Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Tiranu, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, da je uvek bolje biti za stolom, jer, kako je rekao, “kada niste onda ste na meniju”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vučić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Samit lidera EU Zapadni Balkan počinje jutros mu Tirani, a prve učesnike na crvenom tepihu u Kongresnoj palati, kao domaćin dočekuje albanski premijer Edi Rama.

U Tiranu dolaze i Emanuel Makron, Ursula Fon der Lajen, Olaf Šolc i drugi najviši zvaničnici, zbog čega je centar grada zatvoren za saobraćaj, ali i protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti. Prisustvuje i veliki broj medijskih ekipa, iz regiona i cele Evrope.

Beriša će organizovati protest opozicije protiv Edija Rame, koga inače optužuje i za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Otvoreni Balkan, ali i zaostajanje Albanije u evropskim integracijama.

Policija nije dala dozvolu Demokratskoj stranci da održi protest, ali je Beriša izrazio rešenost da ga organizuje, objavio je albanski Juronjuz.

Beriša je naglasio da će danas opozicija ispuniti ulice i trgove Tirane, kao i da će protestovati ospred zgrade vlade, kako bi odbranila evropske vrednosti, koje, kako tvrdi, ugrožava albanski premijer Edi Rama. Beriša je ranije organizovao proteste protiv dolaska predsednika Srbije u Tiranu na skupove Otvorenog Balkana, tvrdeći da inicijativa Otvoreni Balkan služi za srpsku hegemoniju. Samitom u Tirani će predsedavati predsednik Savet EU Šarl Mišel.

Vučić će imati niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute, a susrešće se i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i imati i druge sastanke i susrete na marginama skupa.

Glavne teme samita u Tirani biće zajedničko rešavanje posledica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala. Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani predviđeno je od 10 potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjnju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Šarl Mišel, Fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama. Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa. (Kraj) aut/

Niži roming u EU za zemlje ZB od oktobra 2023.

Roming deklaracija izmedju dela operatora iz EU i operatora Zapadnog Balkana, koja je potpisana danas u Tirani u okviru samita EU-ZB u cilju snižavanja cena roming data saobraćaja, predvidja da cće prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023, izjavio je danas za Tanjug u glavnom gradu Albanije generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

On je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučić, potpisao deklaraciju u ime Telekom Srbija grupe, najvećeg telko operatora Zapadnog Balkana.

Dokument, za operatore koji su ga potpisali kao i za one koji mu u kasnijoj fazi pristupe, predstavljaće jaku osnovu i posvećenost operatora , kako iz EU tako i iz zemalja Zapadnog Balkana, daljem radu na definisanju klizne skale za snižavanje cena internet saobraćaja (prenos podataka), koja treba da bude definisana u maju 2023. godine, pri čemu bi se sa primenom nižih cena započelo od oktobra 2023. godine, kažu u Telekomu Srbija.

Nakon pune primene režima „roming like home“ između zemalja Zapadnog Balkana 1. jula 2021. godine, započete su aktivnosti na značajnijem snižavanju cena rominga i između zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana, naveo je Lučić.

Tu inicijativu je koordinirao Savet za regionalnu saradnju RC C ( Regional Cooperation Counsil) i uz podršku Evropske komisije i Komesarijata za pridruživanje ( DG NEAR). S tim u vezi, održano je par sastanaka između komesara Olivera Varheja i generalnih direktora operatora zemalja Zapadnog Balkana, na kojima je čelnik Telekoma Srbija jasno izneo podršku i posvećenost toj inicijativi, smatrajući da će povoljnije cene rominga nedvosmisleno predstavljati neprocenjivi benefit kako za ekonomije ovih zemalja, tako i za građane oba regiona, istakao je Lučić. Rad na samoj Roming deklaraciji koordinirao je Dojče Telekom, koji je tokom 2022. godine na brojnim sastancima okupio više operatora iz EU i iz zemalja Zapadnog Balkana koji su zajednički sa predstavnicima RC C i Evropske komisije radili na usaglašavanju teksta Deklaracije.

U Deklaraciji je jasno definisano da ona ima punu podršku institucija EU i da čini jedan od bitnih segmenata celokupne političke, ekonomske i socijalne integracije zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Vučić se sastao sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani, gde učestvuje na samitu EU-Zapadni Balkan, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

“Vrlo dobar razgovor sa Ursulom fon der Lajen. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoći srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EUĆ, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav, uz fotogarfiju sa sastanka.

Vučić sa Ramom o Otvorenom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Tirani, gde učestvuje na samitu EU-Zapadni balkan, sa premijerom Albanije Edijem Ramom o inicijativi Otvoreni Balkan.

“Sa prijateljem Edijom Ramom razgovarao sam o inicijativi Otvoreni Balkan i našim zajedničkim pitanjima”, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Vučić sa Mišelom o pitanjima od interesa za Beograd i Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani, gde učetvuje na samitu EU-Zapadni Balkan, sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

“Sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom razgovarao sam o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel”, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Vučić se sastao sa Željkom Cvijanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

“Najdraži razgovor. Naravno, sa Željkom Cvijanović”, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

“Sa dragim prijateljem, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani”, navela je Cvijanović na svom Instagram nalogu.

Vučić sa Orbanom o zajedničkim projektima i situaciji u regionu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, na marginama samita EU-Zapadni Balkan.

“Odličan razgovor sa prijateljem Viktorom Orbanom o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo”, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbnijeav.

Vučić u Tirani razgovarao sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na marginama Samita EU – Zapadni Balkan u Tirani sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Vučić je, na svom Instagram nalogu budućnostsrbijeav, naveo da je imao srdačan susret sa Makronom sa kojim je razmenio mišljenja o, kako je naveo, aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa EU i evropskom putu Srbije.

“Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, a ja sam ponovio doslednu posvećenost Srbije očuvanju mira i dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje svih pitanja”, napisao je predsednik Vučić uz fotografiju sa sastanka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: