Srbije

“Ja ne znam kako će sve ovo da se okonča, ali znam da ću dati sve da se očuvaju interesi Srbije, da uradimo da imamo mir sa Albancima, a neki bi više voleli da kličemo sukobu i ratu”, naglasio je predsednik.

“Želim da kličemo miru i napretku, a da li ćemo uspeti… ponavljam daćemo sve od sebe, ali to ne zavisi samo od nas”, dodao je Vučić.

Poruka Srbima na KiM

“Moje je da zahvalim svim ljudima, pre svega našem narodu na KiM koji je izdržao sve pritiske i napade i koji stojički istrajava na svojim ognjištima, braneći Srbiju…i jednoga dana jedan mali narod sve je to očuvao uprkos tome što su hteli da sruše međunarodno javno pravo, taj mali narod je uspeo da sačuva sebe i svoju slobodu”, istakao je Vučić.

“Srbija će čuvati sebe jedino tako što će braniti međunarodno javno pravo, međunarodni javni poredak i u tome moramo da budemo istrajni jer samo tako možemo da unapređuemo našu Srbiju”, naglasio je predsednik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: